№18

Оплата праці, вересень, 2015/№ 18 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Підвищення основних соцгарантій і ЄТС-окладів: тримаємо руку на «працеоплатному» пульсі Про підвищення соцстандартів і бюджетних зарплат Уряд анонсував ще 1 вересня, і лише у кінці другої декади вересня таке рішення узаконене. Формально влада говорить, що гроші вдалося зекономити, знайти додаткові ресурси, стабілізувати фінансову ситуацію і сформувати «подушку економічної стійкості». Ми не зупинятимемося на політичному та передвиборному забарвленні заяв, а поговоримо про реальні «працеоплатні» цифри та норми, які торкнуться кожного роботодавця, у тому числі й бюджетника.
  • Інструкція про службові відрядження: новинки для бюджетників У бюджетних установ особливий підхід до оформлення відряджень та компенсації витрат, понесених під час них. Ех, усе через пильну увагу контролерів до витрачання бюджетних коштів. Тож бухгалтери-бюджетники тримають у полі зору всі норми Інструкції про відрядження*. Ми повідомляємо: нормотворець уніс зміни до цього нормативного документа. Які саме? Про них ми розповімо у статті.
  • «Акція щедрості» відбудеться достроково: як нарахувати індексацію за вересень 2015 року Що необхідно врахувати роботодавцю для індексації доходів працівників, адже законодавче підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму встановили з 1 вересня 2015 року? Як визначити суму вересневої зарплатної індексації? Давайте розбиратися.
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у вересні 2015 року Якщо роботодавець своєчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати та виплатити компенсацію. Така компенсація належить у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) і тільки в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • Не повідомили про прийнятого працівника? Трудові відомства за штраф у 30 МЗП Наша установа прийняла на роботу нового співробітника 01.09.2015 р. і цього ж дня допустила його до роботи. Проте ми так і не подали Повідомлення про прийняття працівника на роботу (через вирішення оргпитань з призначення особи, уповноваженої подавати таке Повідом лення). Чим загрожує неподання фіскалам такої форми? Чи можна переслати Повідомлення поштою?
  • Нові правила для лікарняних і декретних: що залишилося «за кадром» У липні 2015 року відбулися кардинальні зміни в порядку оплати листків непрацездатності. Нова редакція Порядку № 1266 не охопила всі ситуації при оплаті лікарняних (декретних), а в додатку до Порядку немає числових прикладів, як це було раніше. У зв’язку з цим у бухгалтерів залишилися відкритими питання щодо розрахунку лікарняних у певних випадках. У сьогоднішній статті заповнимо ці пропуски.
  • «Трудова» історія: які дні врахуємо для розрахунку лікарняних Нові правила розрахунку лікарняних зобов’язали бухгалтера «перебудуватися» і щодо обліку днів у розрахунковому періоді. Як правильно визначити знаменник у формулі розрахунку «лікарняної середньої»? Випадають тільки «поважно-невідпрацьовані» дні або ж є «зачіпки» для виключення інших періодів перебування у трудових відносинах з роботодавцем? Давайте розбиратися.
  • Два вчителі з одного предмета: як розподілити педнавантаження У загальноосвітньому навчальному закладі працюють два вчителі англійської мови. Один з них через сімейні обставини написав заяву про установлення йому тижневого педагогічного навантаження у кількості 18 годин. Чи має адміністрація школи задовольнити прохання такого працівника? Чи допустимо установлення другому вчителю англійської мови навантаження у кількості 30 годин на тиждень, оскільки навчальним планом загальноосвітнього навчального закладу передбачено 48 годин англійської мови на тиждень?
  • Період мобілізації: чи зараховувати до «безперервного» стажу Сестру медичну загальної практики — сімейної медицини мобілізовано в серпні 2014 року. У вересні 2015 року вона повернулася на роботу. Чи зараховується період військової служби за призовом під час мобілізації до стажу роботи такої працівниці, що дає право на надбавку за тривалість безперервної роботи?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі