Теми статей
Обрати теми

Премія «в поточному за попередній» в ОМС: як урахувати для розрахунку «середньої»

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Щомісячні премії можуть нараховуватися по-різному: «місяць у місяць», у поточному місяці за попередній, у фіксованому розмірі… Як такі премії враховують при обчисленні середньої зарплати для оплати відпускних керівним працівникам і спеціалістам (посадовим особам) органів місцевого самоврядування після травневого підвищення окладів? Про це – у сьогоднішній публікації.

З 26.05.2017 р. згідно з постановою № 353 були підвищені оклади усім посадовим особам і службовцям ОМС (додатки 48 – 55 до постанови № 268). Окрім цього, посадовим особам селищних (сільських) рад була відновлена виплата надбавки за високі досягнення в праці або виконання особливо важливої роботи, що, у свою чергу, є зміною структури заробітної плати таких працівників.

Усе це вплинуло на розрахунок середньої заробітної плати згідно з Порядком № 100. Так, якщо у працівника:

— підвищений посадовий оклад без зміни структури зарплати, середню зарплату обчислюють на загальних підставах, ураховуючи норму п. 10 Порядку № 100 про коригування зарплати в розрахунковому періоді до підвищення посадового окладу. Стосується ця норма посадових осіб і службовців ОМС, посадові оклади яких установлені в додатках 48 — 53, 55 до постанови № 268;

— одночасно підвищений оклад і змінена структура зарплати, при обчисленні середньої зарплати застосовують абз. 7 — 8 п. 2 Порядку № 100, а саме період до зміни структури з одночасним підвищенням окладів виключають з розрахункового періоду (для посадових осіб сільських і селищних рад, оклади яких установлені в додатку 54 до постанови № 268)*.

* Детальніше про це див. у «Бюджетній бухгалтерії», 2017, № 24, с. 24. — Прим. ред.

Сьогодні ми детальніше зупинимося на таких запитаннях. Як ураховувати премії при обчисленні «середньої», нараховані в травні або червні, якщо їх розмір визначався виходячи зі «старого» окладу? Яким чином коригувати премії, нараховані в травні 2017 року? Розпочнемо з прикладів.

Премія в травні і коригування

Приклад 1. Посадовим особам і службовцям ОМС (додатки 48 і 55 до постанови № 268) з 26.05.2017 р. підвищені оклади. У травні 2017 року була виплачена премія за підсумками роботи за квітень.

Як таку премію враховувати при коригуванні зарплатних виплат для розрахунку «середньої»?

У обласних радах з 26 травня 2017 року підвищені розміри посадових окладів посадовим особам і службовцям. Сама структура заробітної плати залишилася без змін. Це означає, що норми абз. 7 і 8 п. 2 Порядку № 100 при розрахунку середньої зарплати не застосовують.

Проте необхідно виконати вимогу п. 10 Порядку № 100 щодо коригування заробітку, нарахованого в розрахунковому періоді до підвищення посадових окладів. Тобто зарплату за розрахунковий період до 25 травня включно потрібно відкоригувати на коефіцієнт підвищення окладу.

При обчисленні відпускних, компенсації за невикористану відпустку, інших виплат, розрахованих виходячи із середньої зарплати, коригуванню підлягають усі виплати, які враховуються при обчисленні середньої зарплати (п. 3 Порядку № 100): основна зарплата, доплати і надбавки, премії, що мають постійний характер, індексація, доплата до мінімальної зарплати тощо, виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки тощо), і допомога по тимчасовій непрацездатності**.

** Див. також листи Мінсоцполітики від 04.05.2017 р. № 1344/0/101-17/282 («Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 22, с. 7) і від 10.05.2017 р. № 1380/0/101-17/282. — Прим. ред.

Зверніть увагу! Премії включаються в зарплату того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на зарплату.

Це передбачено абз. 1 п. 3 Порядку № 100. Тобто премія, нарахована в травні 2017 року за підсумками роботи за квітень, включатиметься в заробіток травня.

Але як коригувати таку премію?

Якщо із зарплатою за відпрацьований час, індексацією, доплатою до МЗП й іншими виплатами все зрозуміло — їх суму можна розрахувати за період до і після підвищення, то з премією виникають певні труднощі:

— по-перше, вона нарахована виходячи з показників минулого місяця (квітня 2017 року), тобто з розміру окладу до підвищення;

— по-друге, така премія нарахована загальною сумою.

Важливо! Премію, нараховану в травні 2017 року за підсумками роботи за минулий місяць, треба розподілити пропорційно робочим дням місяця. Частина премії, що припадає на період до підвищення посадового окладу, підлягає коригуванню разом із зарплатою за цей період.

Тобто спочатку треба загальний розмір премії, нарахованої в травні, розподілити на період до підвищення, на який припадає 16 робочих днів місяця за графіком роботи ОМС, і після підвищення, на який припадає 4 робочих дні місяця.

Припустимо, що розмір премії, нарахованої в травні 2017 року за підсумками роботи за квітень, складає 2000 грн. Розподілимо її суму до і після підвищення окладів:

— за період з 1 по 25 травня: 2000 : 20 х 16 = 1600 грн.;

— за період з 26 по 31 травня: 2000 : 20 х 4 = 400 грн.

Таким чином, сума премії, нарахованої в травні 2017 року, яка підлягатиме коригуванню разом із заробітною платою за відпрацьовані до 25 травня включно робочі дні, складає 1600 грн.

Премія в травні в сільраді нарахована за старими умовами оплати праці

Приклад 2. Голова сільської ради був у відпустці тривалістю 14 календарних днів з 26 травня по 9 червня 2017 року. Положенням про преміювання встановлено, що премія виплачується в поточному місяці за попередній. У травні голові згідно з рішенням сесії сільської ради була виплачена премія за підсумками роботи за квітень 2017 року.

Чи враховувати таку премію при розрахунку середньої зарплати?

Для посадових осіб сільських (селищних) рад з 26.05.2017 р. відбулося підвищення посадових окладів з одночасною зміною структури заробітної плати. А саме: серед складових зарплати з’явилася нова можлива виплата — надбавка за високі досягнення в праці або за виконання особливо важливої роботи (надбавку встановлюють згідно з п.п. «в» п.п. 1 п. 2 постанови № 268). Таким чином, для керівних працівників та спеціалістів сільських і селищних рад, їх виконавчих органів застосовуємо особливий порядок розрахунку середньої зарплати, передбачений абз. 7 і 8 п. 2 Порядку № 100:

1) період до зміни структури заробітної плати виключають з розрахункового періоду;

2) якщо зміна структури зарплати з одночасним підвищенням посадових окладів сталася в періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, а також якщо зарплата в розрахунковому періоді не зберігається, обчислення середньої зарплати здійснюється з урахуванням виплат, що належать працівникові згідно з умовами оплати праці, які встановлені після підвищення посадових окладів.

Зверніть увагу: нові умови застосовують, якщо подія, з якою пов’язаний розрахунок середньої зарплати, припадає на період з 26 травня 2017 року і пізніше.

У наведеному прикладі відпустку голові сільської ради надали з 26 травня 2017 року, тобто у цей момент почали діяти нові умови оплати праці. Тому для такого працівника середню зарплату розраховуємо виходячи з виплат, установлених йому (передбачених за посадою) після змін згідно з новими умовами оплати праці. При цьому розмір зарплати за «новими» умовами визначаємо виходячи з повного місяця.

У розрахунок середнього заробітку входять усі виплати, установлені працівнику з 26.05.2017 р., тобто за новими умовами, і які вказані в п. 3 Порядку № 100. Це основна зарплата, надбавки, доплати, премії тощо.

Якщо премія виплачується «місяць у місяць» (у поточному місяці за підсумками роботи за поточний місяць), то проблем із включенням її до розрахунку «середньої» не виникне. Наприклад, якщо щомісячна премія «по-новому» за травень визначена у розмірі 75 % від нового окладу, то саме цей розмір премії та її сума в умовах повного місяця братимуть участь у визначенні суми виплат згідно з новими умовами оплати праці. Аналогічно враховуватиметься і премія за травень 2017 року, виплачена у фіксованому розмірі, тобто її слід ураховувати у складі зарплати за новими умовами оплати праці в повному розмірі.

Як діяти, якщо премія, нарахована в поточному місяці за підсумками роботи за попередній, тобто розрахована виходячи зі «старих» умов оплати праці? Така премія не бере участі в розрахунку середньої зарплати. Йдеться про нараховану в травні за підсумками роботи за квітень премію, визначену за «старими» умовами. Причому така премія не включатиметься в розрахунок середньої зарплати незалежно від того, коли працівник йде у відпустку: у травні, червні або липні тощо*. Тобто якщо така премія припадає на розрахунковий період, то її не враховують у розрахунках.

* Аналогічну думку з приводу включення премій виходячи зі «старих» умов оплати праці при розрахунку середньої зарплати держслужбовцем було викладено в листі Мінсоцполітики від 04.10.2016 р. № 1370/13/84-16 («Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 39). — Прим. ред.

Важливо! Премія, нарахована за «старими» умовами оплати праці, не включається до розрахунку середньої зарплати при розрахунку середньої зарплати з урахуванням положень абз. 7 і 8 п. 2 Порядку № 100.

Припустимо, що з 26 травня 2017 року голові сільської ради встановлені такі складові зарплати:

— оклад — 5000 грн.;

— надбавка за ранг — 110 грн.;

— надбавка за вислугу років — 1533 грн. ((5000 грн. + 110 грн.) х 30 %);

— надбавка за високі досягнення в праці — 3321,50 грн. ((5000 грн. + 110 грн. + 1533 грн.) х 50 %).

Крім того, голові сільської ради в травні 2017 року була виплачена премія за підсумками роботи за квітень у сумі 3500 грн.

У цьому випадку премія, нарахована в травні за підсумками роботи за квітень, не враховується у складі виплат для розрахунку середньої зарплати, оскільки вона нарахована виходячи зі старих умов оплати праці. До розрахунку будуть включені тільки виплати, які визначені новими умовами оплати праці. Загальна «умовна» сума зарплати по-новому за травень складе:

5000оклад + 110ранг + 1533вислуга + 3321,50 високі досягнення = 9964,50 грн.

Розрахуємо средньоденну зарплату:

9964,50 грн. х 12 міс. : 354 к. дн. = 337,78 грн.

Визначимо суму відпускних:

337,78 грн. х 14 к. дн. = 4728,92 грн.

«Збірна» премія, розрахована за старими і новими умовами оплати праці

Приклад 3. Секретар сільської ради йде в щорічну відпустку тривалістю 15 календарних днів з 21 липня по 4 серпня 2017 року. Їй нараховані такі виплати (у травні і червні відпрацьовані усі дні, передбачені графіком роботи):

Складові зарплати

Травень-2017

Червень-2017

до підвищення (з 1 по 25 травня; 16 роб. дн.)

після підвищення (з 26 по 31 травня; 4 роб. дн.)

Посадовий оклад

1886,40 (2358 : 20 роб. дн. х 16 роб. дн.)

820 (4100 : 20 роб. дн. х 4 роб. дн.)

4100

Надбавка за ранг

72 (90 : 20 роб. дн. х 16 роб. дн.)

18 (90 : 20 роб. дн. х 4 роб. дн.)

90

Надбавка за вислугу років

293,76 (((2358 + 90) х 15 %) : 20 роб. дн. х 16 роб. дн.)

125,70 (((4100 + 90) х 15 %) : 20 роб. дн. х 4 роб. дн.)

628,50 ((4100 + 90) х 15 %)

Надбавка за високі досягнення в праці (50 %)

2409,25 (4100 + 90 + 628,50) х 50 %)

Щомісячна премія

2947,50 (2358 х 125 % за підсумками роботи за квітень)

2768 (1886,40 х 125 % = 820 х 50 % = 2358 + 410 за підсумками роботи за травень)

Усього нараховано

6163,36

9995,75

Як включити до розрахунку середньої заробітної плати премію, нараховану в червні 2017 року за підсумками роботи за травень виходячи зі старого і нового розмірів окладу?

Секретар сільської ради йде у відпустку в липні 2017 року. Для розрахунку середньої зарплати застосовуємо абз. 7 п. 2 Порядку № 100, а саме із загального розрахункового періоду липень 2016 року — червень 2017 року виключаємо період до зміни структури зарплати (до 26.05.2017 р.). Виходить, що в розрахунковому періоді залишається період із 26.05.2017 р. по 30.06.2017 р. (36 к. дн.).

У розрахунку беруть участь зарплата за 4 робочих дні травня і зарплата за червень. При цьому премія, нарахована в травні за підсумками роботи за квітень виходячи зі «старих» умов оплати праці, в розрахунку не бере участі. А ось премія, нарахована в червні 2017 року за підсумками роботи за травень, буде включена до розрахунку в повній сумі. Річ у тому, що п. 3 Порядку № 100 передбачено: премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Інших умов включення/невключення премії до розрахунку «відпускної» середньої зарплати не передбачено.

Усього сума виплат, що враховуються за новими умовами оплати праці, складе 10959,45 грн., у тому числі:

— за травень: 963,70 грн. (820оклад + 18ранг + 125,70вислуга);

— за червень: 9995,75 грн. (4100оклад + 90ранг + 628,50вислуга + 2409,25високі досягнення + 2768 премія).

Середньоденна зарплата складе:

10959,45 грн. : (6 к. дн.травень + 30 к. дн.червень - 2 к. дн.свят. і нероб. дні) = 322,34 грн.

Розрахуємо розмір відпускних:

322,34 грн. х 15 к. дн. = 4835,10 грн.

Висновки:

— При розрахунку середньої зарплати посадовим особам і службовцям ОМС (окрім сільської ради) премію, нараховану в травні 2017 року, необхідно розподілити пропорційно робочим дням місяця. Частина премії, що припадає на період з 1 по 25 травня, підлягає коригуванню разом із зарплатою за цей період.

Премія, нарахована в травні 2017 року виходячи зі «старих» умов оплати праці керівним працівникам і фахівцям сільських (селищних) рад не враховується при розрахунку середньої зарплати. До розрахунку включають тільки премію, нараховану в червні 2017 року.

— Премію, нараховану в червні 2017 року, включають до розрахунку середньої зарплати в повному розмірі.

Використані документи і скорочення

Порядок № 100Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Постанова № 353постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 24.05.2017 р. № 353.

Постанова № 268постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

ОМС — органи місцевого самоврядування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі