Теми статей
Обрати теми

Працівників направили для забезпечення проведення АТО: як розрахувати 50-відсотковий «бонус»

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Медпрацівники нашої лікарні направлені до району АТО для забезпечення її проведення. Як оплатити їм період такого залучення і розрахувати гарантію в оплаті (підвищення зарплати на 50 %), передбачену постановою КМУ від 22.07.2015 р. № 522? Як зазначеним працівникам обчислити оплату за роботу в районі АТО у дні, які для них є вихідними згідно з графіком роботи нашої лікарні?

До забезпечення проведення АТО на відповідних територіях можуть залучатися не тільки військовослужбовці, а й працівники установ (організацій, закладів), які безпосередньо не здійснюють боротьбу з тероризмом. Серед таких працівників — медичний персонал (лікарі, медсестри, фельдшери), водії, держслужбовці окремих департаментів.

Саме на них поширюється гарантія, передбачена постановою КМУ «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції» від 22.07.2015 р. № 522 (далі — постанова № 522):

з 29.07.2015 р. працівникам установ (організацій, закладів), що фінансуються з бюджету*, які беруть участь у забезпеченні проведення АТО безпосередньо в районах її проведення, заробітна плата за фактичний час перебування в таких районах підвищується на 50 % (за наявності підтвердних документів).

* Одночасно керівникам інших суб’єктів господарювання (небюджетникам) рекомендовано передбачити в колективному договорі положення про виплату їх працівникам, віднесеним до вищезазначеної категорії, підвищеного розміру зарплати (конкретний розмір підвищення не зазначено).

Далі поговоримо про документи, які складають при направленні працівників у райони АТО для забезпечення її проведення. Потім перейдемо до оплатних тонкощів — розрахунку оплати праці за час перебування в районах АТО та обчислення розміру підвищення, передбаченого постановою № 522.

Документальний супровід. Працівники (невійськовослужбовці) направляються до районів АТО для виконання своїх функцій із забезпечення проведення такої операції на підставі рішень, наказів, клопотань Антитерористичного центру при Службі безпеки України. При цьому такі працівники виконують службові доручення поза постійним місцем своєї роботи.

Увага! Працівники, направлені таким чином до районів АТО для забезпечення її проведення, вважаються такими, що перебувають у службовому відрядженні. Це означає, що за місцем їх роботи керівнику установи або його заступнику слід видати наказ (розпорядження) про направлення таких працівників у відрядження.

Оскільки у цьому випадку йдеться про відрядження, то після повернення на місце роботи працівник надає документи, що підтверджують понесені витрати: транспортні квитки або транспортні рахунки (багажні квитанції), рахунки на оплату житла.

Але це не все. Погляньте на норму постанови № 522: підвищення зарплати на 50 % здійснюється тільки за наявності документів, що підтверджують дні (години), фактично відпрацьовані працівником у районах проведення АТО. Єдиної форми такого документа, затвердженої офіційно, на сьогодні немає.

Для цілей нарахування підвищення згідно з постановою № 522 (ср. ) можуть бути використані довідки, підписані уповноваженою особою приймаючої сторони. Оскільки у відрядження працівник направляється за рішенням (наказом, клопотанням) Антитерористичного центру при Службі безпеки України, то як підтвердні документи можуть бути використані: списки, довідки, виписки з наказів, форми яких затверджено відповідальним уповноваженим органом. Головна вимога до таких документів: розкрити інформацію про те, у які дні (із зазначенням дат) і скільки годин працівник виконував роботи із забезпечення проведення АТО в районах її здійснення.

Оплата за час виконання робіт у районах АТО. Як уже було зазначено, період, на який працівник направляється до району АТО для забезпечення проведення такої операції, вважається відрядженням. Отже, оплату праці в зазначений період слід здійснювати згідно з правилами ст. 121 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП)*. Нагадаємо алгоритм таких розрахунків:

* Ми розповідали про оплату праці під час відрядження в «ОП», 2014, № 18, с. 19. — Прим. ред.

— визначаємо денний заробіток. Його розраховують у місяці, в якому працівник перебував у відрядженні, виходячи з повністю відпрацьованого місяця. При розрахунку денного заробітку враховуємо усі складові зарплати, які працівник отримає цього місяця згідно з умовами укладеного трудового (колективного) договору: оклад, доплати, надбавки, премії, що не мають разового характеру, суми індексації тощо (лист Мінсоцполітики від 06.08.2014 р. № 1126/13/84-14). При цьому не враховуємо: разові премії, допомогу на оздоровлення і для вирішення соціально-побутових питань;

— розраховуємо середньоденну зарплату згідно з правилами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Розрахунковий період: 2 календарні місяці, що передують місяцю від’їзду у відрядження** ( абз. 3 п. 2 цього Порядку);

** Також див. довідкову інформацію «Шпаргалка з розрахунку середньої зарплати: як урахувати основні виплати» // «ОП», 2015, № 16, с. 29. — Прим. ред.

порівнюємо денний заробіток із середньоденною зарплатою. Якщо денний заробіток > середньоденної зарплати, то дні роботи у відрядженні оплачуємо виходячи з денного заробітку. Інакше (денний заробіток < середньоденної зарплати) дні роботи у відрядженні оплачуємо виходячи із середньоденного заробітку.

Пам’ятайте! Працівникам, які відряджаються, слід виплатити добові та відшкодувати витрати на проживання, проїзд тощо (постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98, Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59).

Крім того, таким працівникам слід розрахувати 50-відсоткове підвищення — гарантію, установлену постановою № 522:

ЗПднх Крдх 50 %,

де ЗПдн— денний заробіток, розрахований у місяці перебування працівника у відрядженні (виконання робіт із забезпечення проведення АТО в районах її здійснення). Розрахунок денного заробітку див. вище;

Крд— кількість фактично відпрацьованих днів (годин) у районі проведення АТО у вищезазначеному місяці, підтверджена документально;

50 % — 50-відсоткове підвищення зарплати згідно з постановою № 522.

Увага! Підвищення, установлене постановою № 522, нараховують тільки за наявності документів, що підтверджують фактичний час роботи в районі проведення АТО (див. попередній розділ). Працівник зможе надати такі документи своєму роботодавцю тільки після повернення з району АТО. Тому за фактом нарахування підвищення, передбачене постановою № 522, здійснюється після повернення зазначеного працівника.

Вплив 50-відсоткового підвищення зарплати на подальші виплати. Перш за все зазначимо: підвищення зарплати, установлене постановою № 522, є гарантованою державою виплатою і входить до складу додаткової зарплати на підставі п.п. 2.2.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (інші надбавки та доплати, передбачені чинним законодавством).

Тому виплату, передбачену постановою № 522, ураховуємо:

— при визначенні середньої зарплати згідно з Порядком № 100 — для обчислення відпускних і виплат, що розраховуються виходячи із заробітку за останні 2 календарні місяці;

— при визначенні максимальної суми місячної зарплати* (не більше 15 мінзарплат), яка може бути нарахована керівним держпрацівникам.

* Читайте подробиці про визначення такої максимальної зарплати в «ОП», 2015, № 11, с. 6. — Прим. ред.

Підкреслимо: якщо на період виконання робіт із забезпечення проведення АТО в районах її здійснення припадає вихідний (святковий, неробочий) день, то його слід оплатити за правилами ст. 72 і 107 КЗпП. При цьому 50-відсоткове підвищення зарплати розраховується окремо згідно з постановою № 522 і не впливає на оплату вихідних (святкових, неробочих) днів. Це підвищення не врахують і надалі при оплаті святково-вихідних днів.

Ми розглянули всі нюанси з оплати праці працівників, які направляються до районів АТО для забезпечення її проведення. На конкретному прикладі покажемо, як урахувати всі працезарплатні тонкощі в таких ситуаціях**.

** Розмір зарплати працівників може коливатися залежно від конкретних розмірів доплат, надбавок, премій, установлених трудовим (колективним) договором, сум індексації.

Приклад. Лікар-хірург вищої кваліфікаційної категорії (стаж роботи — 15 років), який працює у відділенні для опікових хворих стаціонару, у серпні 2015 року направлений до району проведення АТО на 7 днів. При цьому один з таких днів припав на вихідний згідно з графіком роботи лікаря за основним місцем роботи. Розрахуємо для такого працівника 50-відсоткове підвищення зарплати за час роботи в районі АТО.

1. Лікарю-хірургу вищої кваліфікаційної категорії установлюють 14-й тарифний розряд за ЄТС (п.п. 2.2.5 Умов № 308***), якому зараз відповідає посадовий оклад у розмірі 2062,00 грн.

*** Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

2. Підвищення до посадового окладу складає:

— за оперативне втручання: 2062,00 грн. х х 40 % = 824,80 грн. (пп. 2.4.2 і 2.4.7 Умов № 308);

— у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці: (2062,00 грн. + 824,80 грн.) х х 15 % = 433,02 грн. (п. 2.9 додатка 3 до Умов № 308, п.п. 2.4.7 цих Умов).

3. Посадовий оклад з урахуванням підвищень становить 3319,82 грн. (2062,00 + 824,80 + 433,02).

4. Розрахуємо виплати, які нараховуються на посадовий оклад (з урахуванням підвищення):

— надбавка за вислугу років: 3319,82 грн. х х 20 % = 663,96 грн. (п. 6 Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418);

— щомісячна премія: 3319,82 грн. х 50 % = = 1659,91 грн.

5. Сума індексації в серпні 2015 року (базовий місяць — січень 2013 року) — 919,59 грн.

6. Разом сума виплат, що враховуються при розрахунку денного заробітку, становить 6563,28 грн. (3319,82 + 663,96 + 1659,91 + 919,59).

7. Розраховуємо денний заробіток: 6563,28 грн. : 20 роб. дн. = 328,16 грн., де 20 — кількість робочих днів у серпні 2015 року за графіком роботи лікаря в установі.

8. Визначаємо суму підвищення зарплати за 7 днів роботи в АТО згідно з постановою № 522: 328,16 грн. х 7 дн. х 50 % = 1148,56 грн.

9. Оплата за роботу в 1 вихідний день (робота проводилася понад місячну норму) становить понад оклад: 3319,82 грн. : 20 роб. дн. х 2 = = 331,98 грн.

10. Дні відрядження (у зоні АТО) оплачуємо виходячи з денного заробітку (як звичайна зарплата), тому разом сума зарплати лікаря в серпні 2015 року з урахуванням 50-відсоткового підвищення склала 8043,82 грн. (6563,28 + 1148,56 + + 331,98).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі