Кожен бухгалтер має знати, як ПСП застосувати

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці (e-mail: t.gul@id.factor.ua)
Традиційно з 1 січня змінюються розміри податкових соціальних пільг. Так сталося і з 1 січня 2016 року. У сьогоднішній статті, крім основ застосування ПСП до зарплати працівників, розповімо і про особливості застосування такої пільги в окремих практичних ситуаціях. Найкраще за себе говорять цифри. Тому логічно, що свій матеріал ми підкріпимо числовими прикладами.

Застосування ПСП — це, по суті своїй, зменшення оподатковуваного доходу працівника у вигляді заробітної плати на певну суму. У результаті виходить, що з частини зарплати в розмірі ПСП не утримують ПДФО. Як правило, претенденти на ПСП — працівники з невисокою зарплатою.

Нижче в таблиці наведемо стислу інформацію про види ПСП і їх розміри в поточному році.

Вид ПСП

Розмір ПСП у 2016 році, грн.

Звичайна ( п.п. 169.1.1 ПКУ)

689,00

Звичайна «на дітей» ( п.п. 169.1.2 ПКУ)

689,00 х кількість дітей віком до 18 років

Підвищена «на дітей» ( пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

1033,50 х кількість дітей віком до 18 років

Підвищена ( пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ)

1033,50

Максимальна ( пп. «а» — «ґ» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1378,00

ПСП: правила застосування

Перш ніж застосувати до доходу працівника ПСП, потрібно чітко знати, коли її можна застосовувати, а коли — ні.

1. ПСП застосовують тільки до зарплати.

До зарплати відносять основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму ( п.п. 14.1.48 ПКУ). До зарплати прирівнюють також і лікарняні ( абз. 1 і 3 п.п. 169.4.1 ПКУ, лист ДПАУ від 19.01.2011 р. № 697/6/17-0715).

Існує певний перелік виплат, до яких ПСП не застосовується. Також є випадки, коли ПСП не застосовується до зарплати, якщо працівник одночасно із зарплатою отримує інші види доходів. Які — зазначимо нижче.

Отже, спочатку скажемо, до яких виплат не застосовується ПСП:

ПСП не застосовується до доходів, інших ніж зарплата. До таких доходів, наприклад, належать:

— вихідна допомога (див. «ОП», 2014, № 14, с. 14);

— винагорода за договором цивільно-правового характеру (наприклад, винагорода за виконання робіт (надання послуг) за договором цивільно-правового характеру, орендна плата за договором оренди);

— підприємницький дохід і дохід від іншої незалежної професійної діяльності.

Звертаємо вашу увагу. При одночасному отриманні зазначених вище видів доходів працівник має право на отримання ПСП до зарплати. Так, наприклад, якщо працівник отримує зарплату від роботодавця і одночасно отримує підприємницький дохід, до його зарплати може бути застосовано ПСП.

А ось нижче ми наведемо перелік випадків, коли працівник не має права на ПСП до своєї зарплати у зв’язку з одночасним отриманням певних видів доходів.

Так, до зарплати працівника ПСП не застосовується, якщо протягом звітного податкового місяця він отримував одночасно доходи у вигляді:

— стипендії;

— грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

На цій підставі до середнього заробітку, що зберігається мобілізованим працівникам, строковикам і контрактникам, не застосовується ПСП, оскільки вони одночасно отримують грошове забезпечення, що виплачується з бюджету.

2. ПСП застосовують, якщо зарплата за місяць не перевищила встановлену межу.

Якщо нарахована працівнику сума зарплати за місяць не перевищує граничний розмір, то до його зарплати застосовується ПСП. Якщо сума нарахованої працівнику зарплати перевищила встановлену межу, то до зарплати працівника за такий місяць ПСП не застосовується.

У 2016 році граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП, у загальному випадку становить 1930 грн. ( п.п. 169.4.1 ПКУ).

Виняток передбачено для платників податків, що мають право на ПСП «на дітей». У цьому випадку для одного з батьків граничний розмір зарплати визначають кратно кількості дітей (1930 грн. х х кількість дітей до 18 років). Для другого з батьків, який має право на ПСП «на дітей» за зазначеними підставами, граничний розмір визначається в загальному порядку (1930 грн.).

Увага! Оскільки згідно з п. 169.1 ПКУ платник податку має право на зменшення на суму ПСП суми загального місячного оподатковуваного доходу, при виплаті авансу ПСП застосовувати не можна.

3. ПСП застосовують тільки за одним місцем роботи.

Підпунктом 169.2.1 ПКУ передбачене застосування ПСП до нарахованої зарплати за місяць тільки за одним місцем її нарахування (виплати). Так, якщо працівник працює у декількох роботодавців (в одного за основним місцем роботи, в іншого — за сумісництвом), то тільки в одного з них до зарплати може бути застосована пільга. При цьому, де її застосовувати, вирішує працівник. Для цього він подає заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП. Окремі категорії працівників, що претендують на підвищену, максимальну пільгу, на ПСП «на дітей», в тому числі і на підвищену ПСП «на дітей», разом із заявою надають роботодавцю підтвердні документи.

Зверніть увагу: щоб визначити, чи перевищує сума зарплати граничну величину, до якої застосовують ПСП, підсумовувати загальний заробіток за двома місцями роботи не потрібно. Водночас якщо працівник у одного роботодавця працює і як основний працівник, і як внутрішній сумісник, то загальний заробіток складають і потім визначають, перевищив він установлену межу чи ні.

4. «Перехідні виплати» для цілей визначення права на ПСП і правильне їх оподаткування відносять до тих місяців, за які їх нараховано.

Це означає, що для цілей правильного оподаткування перехідних виплат і визначення права на ПСП такі виплати (зокрема, відпускні та лікарняні) відносять до місяців, за які їх нараховано ( абз. 3 п.п. 169.4.1 ПКУ). Далі розподілені «перехідні» виплати за кожен місяць підсумовують з нарахованою зарплатою за такі місяці та порівнюють з граничним розміром. Якщо межу перевищено, то в такому місяці до зарплати працівника ПСП не застосовують. Після визначення загального оподатковуваного доходу за кожен місяць роботодавець перераховує суму ПДФО з урахуванням застосування ПСП.

5. До зарплати застосовують тільки одну ПСП.

Якщо платник податків має право на застосування ПСП за двома і більше підставами, зазначеними в п. 169.1 ПКУ, застосовується одна ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір ( п.п. 169.3.1 ПКУ).

Винятком із цього правила є випадок, коли працівник утримує двох і більше дітей віком до 18 років, одна з яких є інвалідом. У цьому випадку ПСП підсумовуються: на дитину-інваліда (дітей-інвалідів) надається підвищена ПСП, на дитину (дітей), яка не є інвалідом, — звичайна ПСП.

А ось батькам, які скористалися ПСП «на дітей», додаткова пільга «на себе» не надається.

6. Старт застосування із заяви, фініш — за обставинами.

З чого починається… застосування ПСП? Роботодавець починає застосовувати ПСП до зарплати працівника тільки після отримання від нього заяви про застосування ПСП і підтвердних документів (за необхідності їх надання). Шостий рік, як ми працюємо за нормами ПКУ, але затвердити форму заяви на застосування ПСП податківці не квапляться. Тому для забезпечення реалізації платниками податків права на ПСП за основу можна взяти форму заяви, установлену наказом ДПАУ від 30.09.2003 р. № 461. Не забудьте тільки в ній послатися на норми ПКУ.

Зверніть увагу! Згідно з абз. 5 п.п. 169.2.3 ПКУ ПСП до заробітної плати державних службовців застосовується без надання відповідних заяв, але з наданням відповідних документів для встановлення розміру пільги.

Дійсно, на практиці для надання звичайної ПСП до зарплати працівника у розмірі 689 грн. (якщо сума такої зарплати не перевищує 1930 грн.), подання заяви держслужбовцями не потрібне. Проте якщо держслужбовець претендує на підвищену, максимальну пільгу, на ПСП «на дітей», у тому числі й на підвищену ПСП «на дітей», то заяву на застосування ПСП із зазначенням конкретної підстави доцільно подати. Звичайно ж, треба ще надати й відповідні документи. Такий висновок підтверджується й податківцями (див. консультацію фахівця ДФСУ в «Бюджетній бухгалтерії», 2015, № 47, с. 47).

Таким чином, ПСП застосовується до зарплати працівника починаючи з того місяця, в якому він подав заяву (і підтвердні документи, коли вони необхідні).

Тепер визначимо, коли працівник втрачає право на ПСП. Ці випадки чітко регламентовано ПКУ ( пп. 169.2.4, 169.3.3, 169.3.4). Нижче в таблиці ми узагальнили події, при яких працівник втрачає право на застосування ПСП.

Подія

Норма ПКУ

Право на ПСП втрачається

Працівник відмовляється від застосування ПСП

П.п. 169.2.4

З місяця, в якому сталася подія. Тобто починаючи з місяця, в якому сталася одна із зазначених подій, працівник втрачає право на застосування ПСП

Порушений порядок застосування ПСП

Працівника — одного з батьків позбавили батьківських прав

Абз. 1 п.п. 169.3.3

Працівник — один з батьків відмовляється від дитини або передає її на держутримання

Дитина стала курсантом на умовах повного утримання

Дитині виповнилося 18 років (дитина померла до досягнення 18 років)

Абз. 1 п.п. 169.3.3

З наступного року після виповнення дитині 18 років. Тобто ПСП «на дітей» надають до кінця року, в якому дитині виповнилося 18 років. У разі смерті дитини ПСП надають до кінця року, на який припадає смерть

Працівник, який зазначений у пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ і має право на підвищену ПСП, втратив спецстатус

Абз. 2 п.п. 169.3.3

З місяця, що настає за місяцем, в якому платник податків втрачає спецстатус. Тобто в місяці, коли працівник втратив спецстатус, ПСП застосовують. Починаючи з наступного місяця права на підвищену ПСП у такого працівника вже не буде

Працівник звільнився (помер або оголошений судом померлим, визнаний судом безвісно відсутнім, утратив статус резидента)

П.п. 169.3.4

У місяці, в якому сталася подія (звільнення, смерть, визнання безвісно відсутнім або нерезидентом), ПСП надають на загальних підставах

А тепер доповнимо наші міркування числовими прикладами.

Різні види доходу: ПСП і…

…винагорода за ЦПД

Приклад 1. Працівник має право на звичайну ПСП (написано відповідну заяву). У січні 2016 року розмір його зарплати склав 1900 грн. Крім цього, з таким працівником було укладено ЦПД на виконання робіт. Сума нарахованої в січні винагороди за ним становить 500 грн.

ПСП застосовується до доходу, нарахованого платнику податків протягом звітного податкового місяця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій і винагород) ( п.п. 169.4.1 ПКУ). При цьому розмір такого доходу у 2016 році не повинен перевищувати 1930 грн.

Так, ПСП застосовується виключно до доходу, отриманого за трудовим договором, — тобто до зарплати. До інших видів доходів, у тому числі й до доходу, нарахованого (виплаченого) у межах ЦПД, ПСП не застосовується. Тому, незважаючи на те, що і зарплата, і винагорода за ЦПД нараховуються (виплачуються) одним і тим самим податковим агентом, для цілей визначення права працівника на ПСП до зарплати не підсумовується її сума і сума винагороди за ЦПД.

Розрахуємо суму ПДФО, що буде утримана:

1) із суми зарплати: (1900 грн. - 689 грн.) х 18 % = = 217,98 грн.,

де 689 грн. — розмір звичайної ПСП;

2) із суми винагороди за ЦПД:

500 грн. х 18 % = 90 грн.

… винагорода за підсумками роботи за рік

Приклад 2. Працівнику в січні 2016 року нарахували зарплату в сумі 1890 грн. Крім цього, йому нарахували винагороду за підсумками роботи за 2015 рік у розмірі 1000 грн. Працівник користується правом на застосування звичайної ПСП (689 грн.).

До зарплати відносять основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що виплачуються працівнику. Для визначення складових зарплати використовуємо Інструкцію № 5. Згідно з п.п. 2.3.2 цієї Інструкції винагорода за підсумками роботи за рік включається до фонду оплати праці, тому її сума входить до загальної суми зарплати для цілей визначення права на застосування ПСП.

Загальна сума зарплати перевищила граничний розмір (1890 грн. + 1000 грн. = 2890 грн. > > 1930 грн.). А отже, до січневої зарплати ПСП не застосовуємо. Розрахуємо суму утриманого ПДФО:

2890 грн. х 18 % = 520,20 грн.

… середній заробіток мобілізованого

Приклад 3. В установі значиться працівник, якого призвали на військову службу у зв’язку з мобілізацією. Нарахований середній заробіток у січні 2016 року становить 1919 грн. До призову працівник користувався правом на звичайну ПСП.

З 1 січня 2016 року роботодавець продовжує бути зобов’язаним зберігати середній заробіток за мобілізованим працівником. Проте компенсувати такий середній заробіток, нарахований починаючи з січня 2016 року, з бюджету не будуть.

Оскільки такий середній заробіток не компенсується з бюджету, його сума обкладається ЄСВ «зверху» і ПДФО та ВЗ «знизу».

Незважаючи на те, що середній заробіток для цілей обкладення ПДФО є заробітною платою, до неї ПСП застосовувати не можна! Діє пряма заборона, зазначена в п.п. 169.2.3 ПКУ. Так, ПСП не застосовують, якщо із зарплатою працівник одночасно отримує доходи у вигляді грошового або майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

А те, що мобілізований працівник, крім середнього заробітку від роботодавця, одержує і грошове забезпечення з бюджету як військовослужбовець, прямо прописано як у ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП, так і в ч. 4 ст. 2 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-ХІІ і в постанові КМУ від 09.04.2014 р. № 111.

Тому ПДФО утримують з середнього заробітку, нарахованого мобілізованому працівнику, без урахування ПСП. Розрахуємо суму ПДФО в цьому випадку:

1919 грн. х 18 % = 345,42 грн.

Розглянемо ще пару кроків — дитині вашій 18 років

…ПСП «на дітей» втрачається, починаємо застосовувати звичайну ПСП

Приклад 4. Працівниця (матір двох дітей) користувалася правом на застосування ПСП на двох дітей. Старшій дитині у 2015 році виповнилося 18 років. Чи потрібно у 2016 році такій працівниці писати нову заяву на застосування звичайної ПСП?

У цьому випадку в січні 2016 року потрібно написати нову заяву про застосування ПСП. Річ у тому, що у 2015 році, незалежно від дня вісімнадцятиріччя старшої дитини, працівниця мала право на ПСП «на дітей» до кінця року, тобто по грудень 2015 року включно. З 01.01.2016 р. права на ПСП «на дітей» вона вже не має. Оскільки спочатку працівниця писала заяву на дитячу ПСП (право на яку в неї закінчилося на 1 січня 2016 року), то в бухгалтера немає підстав застосовувати ПСП за іншими підставами без відповідної заяви.

Втративши право на ПСП «на дітей», працівниця може скористатися пільгою у звичайному розмірі. Зрозуміло, якщо розмір її зарплати за місяць не перевищуватиме граничний розмір (2016 році — 1930 грн.). Щоб скористатися правом на звичайну ПСП, працівниці треба подати нову заяву на ПСП згідно з п.п. 169.1.1 ПКУ без підтвердних документів.

Наша порада бухгалтерам: на 1 січня кожного року слід проводити «інвентаризацію» ПСП дітей, що застосовують до зарплати ваших співробітників. Це потрібно зробити з метою виявлення випадків, коли працівник втрачає після закінчення року право на ПСП за однією підставою і може скористатися правом на ПСП з нового року за іншою підставою.

…підстава для застосування ПСП «на дітей» зберігається, але змінюється її загальний розмір

Приклад 5. Працівник установи утримує 3 дітей. Старшій дитині у 2015 році виповнилося 18 років. ПСП за якою підставою можна застосовувати до зарплати такого працівника у 2016 році і чи потрібно заново подавати заяву на застосування пільги?

У 2015 році працівник мав право на ПСП на трьох дітей на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ. При цьому розмір ПСП становив 1827 грн. (609 грн. х х 3 дітей), а граничний розмір зарплати за місяць дорівнював 5130 грн. (1710 грн. х 3 дітей) (за умови, що дружина працівника не користувалася правом на визначення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей).

У 2016 році працівник також продовжує користуватися правом на застосування ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ, але розмір пільги, так само як і граничний розмір зарплати, визначатиметься з розрахунку на двох дітей. Розмір ПСП на двох дітей для такого працівника становитиме 1378 грн. (689 грн. х 2 дітей), граничний розмір зарплати за місяць — 3860 грн. (1930 грн. х 2 дітей).

Що стосується заяви на застосування ПСП, то, на нашу думку, подавати заново її не треба, оскільки підстава для застосування ПСП залишилася без змін — п.п. 169.1.2 ПКУ. Змінився тільки розмір ПСП «на дітей», який визначається кратно кількості дітей.

Таким чином, працівник у цій ситуації може не турбуватися і не переписувати заяву на ПСП. Усю роботу за нього зробить бухгалтер — станом на 01.01.2016 р. перевірить вік дітей і на 2016 рік визначить новий розмір ПСП «на дітей» для такого працівника і новий граничний розмір зарплати кратно двом дітям.

Якщо у вас є нестандартні ситуації і ви не знаєте, як правильно застосувати до зарплати своїх працівників ПСП, не хвилюйтеся. Ми завжди раді прийти на допомогу і дати професійну пораду. ☺

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ ТА СКОРОЧЕННЯ

КЗпПКодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

ЦПД — цивільно-правовий договір.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ПСП — податкова соціальна пільга.

Теги ПСП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі