Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Місцеві вибори — 2015: оплачуємо працю членів виборчих комісій

Місцеві вибори відбудуться 25.10.2015 р. Вони проводитимуться згідно з новим Законом України «Про місцеві вибори» від 14.07.2015 р. № 595-VIII. У зв’язку з цим оновлюються і підзаконні документи. Зокрема, КМУ постановою від 08.09.2015 р. № 687 (набула чинності 16.09.2015 р.) затвердив Порядок оплати праці членів територіальних і дільничних виборчих комісій з місцевих виборів, нарахування та виплати одноразової грошової винагороди.

Кількість членів виборчих комісій (ВК), які можуть здійснювати свої повноваження на платній основі, становить: для територіальної комісії — не більше 3 осіб, а для дільничної комісії — не більше 2 осіб. З такими особами укладають цивільно-правові договори. Порядком регламентовано оплату праці членам ВК, які виконують свої повноваження на платній основі.

Крім того, у ньому йдеться про оплату членів ВК за роботу в день місцевих виборів, дні встановлення підсумків голосування та результатів місцевих виборів, а також про виплату членам ВК одноразової грошової винагороди. Такі норми стосуються всіх членів ВК (незалежно від того, чи виконують вони свої повноваження на платній основі).

У цілому сам Порядок побудований на тих самих засадах, що і подібні документи з оплати праці членів ВК. В одному з найближчих випусків нашого видання ми розглянемо оплатні нюанси для членів таких комісій при проведенні місцевих виборів у 2015 році.

Як розрахувати + 50 % за участь у проведенні АТО: відповідає Мінсоцполітики

Працівники бюджетних установ (не уповноважені вести боротьбу з тероризмом) можуть залучатися до забезпечення проведення АТО. За дні (години) роботи в таких умовах їх зарплату підвищують на 50 %. Про це зазначено в постанові КМУ від 22.07.2015 р. № 522. Ми наводили консультацію фахівця Мінсоцполітики з приводу розрахунку такого 50-відсоткового «бонуса» (див. «ОП», 2015, № 17, с. 6). Тепер висновки, наведені в ній, підкріплено листом Мінсоцполітики від 17.08.2015 р. № 12443/0/14-15/13. Акцентуємо увагу на основних моментах цього листа.

По-перше, працівники (невійськовослужбовці), які направляються до районів АТО для забезпечення її проведення, вважаються такими, що перебувають у відрядженні. Отже, за місцем роботи таких осіб видають наказ про відрядження. Оплату праці за час перебування у відрядженні здійснюють згідно зі ст. 121 КЗпП. Крім того, працівнику слід виплатити добові та видати аванс, а після повернення компенсувати понесені витрати.

По-друге, підвищення зарплати на 50 % здійснюють лише за наявності документів, що підтверджують фактичний час перебування в районі АТО. Як зазначено в листі, таким документом може бути посвідчення про відрядження. Нагадаємо: його обов’язкове використання вже давно скасовано. Однак для цих цілей воно може бути використано — тим більше що й головне трудове відомство тільки «за». Допускає Мінсоцполітики використання інших підтвердних документів: списків, довідок, форма яких затверджена відповідним уповноваженим органом. Зауважимо: 50-відсоткове підвищення нараховують після повернення працівника з АТО, оскільки тільки тоді він зможе надати підтвердні документи.

По-третє, 50-відсоткове підвищення є додатковою зарплатою. Ураховуйте його суму під час обчислення відпускних, а також виплат, що визначаються на підставі заробітку за 2 місяці. Крім того, суму такого підвищення беріть до уваги при підрахунку зарплатного максимуму. При цьому 50-відсоткове підвищення не враховуйте при оплаті за роботу у вихідні (святкові, неробочі) дні.

Відпустка «за свій рахунок»: коли вважати її поважною причиною при розрахунку лікарняних

Це ФСС ТВП роз’яснює в листі від 20.08.2015 р. № 5.2-32-1359. Нагадаємо, що з розрахункового періоду, визначеного для обчислення лікарняних, виключають календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин (п. 3 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266). Такою причиною, зокрема, є відпустка без збереження зарплати.

На думку ФСС ТВП, до відпусток без збереження зарплати, які є поважними причинами в розумінні п. 3 вищезгаданого Порядку, належать відпустки «за свій рахунок» згідно зі:

ст. 25 і 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР;

п. 66 Прикінцевих положень Закону України від 16.01.2014 р. № 719-VII (стосується центральних органів виконавчої влади, які здійснюють контроль і нагляд у відповідних галузях і сферах, і центральних органів виконавчої влади, виконання функцій яких можуть здійснювати відповідні міністерства);

п. 9 Прикінцевих положень Закону України від 28.12.2014 р. № 76-VIII (у загальному випадку стосується органів виконавчої влади та інших держорганів).

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі