Доплата за наявність вченого звання доцента: як запровадити

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
В університеті начальник відділу міжнародних зв’язків має вчене звання доцента. Чи можна встановити йому доплату за наявність такого вченого звання?

Умови встановлення доплати за наявність вченого звання доцента визначені у наказі МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557). Відповідно до п.п. «в» п.п. 3 п. 4 цього наказу граничний розмір доплати за вчене звання доцента становить 25 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Передбачено, що зазначена доплата встановлюється працівникам, якщо їхня діяльність за профілем збігається з наявним ученим званням.

Увага! Відповідність ученого звання профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником навчального закладу.

Проте чинними нормативно-правовими актами не встановлено конкретних норм про порядок визначення такої відповідності, що ускладнює прийняття керівником рішення про відповідність вченого звання доцента роботі на посаді начальника відділу вищого навчального закладу.

Вимога щодо наявності наукового ступеня або вченого звання передбачена лише стосовно обіймання посад науково-педагогічних працівників (ч. 9 ст. 55 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII). Для роботи на інших посадах, зокрема начальника відділу міжнародних зв’язків, наявність вченого звання не вимагається.

Однак право на прийняття остаточного рішення про відповідність вченого звання профілю діяльності працівника надано керівникові навчального закладу*. Така процедура має здійснюватися також за погодженням з виборним профспілковим органом (профспілковим комітетом). Справа у тому, що до повноважень профспілкового органу належить вирішення разом з власником або уповноваженим ним органом питань оплати праці працівників, зокрема умов запровадження та розмірів надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних виплат ( ст. 247 КЗпП).

* Тут слід враховувати і думку фахівця МОН (див. «ОП», 2015, № 23, с. 31): враховуючи складність визначення керівником установи відповідності вченого звання профілю діяльності працівника, радимо керівнику установи включити це питання до порядку денного та обговорити його на засіданні вченої ради. Проте відповідальність за встановлення працівникам закладу (установи) доплат та надбавок несе керівник закладу (установи). — Прим. ред.

Поставити будь-яким органом чи особою під сумнів правильність встановлення відповідності роботи працівника вченому званню — означає порушити право керівника на визначення такої відповідності, надане п.п. 3 п. 3 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та п.п. 3 п. 4 наказу № 557.

Водночас за наявності необхідного обсягу фонду оплати праці працівникам, які досягають успіхів у роботі, відповідно до п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу № 557 можуть установлюватись надбавки за високі досягнення у праці (за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність, напруженість у роботі) в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати), в тому числі тим особам, які мають вчені звання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі