Теми статей
Обрати теми

Оформлюємо працівника на посаді доцента: що з тарифним розрядом

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У вищому навчальному закладі звільнилася посада доцента за 17-м тарифним розрядом (особа, яка перебувала на цій посаді, не мала вченого звання доцента). Чи маємо ми право прийняти на цю посаду за внутрішнім сумісництвом особу, що має вчене звання доцента (вчене звання відповідає профілю діяльності) та встановити їй на цій посаді (маємо на увазі доцента за 17-м тарифним розрядом) доплату за вчене звання доцента? Таких випадків декілька, тому вносити зміни до штатного розпису не маємо можливості, бо це призведе до збільшення фонду оплати праці.

За посадою доцента передбачено встановлення посадового окладу на рівні 19-го тарифного розряду ( додаток 2 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557, далі — наказ № 557).

У п. 6.2 Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міносвіти від 02.04.93 р. № 90 (далі — Інструкція № 90), вказано: особам, які мають вчене звання доцента (старшого наукового співробітника), встановлюються посадові оклади доцентів.

Виключення щодо нижчого розміру посадового окладу за посадою доцента стосується лише тих науково-педагогічних працівників, які обрані чи призначені один раз строком до двох років на цю посаду, не маючи вченого звання доцента.

Науково-педагогічним працівникам, які обрані чи призначені на посади доцентів, але не мають відповідного вченого звання, один раз строком до двох років від часу першого обрання чи призначення встановлюється 19-й тарифний розряд ( абз. 1 до таблиці додатка 2 до наказу № 557). При цьому абз. 4 п. 6.2 Інструкції № 90 передбачено: якщо після закінчення двох років перебування на посаді доцента вчене звання не присвоєне, особам встановлюється оклад асистента (викладача) з урахуванням наявності наукового ступеня, а при переході на цю посаду з посади старшого викладача — оклад старшого викладача*.

* З цього приводу читайте консультацію «Без вченого звання, але із науковим ступенем: чи достатньо «регалій» для посади доцента» // «ОП», 2015, № 12, с. 18. — Прим. ред.

Важливо! Науково-педагогічному працівникові, який має вчене звання доцента, встановлюється посадовий оклад на рівні 19-го тарифного розряду, незалежно від того, на яких умовах укладено трудовий договір, а саме за основним місцем роботи чи за сумісництвом.

Увага! Встановлення посадового окладу доцентові, який має відповідне вчене звання, на рівні 17-го тарифного розряду є порушенням законодавства про оплату праці та призведе до порушення трудових прав працівника. Відповідно до ст. 265 КЗпП посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, винні у порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі