Теми статей
Обрати теми

Новини та події

МОН скасувало скорочення персоналу у сфері освіти

Зауважимо, що в «ОП», 2016, № 9, с. 5 ми розміщували наказ МОН «Про деякі питання формування штатних нормативів» від 13.04.2016 р. № 433. Нагадаємо, що цим наказом установлювалося скорочення персоналу на 10 % в освітній сфері. «Під удар» скорочення потрапляли: керівний, адміністративний, управлінський, господарсько-обслуговуючий персонал, водії, робітники, які обслуговують громадські будівлі.

Але справедливість перемогла — МОН наказом від 05.05.2016 р. № 484 визнала таким, що втратив чинність, вищезазначений наказ. Це означає, що скорочення персоналу в освітній сфері поки що не буде. До речі, за скасування такого «драконівського» наказу виступило й ЦК Профспілки працівників освіти і науки України і, як бачимо, цього разу це відомство було почуте.

Проте остаточну крапку в цій історії ставити зарано. Зауважимо, що скасований наказ було розроблено на виконання п. 5 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 р. № 911-VIII. Так-от, якраз цим пунктом передбачається, зокрема, перегляд типових і примірних штатів бюджетних установ з метою скорочення переліченого вище персоналу. А тому поки подібне положення існує, є загроза появи нових приписів щодо скорочення персоналу у бюджетників, у тому числі й в освітній сфері. Проте зараз освітня сфера поза небезпекою.

Перші зміни щодо переліку посад обслуговуючого персоналу держоргану

КМУ постановою від 20.04.2016 р. № 305 уніс зміни до постанови КМУ «Про затвердження критеріїв визначення переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування» від 06.04.2016 р. № 271.

Зміни передбачають два нововведення. По-перше, перелік посад працівників держоргану, які виконують функції з обслуговування, слід подавати для затвердження залежно від юрисдикції цього держоргану — безпосередньо Нацдержслужбі (стосується держорганів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України) або її територіальним органам (стосується держорганів, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, м. Києва або м. Севастополя, на територію одного або кількох районів, міст обласного значення). Нагадаємо, що до такого уточнення зазначений перелік усім держорганам (незалежно від юрисдикції) приписувалося подавати для затвердження виключно Нацдержслужбі.

По-друге, зміни внесено й безпосередньо до Критеріїв визначення переліку посад працівників державних органів, що виконують функції з обслуговування. У них тепер міститься істотний припис: не відносяться до посад працівників, які виконують функції з обслуговування, посади керівників та заступників керівників самостійних структурних підрозділів держорганів. Цю норму обов’язково необхідно врахувати при розробці переліку посад працівників, які виконують функції з обслуговування.

Постанова № 308 набула чинності 01.05.2016 р.

За працівниками з програмного забезпечення соцзахисту населення повинні зберегти статус держслужбовця: позиція Мінсоцполітики

Зараз перед держорганами стоїть непросте завдання — визначити перелік посад, що належать до держслужбовців, і скласти перелік посад працівників держорганів, які виконують функції з обслуговування. Мінсоцполітики в листі від 06.05.2016 р. № 6624/0/14-16/13 надало свої роз’яснення щодо такого розділення в органах соцзахисту населення.

Так, на думку Мінсоцполітики, за працівниками департаментів (управлінь) соцзахисту населення, які займаються питаннями ведення та супроводження програмного забезпечення, що використовується для призначення та виплат житлових субсидій, усіх видів державних соціальних допомог, пільг і компенсацій, зокрема Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, ПТК «Житлові Субсидії», ПТК «Наш дім», ЛСОІІД/КОМТЕХ, Централізований банк даних з проблем інвалідності тощо, має бути збережено статус держслужбовця.

Такий висновок Мінсоцполітики засновує на п. 1 Критеріїв, затверджених постановою КМУ від 06.04.2016 р. № 271. Згідно з цією нормою працівники, до компетенції яких належить адміністрування загальнодержавних реєстрів і баз даних, а також забезпечення захисту інформації, — не є працівниками обслуговуючого персоналу держоргану і отже, можуть вважатися держслужбовцями.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі