Теми статей
Обрати теми

Учитель у декреті: як розподілити години педнавантаження для індивідуального навчання

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Учитель школи працює на повну ставку. Чи можна його донавантажити годинами індивідуального навчання іншої вчительки того ж фаху, яка з 29.04.2015 р. перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами? Якщо так, то як правильно оформити таке донавантаження? Як зміниться ситуація після виходу основної працівниці із соціальної відпустки для догляду за дитиною?

Розподіл педагогічного навантаження у загальноосвітньому навчальному закладі здійснюється його керівником і затверджується відповідним органом управління освітою (ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV).

Також п. 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), установлено: навчальне навантаження між учителями розподіляється керівником за погодженням з профспілковим комітетом. Його обсяг конкретному педагогу залежить від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі.

Пам’ятайте! Максимальний обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи за основним місцем роботи для педагогічних працівників граничними розмірами не обмежено.

Підпунктом 6.3.2 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки (далі — Галузева угода) керівникам закладів освіти її сторонами рекомендовано тимчасово передавати на період відпустки для догляду за дитиною години навчального навантаження іншим учителям.

Цим підпунктом також рекомендовано установлювати педагогічним працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, навчальне навантаження під час тарифікації на відповідний навчальний рік в обсязі не менше ставки. Після закінчення такої відпустки вчителеві має бути забезпечено навантаження, установлене при тарифікації на початок навчального року. Відповідно до п.п. 6.3.1 Галузевої угоди керівникам закладів освіти рекомендовано при встановленні вчителям навчального навантаження на новий навчальний рік зберігати, як правило, його обсяг, а також дотримуватися принципу наступності роботи, викладання предметів у класах*.

* Також див. консультацію фахівця «Визначаємо педнавантаження після соцвідпустки для догляду за дитиною» // «ОП», 2014, № 17, с. 29. — Прим. ред.

Важливо! На час відсутності вчительки, пов’язаної з перебуванням у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, вивільнені години, зокрема й передбачені для індивідуального навчання, тимчасово розподіляються між іншими вчителями відповідного фаху.

Такі зміни в обсягах навчального навантаження мають здійснюватися згідно з розпорядженням чи наказом керівника загальноосвітнього навчального закладу, який відповідно до п.п. 5.3.18 Галузевої угоди має погоджуватися з профкомом первинної профспілкової організації загальноосвітнього навчального закладу.

Згідно з п. 73 Інструкції № 102 за години заміщення тимчасово відсутніх учителів тривалістю до двох місяців оплата їх праці провадиться виходячи з погодинного розрахунку. Якщо таке заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці вчителів провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 цієї Інструкції, тобто за тарифікацією. У такому разі мають бути внесені відповідні зміни до тарифікаційного списку вчителів та інших працівників загальноосвітнього навчального закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі