Теми статей
Обрати теми

Праця працівників, які беруть участь у ЗНО-2015: оплачуємо за правилами КМУ

Ольховська Олександра, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Зовнішнє незалежне оцінювання* шкільних знань проводиться не перший рік. У тимчасових пунктах проведення та перевірки до роботи активно залучають, зокрема, педагогів. Склалася багаторічна практика щодо оплати праці осіб, які беруть участь у проведенні підсумкового тестування. Проте ЗНО-2015 вирізнилося: уперше для таких трудівників Уряд продиктував оплатні правила. Що приховують у собі нові норми? Дізнайтеся зі статті.

* Далі — ЗНО.

Спочатку буквально декілька слів про предмет нашої розмови — Порядок залучення педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників та інших фахівців до проведення зовнішнього незалежного оцінювання, затверджений постановою КМУ від 15.04.2015 р. № 222 (далі — Порядок № 222). Його поява цілком прогнозована, адже того прямо вимагає ч. 6 ст. 45 нового Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

Увага! Порядок № 222 набув чинності 25.04.2015 р., тобто його положення актуальні вже при проведенні тестування цього року. При цьому в ньому немає прив’язки до ЗНО конкретного року (на відміну від іншої нормативки, яка в більшості випадків розробляється під проведення ЗНО в тому чи іншому році). Що це означає? Порядком № 222 необхідно керуватися щороку (цього року та в наступні за ним).

Бліц-інформ провели, тепер вникнемо в сам Порядок № 222.

Коло осіб, які залучаються на час проведення ЗНО

Склад осіб, які беруть участь у ЗНО, злегка розширився: тепер у проведенні тестування можуть задіювати як педагогічних і науково-педагогічних працівників, так і науковців. Останні раніше не фігурували. Як і раніше, до участі у проведенні ЗНО залучають і інших фахівців. Пам’ятайте! Усі зазначені особи мають пройти інструктаж.

Ким виступають такі особи при участі в ЗНО? Представники науково-педагогічного складу, як правило, виконують функції:

у пунктах проведення ЗНО: відповідального за такий пункт або його помічника, старшого інструктора, інструктора, чергового;

у пунктах перевірки ЗНО: відповідального за такий пункт, старшого екзаменатора, екзаменатора.

Зверніть увагу! Порядок № 222 містить критерії щодо залучення осіб до роботи в пунктах реєстрації, обробки, проведення та перевірки.

Як оплачують працю осіб, задіяних у ЗНО

Приємний момент: участь у проведенні ЗНО — оплачуваний захід. Одразу зазначимо, що з прийняттям Порядку № 222 оплатне питання за саме залучення до ЗНО залишилося незмінним. Для оплати регіональний центр оцінювання якості освіти укладає цивільно-правовий договір з особою, залученою до ЗНО (п. 19 Порядку № 222). На жаль, типова форма такого договору на нормативному рівні так і залишилася незатвердженою.

Що потрібно від особи для укладення такого договору? Пакет документів, наведений у п. 20 Порядку № 222:

— копія сторінок паспорта громадянина Україна, на яких зазначено прізвище, ім’я, по батькові, дату та місце народження, серію, номер паспорта, ким і коли видано паспорт, відмітку про реєстрацію місця проживання (тобто копії сторінок 1, 2 і 11 паспорта);

— копія довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податку (крім фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття такого номера і повідомили про це відповідний територіальний орган ДФС і мають відмітку в паспорті);

— копія документів про вищу освіту, науковий ступінь та вчене звання тощо в разі укладення договору про виконання робіт (надання послуг), які вимагають спеціальних знань.

Після участі особи у проведенні ЗНО складають акт приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг). Цей акт і слугуватиме підставою для оплати.

Ось тепер поговоримо про найголовніше — розмір винагороди. На жаль, він залишився на колишньому рівні. Дивіться, п. 21 Порядку № 222 при розмові про розмір оплати праці осіб, задіяних у проведенні ЗНО, тільки відсилає до іншого нормативного акта. Такий документ має бути затверджено Мінсоцполітики та погоджено з МОН і Мінфіном. Наразі таким критеріям відповідає наказ Мінпраці від 06.04.2006 р. № 109.

Чи буде розроблено новий наказ під положення Порядку № 222 — поки не відомо. А тому на сьогодні керуємося додатком 4 до вищезазначеного наказу, де наведено схему оплати праці осіб, які залучені до проведення ЗНО і не є штатними працівниками Українського або регіонального центру оцінювання якості освіти.

Розмір винагороди залежить від посади, яку особа обіймала при проведенні ЗНО, кількості відпрацьованих годин, а в окремих випадках — також від кількості перевірених робіт. Крім того, очевидна пряма прив’язка до розміру окладу (ставки) працівника 1-го тарифного розряду (протягом 2015 року — 852 грн.). Тобто по суті ставки погодинної оплати праці осіб, задіяних у проведенні ЗНО, залишилися на рівні минулого року*.

* Ознайомтеся з такими розмірами, а також із прикладами розрахунків винагороди в консультації «Педпрацівник виконує роботу під час проведення ЗНО-2014: що з оплатою» // «ОП», 2014, № 13, с. 11.

Чи зберігати зарплату за основним місцем роботи

Як правило, особи, які тимчасово залучаються до проведення ЗНО, мають постійне місце роботи. Так от, умови попередніх кампаній з тестування передбачали: на період проведення ЗНО за працівниками не зберігалася середня зарплата за основним місцем роботи (див. лист Українського центру оцінювання якості освіти від 10.11.2009 р. № 02/08-865). Більше того, вони повинні були самостійно врегулювати питання своєї відсутності на робочому місці в день проведення ЗНО. Однак п. 18 Порядку № 222 приніс свої правила з цього приводу.

Важливо! Починаючи з ЗНО-2015, на час залучення до проведення тестування за працівниками зберігають місце роботи (посаду) і зарплату за їх основним місцем роботи.

Здавалося б, за загальним правилом за працівником слід зберігати середню зарплату. Але тут насторожує інший припис цього самого пункту: керівник за основним місцем роботи особи, залученої до проведення ЗНО, повинен змінити графік роботи (наприклад, перенести заняття такого працівника). У такому разі виходить, що працівник — учасник ЗНО все одно відпрацює години своєї відсутності. Тому ми вважаємо, що за такою особою за її основним місцем роботи зберігають саме зарплату. Тим паче що саме про неї (без посилання на середній заробіток) і йдеться в п. 18 Порядку № 222. Звичайно ж, найкращий варіант — оформити відпустку на період участі у ЗНО.

Також, на нашу думку, зарплату за основним місцем роботу необхідно зберігати не тільки на час безпосередньої участі у проведенні ЗНО, а й на час проходження підготовки до його проведення (наприклад, інструктажу). А ось оплачуватися за цивільно-правовим договором будуть саме години залучення до проведення ЗНО.

Працівнику доцільно взяти довідку про свою участь у проведенні ЗНО і надати її своєму роботодавцю. Так він обґрунтує свою відсутність на робочому місці. Крім того, за основним місцем роботи працівник має написати заяву, в якій зазначити дату, час, тривалість підготовки та виконання обов’язків при проведенні ЗНО. Заява слугує підставою для зміни керівником графіка роботи на час залучення працівника до заходів щодо підготовки та проведення ЗНО.

Зверніть увагу! У роботодавця, у якого працівник працює як сумісник, гарантія зі збереження зарплати не діє. Виходить, якщо дата проведення ЗНО збігається з годинами роботи за сумісництвом, то на такі дні працівник може взяти щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати.

Висновки:

— Залучення до проведення ЗНО оплачують погодинно виходячи з розмірів, установлених на нормативному рівні.

— З особою, яка бере участь у проведенні ЗНО, укладають цивільно-правовий договір для здійснення оплати годин такої участі. Підставою ж для оплати слугує акт приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг).

— На час підготовки до участі у ЗНО та проведення самого тестування за особою зберігають зарплату тільки за її основним місцем роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі