Теми статей
Обрати теми

Як враховуються сторновані відпускні в розрахунку лікарняних

Димитренко Світлана, начальник відділу удосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Наша працівниця з 14 листопада 2016 року по 7 грудня 2016 року перебувала в щорічній відпустці. Відпускні вона отримала в установленому порядку, напередодні свого виходу у відпустку у розмірі 1996,80 грн. З 12 по 21 грудня 2016 року працівниця хворіла. У цьому ж місяці з’ясувалося, що їй були надмірно нараховані відпускні в сумі 88,80 грн. (помилка — завищена сума середньої зарплати на 3,70 грн.). Як розрахувати лікарняні, якщо в розрахунковому періоді є відпускні, які сторновані пізніше, в періоді, який не належить до розрахункового?

Передусім, для правильного розрахунку лікарняних слід керуватися нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Суму лікарняних обчислюють шляхом множення середньоденної зарплати (з урахуванням відсотка оплати залежно від загального страхового стажу) на кількість календарних днів (включаючи святкові, вихідні і неробочі дні), пропущених через хворобу.

Середньоденна зарплата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період зарплати, з якої сплачується ЄСВ, на кількість календарних днів розрахункового періоду.

Розрахунковим періодом (у загальному випадку) є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання хвороби.

Якщо трудові відносини працівника і роботодавця тривали менше року (менше 12 місяців), то за розрахунковий період приймають усі повні (з першого до першого числа) календарні місяці, відпрацьовані на момент настання хвороби.

Якщо трудові відносини тривали менше повного календарного (з першого до першого числа) місяця, то розрахунковим періодом будуть фактично відпрацьовані працівником дні (фактичні календарні дні перебування в трудових відносинах) до дня настання хвороби.

При цьому слід врахувати, що з розрахункового періоду виключаються періоди, не відпрацьовані з поважних причин: тимчасова непрацездатність; відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами; відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і шестирічного віку за медичними показаннями; відпустка без збереження заробітної плати ( п. 3 Порядку № 1266).

Важливо! Якщо впродовж календарного місяця розрахункового періоду немає жодного відпрацьованого робочого дня з поважних причин, такий місяць виключається з розрахункового періоду*.

* Про це йдеться в листі Мінсоцполітики від 13.10.2016 р. № 334/18/99-16 (див. «ОП», 2016, № 21, с. 6 і коментар до нього там же на с. 13). — Прим. ред.

У цьому питанні розрахунковим періодом для визначення середньоденної заробітної плати будуть 12 місяців, що передують місяцю настання хвороби: грудень 2015 року — листопад 2016 року.

Після того, як розрахунковий період визначено, треба вибрати нараховану за цей період заробітну плату, з якої сплачується ЄСВ, а саме виплати, які беруться для визначення «середньої» і щодо яких одночасно виконуються такі умови:

1) включаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі Інструкція № 5);

2) на такі виплати нараховано ЄСВ.

Перейдемо до рішення суті поставленого запитання, а саме: як включати суму відпускних у розрахунок лікарняних і як треба врахувати в цьому розрахунку сторнування суми відпускних?

Щоб відповісти на це запитання, звернемося до Інструкції № 5.

Так, при визначенні фонду оплати праці суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їх фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, який припадає на дні відпустки у відповідному місяці ( п.п. 1.6.1 Інструкції № 5, лист Мінсоцполітики від 16.09.2015 р. № 528/18/99-15).

Це означає, що відпускні включаються до фонду оплати праці звітного місяця тільки в сумі, яка нараховується за дні відпустки звітного місяця, а відпускні, які нараховуються за дні відпустки наступного місяця, включаються до фонду оплати праці наступного місяця. Щ0о ж із цього слідує стосовно нашої ситуації?

Увага! Сума грудневих відпускних, нарахована і виплачена в листопаді 2016 року, належить до фонду оплати праці грудня 2016 року, тому в розрахунок лікарняних не включається.

У розрахунок лікарняних включається тільки сума відпускних, що припадає на листопад 2016 року (1414,40 грн.).

Ситуація із сторнованими сумами відпускних аналогічна. Вони так само розподіляються пропорційно дням відпустки, що припадають на різні місяці.

Загальна сума сторнованих відпускних склала 88,80 грн. (24 дні відпустки х 3,70 грн. сума коригування/день).

З них сума сторнованих відпускних за листопад — 62,90 грн. (17 днів відпустки в листопаді х 3,70 грн. сума коригування/день), за грудень — 25,90 грн. (7 днів відпустки в грудні х 3,70 грн. сума коригування/день).

Висновок! До суму заробітку за листопад 2016 року для розрахунку лікарняних (хвороба з 12.12.2016 р. по 21.12.2016 р.) включається сума відпускних за листопад з урахуванням коригування 1351,50 грн. (1414,40 - 62,90).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі