Теми статей
Обрати теми

Визначаємо право викладача коледжу на доплату за перевірку письмових робіт

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи провадиться доплата за перевірку письмових робіт з мови і літератури викладачу коледжу? Якщо так, то яким чином відстояти право на цю доплату перед керівництвом вишу?

Оплата праці викладачів вищих навчальних закладів І — ІІ рівнів акредитації провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). В абз. 3 п. 37 цієї Інструкції вказано:

старшим викладачам та викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, у тому числі заочних відділень, провадиться додаткова оплата за перевірку письмових робіт з мов та літератури в розмірі 20 % ставки заробітної плати.

При цьому додаткова оплата за перевірку письмових робіт викладачам, зазначеним у абз. 3 п. 37 Інструкції № 102, провадиться з урахуванням встановленої норми навчального навантаження. А саме: у випадках, коли викладач має навантаження з предметів, з яких встановлена додаткова оплата за перевірку письмових робіт, більше чи менше 72 години на місяць, доплата відповідно збільшується чи зменшується ( п. 39 Інструкції № 102).

Тепер про порушення права працівника на виплату заробітної плати, складовою якої є додаткова оплата за перевірку письмових робіт. З цього питання працівник може звернутися до комісії по трудових спорах, яка є обов’язковим первинним органом з розгляду трудових спорів, що виникають в установах, без обмеження будь-яким строком. Заява працівника, що надійшла до комісії, підлягає обов’язковій реєстрації ( ст. 224 і 225 КЗпП).

Трудовий спір підлягає розгляду в комісії по трудових спорах, якщо працівник самостійно або за участі профспілкової організації, що представляє його інтереси, не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах з власником або уповноваженим ним органом ( ч. 2 ст. 224 КЗпП).

Порядок розгляду трудових спорів, які виникають між працівником і власником або уповноваженим ним органом, у комісіях по трудових спорах та у судових органах, визначено у ст. 221 — 233 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі