Теми статей
Обрати теми

Грудневу «індексаційно-замінюючу» премію враховуємо для відпускних бюджетникам

Синько Неля, начальник відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці
Працівникам бюджетної установи в цілях «обнулення» сум індексації у грудні 2015 року було виплачено премію. У наказі на виплату такої премії було зазначено формулювання «на виконання положень п. 3 постанови КМУ від 09.12.2015 р. № 1013 виплатити у грудні 2015 року працівникам премію в сумі…». Як врахувати таку премію при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпускних, якщо протягом 2015 року премії працівникам не виплачувалися?

Почнемо з передісторії запитання. У грудні 2015 року Кабмін постановою від 09.12.2015 р. № 1013 визначив особливості проведення індексації за грудень 2015 року для працівників бюджетної сфери. Так, п. 3 цієї постанови було приписано «обнулити» суми зарплатної індексації, тобто

«переглянути розмір надбавок, доплат, премій, спрямувавши на ці цілі всю суму індексації, що склалася у грудні 2015 року, з тим, щоб розмір підвищення всіх складових зарплати в сумарному вираженні для кожного працівника перевищив суму індексації, яку йому повинні були виплатити у грудні 2015 року.»

Таким чином, установи для виконання цієї вимоги повинні були збільшити розміри надбавок, доплат (зрозуміло, щоб вони не перевищували обмеження, передбачені нормативними документами, наприклад, установлення надбавки до 50 % посадового окладу), а якщо їх сум не вистачало — то виплатити працівникам премію в розмірі недостатньої для «обнулення» індексації суми*.

* Див. також консультацію фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2016, № 2, с. 4. — Прим. ред.

Саме така премія, що виплачувалася працівникам у грудні 2015 року для «обнулення» зарплатної індексації, і викликала поставлене запитання: чи включати її суму до розрахунку середньої зарплати для оплати днів відпустки, якщо вона (премія) була виплачена працівникам тільки один раз у грудні 2015 року з коштів, передбачених у кошторисі установи на виплату індексації? Адже суму індексації, замість якої виплачується така премія, враховували б до розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних.

У бюджетних установах премії виплачують з фонду преміювання, що на практиці формується як за рахунок планування щомісячної (квартальної, піврічної, дев’ятимісячної, річної) премії в кошторисі на оплату праці, так і за рахунок економії фонду оплати праці. Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначають у Положенні про преміювання установи залежно від наявних коштів на такі цілі. Проте не завжди в установах є можливість виплачувати працівникам премію, особливо якщо немає економії фонду оплати праці. Оскільки у грудні 2015 року в установі кошти, передбачені на виплату індексації заробітної плати, були спрямовані на виплату премії, то вважаємо, що така премія бере участь у розрахунку середньої зарплати для оплати відпускних як виробнича ( п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100).

Висновок:

Премію, виплачену у грудні 2015 року для цілей «обнулення» зарплатної індексації згідно з п. 3 постанови КМУ від 09.12.2015 р. № 1013, включають до розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпускних.

Від редакції

Так само дійте при розрахунку середньої зарплати для оплати періоду відрядження (якщо оплачуєте за середньою зарплатою), курсів підвищення кваліфікації, мобілізації, при виплаті матеріальної допомоги в розмірі середньомісячної зарплати, вихідної допомоги тощо. Тобто премію, яку виплатили в грудні 2015 року згідно з постановою КМУ від 09.12.2015 р. № 1013 з коштів, передбачених для індексації заробітної плати, включайте в розрахунок середньої заробітної плати для розрахунку як відпускних (компенсації за невикористану відпустку), так і виплат, які розраховуються виходячи з виплат за два місяці. «Разовість» премії конкретно в цьому випадку значення не має.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі