Теми статей
Обрати теми

Визначаємо окремі надбавки і доплати головлікарю: керуємося нормативкою

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
Посадовий оклад головного лікаря становить 2198,00 грн. (15-й тарифний розряд), а підвищення посадового окладу «за керівництво» — 382,55 грн. Загалом посадовий оклад разом із підвищенням (графа 12 тарифікаційного списку) складає 2580,55 грн. З якої суми необхідно нараховувати надбавки за складність і напруженість у роботі (50 %), за вислугу років (20 %) — з 2198,00 або 2580,55 грн.?
Також головний лікар веде роботу за своєю спеціальністю у межах робочого часу за основною посадою. З якої суми розрахувати 25-відсоткову доплату за це?

Спочатку визначимося із сумами, про які йдеться у запитанні. Зрозуміло, що 2198,00 грн. — це «голий» посадовий оклад керівника закладу охорони здоров’я IV групи з оплати праці (п.п. 2.2.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, далі — Умови № 308). Його вказують у графі 5 тарифікаційного списку (форма наведена у додатку 1 до Умов № 308).

Що стосується підвищення посадового окладу «за керівництво», то тут мається на увазі підвищення посадового окладу за наявність кваліфікаційної категорії за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я» (п.п. 1 п.п. 2.4.1 Умов № 308). Таке підвищення розраховується у відсотках (залежно від наявної кваліфікаційної категорії) від посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду (зараз застосовуємо 852,00 грн.)*. Судячи із розміру підвищення, зазначеного у запитанні, головний лікар має вищу кваліфікаційну категорію за вказаною спеціальністю: 852,00 грн. х 44,9 % = 382,55 грн. Такий розмір (суму) відображають у графі 6 тарифікаційного списку.

 

* Розміри посадових окладів працівників за ЄТС у 2015 році див. в «ОП», 2015, № 3, с. 30. — Прим. ред.

 

Величину посадового окладу разом із усіма підвищеннями заносять до графи 12 тарифікаційного списку. Тобто у випадку, викладеному у запитанні, у цій графі слід поставити 2580,55 грн. за умови, що головний лікар не має інших підвищень**.

 

** Пам’ятайте: визначення посадового окладу головного лікаря супроводжується порівнянням із посадовим окладом керівника структурного підрозділу — лікаря відповідної або нижчої кваліфікації. Як зробити таке порівняння та які види підвищення беруть участь у цьому, читайте у консультації фахівця «Посадовий оклад головлікаря та його найближчих підлеглих: визначаємо разом» // «ОП», 2014, № 21, с. 29. — Прим. ред.

 

Умовами № 308 передбачені різні підходи до визначення розміру тих чи інших надбавок і доплат. Далі поговоримо про ті з них, що окреслені у запитанні.

Надбавка за складність і напруженість у роботі. Розмір такої надбавки становить до 50 % посадового окладу. Конкретний відсотковий розмір керівнику лікарні установлює орган вищого рівня (п. 4.4 Умов № 308). Про особливості ж розрахунку такої надбавки сказано у п. 4.6 Умов № 308, згідно з яким розмір надбавки за складність нараховують на посадовий оклад з урахуванням усіх підвищень. Тому відсотковий розмір такої надбавки застосовують до суми, зазначеної у графі 12 тарифікаційного списку: 2580,55 грн. х 50 % = 1290,28 грн.

Надбавка за вислугу років. При розрахунку цієї надбавки слід керуватися Порядком виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженим постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418. Розмір надбавки за вислугу років коливається залежно від наявного стажу на відповідних посадах та у відповідних закладах. Наприклад, для медпрацівників, які мають стаж роботи понад 10 років, вона дорівнює 20 %. При цьому надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу (з підвищеннями) працівника без урахування інших надбавок і доплат.

Виходить, що при обчисленні надбавки за вислугу років за основу беруть величину, вказану в графі 12 тарифікаційного списку: 2580,55 грн. х 20 % = 516,11 грн.

Доплата при виконанні роботи за спеціальністю. Головлікарям дозволено вести у медзакладах, у штаті яких вони перебувають, роботу за спеціальністю у межах робочого часу за основною посадою. За це їм виплачують доплату розміром до 25 % посадового окладу лікаря відповідної спеціальності (п.п. 3.1.3 Умов № 308). Таку доплату установлюють до посадового окладу з урахуванням підвищення (п. 3.5 Умов № 308), що відповідає графі 12 тарифікаційного списку: 2580,55 грн. х 25 % = 645,14 грн.

Зауважимо, що можливість установлення такої доплати керівникам медзакладів фактично дозволяє їм виконувати роботу за лікарською спеціальністю. Адже таким працівникам заборонено встановлювати доплати за суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, розширення зони обслуговування та збільшення обсягу виконуваних робіт.

 

Висновок: Надбавки за складність і напруженість у роботі, за вислугу років, доплату при виконанні роботи за спеціальністю розраховують виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищень. Тобто за основу беруть величину, вказану у графі 12 тарифікаційного списку.

Теги надбавки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі