Теми статей
Обрати теми

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ: ваші запитання — наші відповіді

Білова Наталя, Гуль Тетяна, експерти з питань оплати праці
Погодьтеся, за змінами і законодавчими новинками якось уже зовсім не помітно промайнув 1 квартал. А отже, час подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Напевно ви хочете, щоб цей процес пройшов у вас гладесенько-рівнесенько, а в контролерів не було підстав чіплятися до наведених у формі № 1ДФ даних. Усе буде в повному ажурі, якщо ви врахуєте основні нюанси її заповнення. А ми вам у цьому, друзі, із задоволенням допоможемо.

З Податковим розрахунком за формою № 1ДФ роботодавці мають справу вже не перший день, і порядок його заповнення, здавалося б, повинні знати напам’ять. Проте до нашої редакції раз у раз надходять запитання, які свідчать про те, що деякі «білі плями» у цих знаннях все ж є. Пропонуємо усунути їх прямо зараз. Для цього ми підготували відповіді на ваші запитання, що зустрічаються найчастіше (див. таблицю нижче).

Запитання

Відповідь

Чи потрібно подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ, якщо підприємство було створене 20 березня 2017 року? Найманих працівників немає, і протягом звітного кварталу доходи фізособам не нараховувалися і не виплачувалися

Ні, подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за такий звітний квартал не потрібно.

Річ у тім, що його подають податкові агенти, у випадку якщо у звітному кварталі вони нараховували та/або виплачували доходи фізичним особам, у тому числі й фізособам-підприємцям, та/або нараховували і сплачували до бюджету ПДФО і ВЗ з таких доходів. Якщо таких операцій протягом звітного кварталу не було, то Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за цей квартал не подають. Це прямо зазначено в п.п. «б» п. 176.2 ПКУ

Працівниця звільнилася, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років. Чи потрібно відображати дані про неї в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ без сумових показників (дохід у звітному кварталі не нараховувався), але з датою звільнення у графі 7?

Ні, не потрібно. Пояснимо чому.

1. Як ми зазначали вище, податкові агенти формують і подають Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за звітний квартал тільки в разі нарахування/виплати доходів на користь фізичних осіб у такому кварталі ( п.п. «б» п. 176.2 ПКУ).

2. У п. 3.7 Порядку № 4 зазначено, що графу 7 «Дата звільнення з роботи» розділу I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ заповнюють тільки за тими платниками податків, які:

— були звільнені у звітному періоді з місця роботи, на якому вони отримували дохід у вигляді заробітної плати

або

— звільнені до початку звітного періоду, але отримували зарплату у звітному періоді.

З наведеного робимо висновок: головна умова для того, щоб дані про платника податків потрапили до Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, — це наявність нарахованого/виплаченого йому у звітному кварталі доходу та/або нарахованого/сплаченого до бюджету податку.

Оскільки зарплата працівниці в 1 кварталі 2017 року не нараховувалася, то незважаючи на те, що дата її звільнення припадає на цей квартал, заповнювати на неї рядок без сумових показників, але з датою звільнення у графі 7 розділу I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ не потрібно*

* Детальніше це питання було розглянуто у статті «Відображаємо дату прийняття/звільнення у формі № 1ДФ» («ОП», 2015, № 14, с. 27).

Працівник установи звільнився у грудні 2016 року. Проте в лютому 2017 року йому було донараховано компенсацію за невикористану відпустку. Чи треба в цьому випадку заповнювати графу 7?

У цьому випадку інформацію про дату звільнення працівника буде відображено в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ два рази. Уперше — у звіті за 4 квартал 2016 року, коли відбулося фактичне звільнення працівника, вдруге — у звіті за 1 квартал 2017 року.

Як було зазначено вище, якщо працівнику, у тому числі колишньому, нараховується/виплачується дохід, то така інформація відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. Тому сума компенсації за невикористану відпустку, нарахована в лютому 2017 року, і ПДФО, утриманий з неї, будуть відображені в Податковому розрахунку за 1 квартал 2017 року.

Крім того, згідно з п. 3.7 Порядку № 4 графу 7 «Дата звільнення з роботи» розділу I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ заповнюють тільки за тими платниками податків, які, зокрема, були звільнені до початку звітного періоду, але отримували зарплату у такому звітному періоді. Саме тому при відображенні в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2017 року суми компенсації за невикористану відпустку і ПДФО, утриманий із неї, слід заповнити графу 7 і зазначити в ній дату звільнення працівника, незважаючи на те, що вона припадає на минулий звітний період*.

Зверніть увагу: оскільки компенсація за невикористану відпустку належить до ФОП, то в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ (графа 5) її відображають із «зарплатною» ознакою доходу «101»

* Детальніше це питання було розглянуто у статті «Відображаємо дату прийняття/звільнення у формі № 1ДФ» («ОП», 2015, № 14, с. 27).

До зарплати працівника ПСП застосовувалася тільки в лютому 2017 року. Як відобразити це в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2017 року?

Дійте так: сформуйте на працівника один рядок із зарплатним доходом. У ньому проставте, зокрема:

— у графі 5 — ознаку доходу «101»;

у графі 8 — ознаку ПСП.

Наявність ознаки у графі 8 свідчить про те, що працівник хоча б в одному місяці кварталу користувався ПСП

Де в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ зазначати кількість працівників-сумісників? З якою ознакою доходу відображати нараховану їм зарплату?

З особами, які працюють за сумісництвом, роботодавці укладають трудові договори. А отже, такі працівники мають бути враховані при заповненні реквізиту «дотабличної» частини Податкового розрахунку за формою № 1ДФ «Працювало за трудовими договорами (контрактами)». При цьому працівників, які в цього роботодавця працюють одночасно і за основним місцем роботи, і за сумісництвом (тобто внутрішні сумісники), на наш погляд, потрібно обліковувати як одну особу. Заробітну плату, нараховану сумісникам, відображайте в загальному порядку — з ознакою доходу «101»

Із штатним працівником укладено договір підряду. Чи потрібно його враховувати при заповненні графи «Працювало за цивільно-правовими договорами»?

Так, вважаємо, що потрібно. Тобто такого працівника ви врахуєте при заповненні двох граф «дотабличної» частини Податкового розрахунку за формою № 1ДФ — «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» і «Працювало за цивільно-правовими договорами»

Чи потрібно до графи «Працювало за цивільно-правовими договорами» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ уключати фізосіб, яким виплачуються доходи за договорами оренди нерухомого (рухомого) майна?

З роз’яснень податківців, наведених у категорії 103.25 «ЗІР», можна зробити висновок про те, що у графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ вони хочуть бачити кількість фізосіб-непідприємців, з якими укладено цивільно-правові договори на виконання робіт / надання послуг (доходи за такими договорами ви відображали в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «102»).

А от підприємців і фізосіб-орендодавців при заповненні цієї графи враховувати не потрібно

Фізособа працює за договором підряду з березня 2017 року. Робота буде виконана в червні 2017 року (акт виконаних робіт підписано буде також у червні 2017 року). Чи потрібно на таку особу заповнювати рядок з датою прийняття на роботу у графі 6 розділу I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал?

Ні, не потрібно. Графи 6 і 7 розділу I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ заповнюють тільки за працівниками, прийнятими на роботу за трудовими договорами.

У цьому випадку фізособа виконує для вас роботу за цивільно-правовим договором. Тому графи 6 і 7 за нею ви не заповнюєте.

Більше того, якщо у звітному кварталі дохід цій фізособі ви не нараховували, то рядок без сумових показників на неї не формуєте

Працівника звільнили з основного місця роботи і прийняли на ту саму посаду і до того самого роботодавця за сумісництвом. Як відобразити таку подію в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

На працівника, який змінив статус, у розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ заповнюємо стільки рядків, скільки разів він у звітному кварталі був звільнений, а потім знову прийнятий до одного й того самого роботодавця. Тобто якщо працівник був у звітному кварталі звільнений, а потім знову прийнятий, то його заробіток відображаємо у формі № 1ДФ двома рядками:

— у першому — по дату звільнення;

— у другому — з дати початку роботи за новим трудовим договором.

При цьому дату звільнення слід відобразити у графі 7 за першим рядком, а дату повторного прийняття на роботу — у графі 6 за другим рядком

Який порядок заповнення граф 3а, 3, 4а, 4 розділу I і граф «Загальна сума нарахованого/виплаченого доходу», «Загальна сума утриманого податку, збору, нарахованого/перерахованого» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ?

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ щодо кожної фізособи зазначайте у графах:

— 3а і 4а — суми нарахованих у місяцях звітного кварталу доходів і ПДФО відповідно;

— 3 і 4 — суми фактично виплачених у звітному кварталі доходів фізособам і перерахованого до бюджету ПДФО відповідно.

Якщо дохід у вигляді зарплати ви виплачуєте в установлені строки в місяці, що настає за місяцем нарахування, то його також відображайте як виплачений у графі 3 Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за той квартал, до якого належить місяць нарахування зарплати. Під установленими строками, на нашу думку, слід розуміти строки виплати зарплати, затверджені в колдоговорі з дотриманням положень ст. 115 КЗпП.

Тому при своєчасній виплаті зарплати і своєчасній сплаті ПДФО значення граф 3а і 3, а також 4а і 4 збігатимуться.

При заповненні рядка «Військовий збір» у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ застосовують ті самі правила, що і для розділу I. Це підтверджують і податківці в консультації в категорії 103.25 «ЗІР».

Отже, якщо установа у звітному кварталі виплачувала тільки зарплату і ця виплата здійснювалася в установлені строки, то в неї збігатимуться:

— значення граф 3а і 3, а також значення граф 4а і 4 розділу I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ;

— значення граф «Загальна сума нарахованого доходу (грн., коп.)» і «Загальна сума виплаченого доходу (грн., коп.)», а також значення граф «Загальна сума утриманого податку, збору (грн., коп.)» «нарахованого», «перерахованого» рядка «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Відомості про несвоєчасно виплачувану зарплату та/або інший дохід, а також утриманий/перерахований з них ПДФО і ВЗ відображайте в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за фактом

Місцева рада надає матеріальну (грошову) допомогу жителям своєї громади. З якою ознакою доходу відобразити таку допомогу в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

Допомога, яку надає місцева рада жителям громади — фізичним особам у межах затвердженої програми соціального захисту, не оподатковується ПДФО незалежно від суми на підставі п.п. 165.1.1 ПКУ (див. лист Головного управління ДФС у Запорізькій області від 17.02.2017 р. № 900/10/08-01-13-01-15 і роз’яснення в категорії 103.02 «ЗІР»).

Відповідно сума матеріальної допомоги, не оподатковувана ПДФО, звільняється від обкладення військовим збором ( п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ Перехідних положень ПКУ ).

Незважаючи на те що із суми такої матеріальної допомоги не утримують ПДФО і ВЗ, відобразити її в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ треба. У розділі I відображайте її з ознакою доходу «128»

З якою ознакою доходу в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображають плату звичайній фізособі за оренду нерухомості?

Для такої виплати додаток до Порядку № 4 передбачає окрему ознаку доходу — «106»

Установа орендує автомобілі у звичайної фізособи і у фізособи- підприємця. Чи потрібно орендні доходи, що виплачуються їм, показувати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? Якщо так, то з якою ознакою доходу?

Обов’язково потрібно, незалежно від того, кому ви виплачуєте дохід: звичайній фізособі чи фізособі-підприємцю. Адже подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ не в повному обсязі (не з усіма рядками) загрожує податковому агенту штрафом згідно з п. 119.2 ПКУ в розмірі 510 грн. (1020 грн.).

Тепер про ознаки. Якщо орендний дохід виплачуєте підприємцю, то його суму відображаєте з ознакою доходу «157» без заповнення граф 4а і 4 розділу I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

А якщо отримувач-орендодавець звичайна фізособа? Тут усе трішки складніше. Окремої ознаки для доходу від надання рухомого майна в оренду додатком до Порядку № 4 не передбачено. Тому виходитимемо із суті відносин.

Договір оренди рухомого майна — це цивільно-правовий договір. Тому, на наш погляд, для відображення такого доходу можна використовувати ознаку «102». Раніше з цим погоджувалися й податківці (див. роз’яснення в категорії 103.25 «ЗІР», що діяло до 02.06.2015 р.).

Проте зі свіженьких чинних роз’яснень випливає, що сьогодні вони хочуть бачити під ознакою доходу «102» тільки винагороди за виконані роботи / надані послуги за цивільно-правовими договорами (див. роз’яснення в категоріях 103.22, 103.25 «ЗІР»). А от дохід від надання в оренду рухомого майна пропонують відображати з ознакою доходу «127» — як інші доходи.

У зв’язку з мінливістю позицій фіскалів зазначимо таке. На наше глибоке переконання, якщо щодо фізособи нараховано/виплачено дохід і утриманий/сплачений із нього ПДФО було відображено в Податковому розрахунку правильно, але не з тією ознакою доходу, то до податкового агента штрафи згідно з п. 119.2 ПКУ застосовуватися не повинні.

Річ у тім, що з положень цього пункту випливає, що за подання форми № 1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками має бути штраф, тільки якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або зміни платника податків. У випадку з неправильною ознакою доходу цього не відбувається

На підставі рішення суду із заробітної плати нашого працівника щомісячно утримуються аліменти на дитину. У якій сумі зазначати його зарплату в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ: нарахованій чи за вирахуванням суми аліментів? Чи потрібно оподатковувати аліменти і відображати їх у Податковому розрахунку?

Аліменти на дітей можуть сплачуватися:

1) на добровільних засадах з власної ініціативи того з батьків, хто проживає окремо від дитини, або за договором про сплату аліментів на дитину;

2) у примусовому порядку за рішенням суду.

Проте незалежно від варіанта їх сплати, сума аліментів не оподатковується ПДФО і ВЗ на підставі п.п. 165.1.14 і п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Виняток — аліменти від нерезидента. Вони включаються до оподатковуваного доходу отримувача, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана ВРУ.

Аліменти утримують із «чистої» суми доходу працівника після утримання ПДФО і ВЗ.

Важливо! Незважаючи на те, що роботодавець лише утримує та перераховує аліменти їх отримувачу, він зобов’язаний відобразити їх суму в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «140».

Зауважте: це справедливо навіть для випадку сплати аліментів на добровільних засадах за заявою працівника.

Що стосується доходу працівника — платника аліментів, то його відображайте в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ у нарахованій сумі, без вирахування суми аліментів

Чи потрібно зазначати в рядку «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ доходи, які не обкладають ВЗ?

На думку ДФСУ, у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ слід відображати як оподатковувані, так і не оподатковувані ВЗ доходи (див. роз’яснення в категорії 103.25 «ЗІР», а також «ОП», 2016, № 6, с. 23)

Працівник, перебуваючи у відрядженні, заплатив за проживання ФОП-єдиноподатнику. Чи відображати ці суми в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

Податківці заспокоюють, що не потрібно (див. консультацію в категорії 103.25 «ЗІР»). Чому? Тому що в цій ситуації підприємець отримував дохід від звичайного громадянина (працівника установи).

Роботодавець же тільки компенсує своєму працівнику витрати, пов’язані з відрядженням. Тому відображати в Податковому розрахунку сплату працівником коштів за надані під час відрядження фізособою-підприємцем послуги таке підприємство не зобов’язане.

Інша справа, якщо ваш працівник отримав кошти під звіт (на госппотреби) і придбав що-небудь у підприємця. Ось тоді суму, сплачену останньому, потрібно обов’язково відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. Адже в цій ситуації цивільно-правові дії працівник здійснив від імені і за рахунок підприємства. Підприємницькі доходи відображайте з ознакою доходу «157»

Підприємство надало вдові померлого працівника матеріальну допомогу. Як відобразити суму такої допомоги в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

У 2017 році не обкладається ПДФО і відповідно ВЗ видана роботодавцем допомога на поховання померлого працівника у розмірі 4480 грн. ( п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ). Сума перевищення підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковувану частину допомоги відображайте з ознакою доходу «146», а оподатковувану — з ознакою доходу «127». Причому як отримувача доходу зазначте вдову померлого працівника

З якою ознакою доходу відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ допомогу на поховання, виплачену за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФСС з ТВП)?

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сума допомоги на поховання за рахунок коштів ФСС з ТВП, виплачена родичу померлого працівника, відображається з ознакою доходу «146». При цьому у графі 2 необхідно зазначити податковий номер особи, яка отримала таку допомогу.

Зауважимо, що сума допомоги на поховання, яка виплачується за рахунок коштів ФСС з ТВП, не оподатковується ПДФО на підставі п.п. 165.1.1 ПКУ. ВЗ з неї також не утримується

Працівниця має трьох дітей до 18 років, одна дитина з яких — інвалід, і користується ПСП «на дітей» за двома підставами. Як у цьому випадку правильно проставити ознаку ПСП у графі 8 «Ознака подат. соц. пільги» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ?

Працівниця має право на ПСП за двома підставами як особа, яка утримує трьох дітей віком до 18 років ( п.п. 169.1.2 ПКУ), у тому числі дитину-інваліда ( п.п. «б» п.п. 169.1.3 цього Кодексу).

Згідно з роз’ясненнями податківців, представленими в листі ДПАУ від 25.02.2011 р. № 4062/6/17-0215 // «ОП», 2011, № 7, с. 24, у цьому випадку на кожну дитину-неінваліда надається мінімальна ПСП (ознака пільги — «04»), на кожну дитину-інваліда — підвищена (ознака пільги — «02»).

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за цією працівницею слід сформувати два рядки із «зарплатною» ознакою доходу «101» у графі 5.

Перший заповнюєте в загальному порядку і проставляєте у графі 8 ознаку доходу «02».

А от у другому рядку заповнюєте графи 1, 2, 5, а також графу 8, де проставляєте ознаку другої пільги — «04». Графи 3а, 3, 4а, 4 залишаєте незаповненими (у паперовому варіанті прокреслюєте)

Як відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ допомогу по вагітності та пологах?

Суму допомоги по вагітності та пологах не оподатковуємо ані ПДФО, ані ВЗ ( п.п. 165.1.1 і п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Проте таку виплату відображаємо в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, сформованому за той звітний період, в якому сума була фактично нарахована та/або виплачена. Робимо це одним рядком, не розбиваючи за місяцями, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

У розділі І Податкового розрахунку за формою № 1ДФ допомогу відображаємо з ознакою доходу «128». Також вона має потрапити до рядка «Вiйськовий збiр» розділу II цієї форми у графах з нарахованим/виплаченим фізособам доходом

Через збій у бухгалтерській програмі до Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, сформованого установою за 4 квартал 2016 року, не потрапила частина доходів, що були виплачені фізособам. Чим це загрожує?

На жаль, але в такій ситуації установі може загрожувати штраф у розмірі 510 грн. (а за повторне порушення протягом року — 1020 грн.) за подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ не в повному обсязі ( п. 119.2 ПКУ)

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за минулий звітний період зазначили неправильний реєстраційний номер облікової картки платника податків працівника. Як виправити цю помилку?

Щоб виправити помилку, сформуйте уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за той звітний період, в якому вона була допущена. У ньому продублюйте інформацію з раніше поданого розрахунку, зазначену в комірках «Порція», «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» і «Працювало за цивільно-правовими договорами».

Далі в розділі I уточнюючої форми № 1ДФ на працівника сформуйте два рядки:

— перший — на вилучення раніше поданої інформації з помилковим реєстраційним номером працівника. Сюди переносите дані з усіх граф помилкового рядка раніше поданої форми, а у графі 9 зазначте «1» — рядок на вилучення;

— другий — на введення рядка з правильними даними щодо працівника.

У графі 9 такого рядка проставте «0» — рядок на введення.

Зверніть увагу! Якщо ви формуєте уточнюючий Податковий розрахунок на папері, підсумкові рядки за графами 3а, 3, 4а і 4 не заповнюйте (роз’яснення ДФСУ в категорії 103.25 «ЗІР»). А от в електронній версії Податкового розрахунку за формою № 1ДФ підсумковий рядок проставляється автоматично. Але вас це турбувати не повинно, це не помилка.

Розділ II уточненки заповнювати не потрібно, адже відомості в ньому неперсоніфіковані.

Увага! Виправлення такої помилки призводить до зміни платника податку, тому підприємству, установі, організації загрожує штраф згідно з п. 119.2 ПКУ в розмірі 510 грн. (а за повторне порушення протягом року — 1020 грн.). Причому така помилка, як і розглянута вище, не може бути виявлена при проведенні перерахунку з ПДФО відповідно до п. 169.4 ПКУ

Ми поквапилися й подали Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 1 квартал 2017 року з помилками: замість підприємців, яким виплачували доходи в 1 кварталі 2017 року, зазначили тих ФОП, кому здійснювали виплати в 4 кварталі 2016 року. Як виправитися?

Виправити помилки в уже поданому Податковому розрахунку за формою № 1ДФ можна за допомогою звітного нового або уточнюючого податкового розрахунку. Перший подають, якщо помилку виявлено до закінчення граничного строку подання розрахунку, другу — якщо після.

Важливо! Звітний новий і уточнюючий Податкові розрахунки за формою № 1ДФ містять інформацію тільки за рядками, що уточнюються.

Граничний строк подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2017 року закінчується 10 травня. Отже, ще можна встигнути виправитися через звітний новий Податковий розрахунок.

Зауважте, виправляти помилки за допомогою звітного нового розрахунку дуже фінансово приємно. Адже цей спосіб не тягне за собою сплати штрафних санкцій (лист ДФСУ від 24.04.2015 р. № 8828/6/99-99-17-02-01-15).

Важливо! І звітний новий, і уточнюючий Податкові розрахунки ви формуєте за одними правилами. Озвучимо їх.

Почнемо з виправлення помилок у I розділі Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Для вилучення одного помилкового рядка із заздалегідь поданої інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 зазначити «1» — рядок на вилучення.

Для введення нового або пропущеного рядка необхідно повністю заповнити всі її графи і у графі 9 зазначити «0» — рядок на введення.

Тепер поговоримо про виправлення помилок у розділі II Податкового розрахунку.

Для вилучення помилкового рядка в рядку «Військовий збір — виключення» необхідно повторити всі графи помилкового рядка, а потім у рядку «Військовий збір» відобразити правильну інформацію.

Отже, виправляючись через звітний новий Податковий розрахунок, не потрібно переписувати всі рядки табличної частини розрахунку, що були заповнені в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з відміткою «Звітний». Потрібно просто вилучити/ввести потрібні рядки за правилами, озвученими вище

Упевнені, коректно заповнити та подати контролерам Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 1 квартал 2017 року для вас тепер не становитиме труднощів. Зробіть це не пізніше 10 травня 2017 року. Бажаємо успіху!

Використані документи та скорочення

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Порядок № 4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

ВЗ — військовий збір.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ПСП — податкова соціальна пільга.

ЗІР — Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс, розміщений на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі