Компенсація за затримку виплати зарплати не враховується до мінімальної зарплати

Міністерство соціальної політики України
Лист від 17.02.2017 р. № 394/0/101-17/282

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист та повідомляє.

Згідно із статтею 1 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до статті 31 Закону (в редакції Закону України від 06.12.2016 № 1774-VIII) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Частиною другою статті 31 Закону визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 31 Закону, мають враховуватись до мінімальної заробітної плати.

Що стосується компенсації за затримку виплати заробітної плати, то вона не враховується до мінімальної заробітної плати з огляду на наступне.

Згідно із статтею 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» компенсація громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати (далі — компенсація), у тому числі заробітної плати, провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів (у тому числі заробітної плати).

Статтею 4 цього Закону встановлено, що виплата громадянам суми компенсації провадиться у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць.

Тобто, наприклад, 1 лютого п. р. працівнику мають виплатити заробітну плату за січень 2017 року у розмірі не менше мінімальної заробітної плати з урахуванням виконаної норми праці та заборговану заробітну плату, наприклад, за червень 2016 року і компенсацію за затримку її виплати.

Директор Департаменту О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Компенсація за затримку виплати зарплати нараховується «зверху» 3200

Продовжують надходити роз’яснення щодо включення тієї чи іншої виплати до суми зарплати для порівняння її з МЗП. Цього разу запитання нашої редакції стосувалося суми компенсації за затримку виплати зарплати.

У чому, власне, суть запитання? Річ у тім, що, як зазначають фахівці Мінсоцполітики, ч. 2 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці) визначено вичерпний перелік виплат, що не враховуються при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний і надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Усі інші складові зарплати, що не перелічені вище, мають бути враховані до мінімальної зарплати.

До речі, саме ці аргументи були наведені в листі Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. № 317/0/101-17/282 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 8, с. 13) для обґрунтування включення суми індексації «всередину» 3200.

Були побоювання і щодо такого самого розвитку подій стосовно компенсації за затримку виплати зарплати. Адже вона також не зазначена як виплата, що не включається в розрахунок при обчисленні розміру зарплати для забезпечення її мінімального розміру. І крім того, так само, як і сума індексації, компенсація за прострочення виплати зарплати включається до фонду оплати праці (у пп. 2.2.7 і 2.2.8 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5, зазначені відповідно сума індексації і сума компенсації за прострочення виплати зарплати).

На щастя, у фахівців Мінсоцполітики не вистачило духу «провалити всередину» 3200 ще й компенсацію за прострочення виплати зарплати. Наша редакція повністю підтримує думку цього Міністерства про те, що сума компенсації за прострочення виплати зарплати повинна нараховуватися «зверху» 3200. І хоча аргументи в листі явно слабкі, додамо від себе: нарахування компенсації за прострочення виплати зарплати не має жодного відношення до зарплати за відпрацьований час за поточний місяць. Адже у ст. 31 Закону про оплату праці говориться про таке: розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижче розміру мінімальної зарплати. От і все!

Нагадаємо нашим читачам, що ми щомісяця публікуємо коефіцієнти компенсації для розрахунку її суми в разі виплати заборгованості за зарплатою.

Тетяна РУДА, головний редактор (e-mail: ot@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі