Теми статей
Обрати теми

Щодо середнього заробітку, який не враховується до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня

Міністерство соціальної політики України
Лист від 13.02.2017 р. № 322/0/101-17/282

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо необхідності врахування сум середнього заробітку, які зберігаються за працівниками за час відпусток, виконання державних або громадських обов’язків, підвищення кваліфікації, службового відрядження, компенсації за невикористані відпустки при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру та повідомляє.

Згідно із статтею 1 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до статті 31 Закону (в редакції Закону України від 06.12.2016 р. № 1774-VIII) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Суми середнього заробітку, які зберігаються за працівниками за час відпусток, виконання державних або громадських обов’язків, підвищення кваліфікації, службового відрядження, вихідної допомоги та компенсації за невикористані відпустки не є заробітною платою працівника, яку роботодавець виплачує йому за виконану роботу, а є середнім заробітком, який розраховується згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Отже, суми середнього заробітку не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

Водночас якщо працівникові за час службового відрядження виплачується заробітна плата згідно із статтею 121 Кодексу законів про працю України чи Законом України «Про державну службу», то нарахована заробітна плата працівника за місяць з урахуванням нарахованої заробітної плати за дні відрядження не може бути нижчою від розміру мінімальної заробітної плати.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Сума відпускних у порівнянні з 3200 участі не бере

Ну куди ж без 3200. З початку року наші законодавці придумали «геніальну» ідею з мінімальною зарплатою у 3200, а морочитися з нею доводиться нам із вами.

Що цього разу? Зараз ми розглянемо, як умова про нарахування зарплати не менше 3200 грн. працює в разі, якщо працівник іде у відпустку.

У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики зазначають, що суми середнього заробітку не враховуються до зарплати для забезпечення її мінімального розміру.

Перекладемо це «людською» мовою. А краще наведемо приклад.

Приклад. Працівниця з 15 травня 2017 року йде у відпустку на 20 календарних днів. Сума відпускних становила 1466,60 грн. Зарплата за відпрацьовані дні травня склала 610,40 грн.

Для того, щоб правильно визначити доплату до МЗП за травень 2017 року, спочатку потрібно визначити рівень МЗП, з яким ми порівняємо зарплату за відпрацьовані дні травня. Відпускні до порівняльних розрахунків не включаємо!

Рівень МЗП розраховуємо так: 3200 грн. : 20 роб. дн. x 7 роб. дн. = 1120 грн.

Сума доплати до МЗП за травень становитиме: 1120 - 610,40 = 509,60 (грн.).

До речі, якщо працівнику виплачують матеріальну допомогу до відпустки, то вона також не бере участі в розрахунку доплати до МЗП за відпрацьований час (див. лист Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. № 294/0/101-17/282 // «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 8).

Урахуйте також, якщо працівник перебував весь місяць у відпустці, то доплата до МЗП за такий місяць не нараховується. Обґрунтування — положення ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. Розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижче за розмір мінімальної зарплати. Оскільки за місяць, протягом якого працівник повністю був у відпустці, тобто не працював узагалі, він норму праці не виконав, то й доплату до МЗП у такому місяці нараховувати не потрібно.

Тетяна РУДА, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі