Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Індексація включається до 3200: роз’яснення Мінсоцполітики

Мінсоцполітики в листі від 13.02.2017 р. № 317/0/101-17/282 висловило свою офіційну думку щодо того, куди відносити суми індексації при виконанні вимоги законодавства про зарплату не нижче мінімальної. А саме, чи включаються вони до суми зарплати і тим самим «всередину» 3200 або ж нараховуються «зверху» 3200?

Нагадаємо, що раніше у фахівців Мінсоцполітики була така точка зору (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 1-2, с. 22): сума індексації не включається до суми зарплати за відпрацьований місяць з метою визначення доплати до мінімальної зарплати (далі — МЗП), а нараховується «зверху» зарплати, що вже визначена з урахуванням доплати до МЗП.

Зараз їх думка змінилася. Так, сума індексації, визначена згідно з п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, на думку Мінсоцполітики, включається до складу заробітної плати за фактично відпрацьований час при порівнянні її з МЗП. Тобто індексація включається до загальної суми зарплати за місяць з метою порівняння її з МЗП і розрахунком (у разі необхідності) доплати до МЗП, а отже, «понад» 3200 її не нараховують.

Аргументи у відомства такі: у ст. 31 Закону про оплату праці наведено вичерпний перелік виплат, які не враховують при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Усі інші виплати, що в цьому списку не зазначені, у тому числі й індексація зарплати, повинні враховуватися в сумі зарплати для порівняння її з МЗП.

Зазначений лист і коментар до нього будуть опубліковані в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 8.

Підвищення тарифних розрядів на ДВІ позиції: МОН відкоригуваЛо галузевий наказ

Почнемо з передісторії: постановою КМУ від 14.12.2016 р. № 974 в новій редакції викладено підрозд. 2 розд. I додатка 2 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298). Цими змінами передбачено підвищення тарифних розрядів на дві позиції для педагогічних працівників, зазначених у цьому додатку. Як наслідок, повинні зрости і їх посадові оклади.

При цьому «хвиля» підвищень тарифних розрядів для педагогів повинна пройти в два етапи:

— з 01.01.2017 р. однозначно підвищуються посадові оклади (шляхом збільшення тарифних розрядів на два розряди) педпрацівників навчальних закладів, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції з держбюджету місцевим бюджетам. Типи навчальних закладів, яким надсилається освітня субвенція для оплати праці з нарахуваннями педпрацівників, наведено у ст. 1032 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI;

— з 01.09.2017 р. заплановано підвищення посадових окладів (на підставі збільшення тарифних розрядів на два розряди) педпрацівникам інших закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів. При цьому органи місцевого самоврядування мають право прийняти рішення про підвищення тарифних розрядів на дві позиції для педпрацівників закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок місцевого бюджету, і до 01.09.2017 р.

Зауважимо, що в підрозд. 2 розд. I додатка 2 до постанови № 1298 наведено тільки діапазон («вилку») тарифних розрядів, які можуть бути встановлені педпрацівникам. Конкретні тарифні розряди для педпосад, зазначених у цьому підрозділі, наведено в додатках до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

На виконання постанови № 974 МОН наказом від 20.01.2017 р. № 81 виклав у новій редакції додатки 4 — 10 до вищезазначеного наказу № 557. Тарифні розряди для педпосад, зазначених у цих додатках, підвищено на дві позиції. При цьому графи цих додатків, відведені для визначення тарифних розрядів, містять одразу дві колонки: зі «старими» тарифними розрядами і тарифними розрядами «+ . Також зверніть увагу, що під кожним додатком додано виноски, які містять розпорядження про строки підвищення тарифних розрядів на дві позиції педпрацівникам закладів освіти, зазначених у них.

Крім того, приведено у відповідність норму про те, що з 01.01.2017 р. «базовий» тарифний розряд працівника 1-го тарифного розряду встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року.

Допомогу на поховання від соцстраху підвищили

Фонд соціального страхування на позачерговому засіданні прийняв рішення про збільшення з 1 березня 2017 року розміру допомоги на поховання застрахованим особам (крім тих, які постраждали на виробництві) до 4100 грн. Ознайомитися з такою інформацією можна на сайті Федерації профспілок України (http://www.fpsu.org.ua), на офіційному веб-порталі Мінсоцполітики (http://www.msp.gov.ua), а також на веб-сторінці Фонду соцстраху. Чекаємо, що найближчим часом правління Фонду затвердить відповідну постанову.

Нагадаємо, що протягом останніх п’яти років розмір допомоги на поховання не переглядався і становив 2200 грн. А враховуючи зростання цін на товари та послуги, такий розмір не відповідає нинішній дійсності.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі