№2/1

Оплата праці, січень, 2017/№ 2/1 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Нові види та розміри «штрафів за труд» Вітати роботодавців на початку року словами: «З Новим роком! З новим штрафом!» було б щонайменше недоречно. І збільшені розміри штрафів, і нова відповідальність, дійсно, як сніг на голову. Але маємо те, що маємо. І маємо з нового року у сфері відповідальності за порушення законодавства про працю немало: підняття рівня мінімальної заробітної плати вплинуло на розмір штрафів за порушення законодавства про працю, введено відповідальність за недопуск інспектора праці до проведення перевірки, розширено «коло контролюючих» у сфері праці та надано право деяким органам місцевого самоврядування накладати штрафи за порушення трудового законодавства. Тож якого «кота у мішку» замість подарунків приховав для роботодавців законодавець — у статті.
  • Щодо зміни істотних умов праці для окремих категорій працівників у державному органі, які втратили статус державних службовців у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про державну службу» Лист від 12.12.2016 р. № 489/0/22-16/13
  • Доплаті до МЗП немає місця у шатному розписі та тарифікаційному списку Чи потрібно доплату до МЗП відображати у штатному розписі та тарифікаційному списку установи?
  • Статзвітність з праці — 2017: коли і як подавати Стартував новий етап із подання статистичної звітності з праці. Концепція подання таких статистичних звітів у цілому уже стала доброю знайомою для кадровиків. Проте і тут без новацій не обходиться: зсунення граничних дат із подання статистичних звітів з праці, оновлення їх форм… Зацікавило? Підготуватися до подання статистичної звітності з праці у 2017 році допоможе ця стаття.
  • Як ти про човен думаєш: що визначає організаційна метафора «Думки визначають реальність» — навчають езотерики, магістри різномастої магії та інші шарлатани. Автор, хоча й психолог, а може, саме тому, що психолог, ідею цю не поділяє, утім, цілковито й не відкидає, адже думки дійсно визначають поведінку, а вже вона і справді може змінити реальність… Нащо ми про таке тут торочимо? Чай не журнал з питань буття та свідомості? А розказуємо ми все це тому, що в кожній організації серед її працівників і керівників існує якийсь свій спосіб думати і говорити про неї саму. Спосіб цей метафоричний за своєю суттю… Мабуть, вам траплялися організації — швейцарські годинники, в яких все працює без єдиного збою? Можливо, доводилося вам бувати й в організаціях-«цирках», де всім весело, але й тільки? Або — в «божевільнях», де навіть «головлікар» дещо напружений і ажитований? Цей спосіб говоріння і мислення не лише відображає організаційну реальність, а й, визначаючи поведінку співробітників, творить її. Яким чином? Як на це вплинути? Будемо досліджувати метафори.
  • «Став розумні запитання…» Ви напевно ж пам’ятаєте виступ команди КВК «Збірна П’ятигорська», в якому батько і син прикрашають ялинку. «Став розумні запитання — отримуй розумні відповіді…» — говорить тато дитині. Фраза стала загальновживаною і не випадково, адже той, хто запитує, управляє комунікацією. Є професії, для яких навичка ставити запитання — одна з найважливіших: психологи, керівники, адвокати, лікарі. Але вона так само важлива для непрофесійних сфер життя — спілкування з родичами, друзями, коханими й дітьми… Розвинути її допоможе ця стаття.
  • Тривалість робочого часу у 2017 році при п’ятиденному робочому тижні Календар робочого часу — помічник у роботі бухгалтерів і кадровиків. Тому він займає почесне місце на робочому місці представників згаданих професій. Де шукати розрахункові показники норм тривалості робочого часу для 2017 року?
  • Календар робочого часу для шестиденки у 2017 році Розрахунок норм тривалості робочого часу для шестиденного графіка роботи не поставлений «на потік» в офіційних відомствах (на відміну від подібних розрахунків для п’ятиденки — див. с. 28 і 29 цього номера). Тож кадровикам доведеться самостійно скласти календар робочого часу для шестиденки у 2017 році. А ми зі свого боку вам у цьому допоможемо. Розпочнемо з правил, які необхідно знати при проведенні таких розрахунків.
  • Перелік професійних, міжнародних свят та пам’ятних дат у лютому 2017 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі