Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ЄСВ суми індексації, яка нарахована в поточному місяці за попередні періоди

Державна фіскальна служба України
Лист від 03.10.2017 р. № 16871/5/99-99-13-02-01-16 (витяг)

Державна фіскальна служба України розглянула <…> звернення <…> щодо застосування норм Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 2464) і повідомляє таке.

Відносини у сфері державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) регулюються виключно Законом № 2464.

Процедуру нарахування і сплати єдиного внеску визначено Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449 (далі — Інструкція).

Правила формування та подання звіту з єдиного внеску встановлено Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок).

Щодо відображення у Звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (далі — Звіт) індексації за попередні періоди

Відповідно до частини другої статті 9 Закону № 2464 та підпункту 1 пункту 3 розділу IV Інструкції обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону № 2464 нараховується єдиний внесок.

Абзацом першим пункту 9 розділу IV Порядку передбачено, що таблиця 6 додатка 4 до Порядку призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці.

Якщо працівнику в поточному місяці здійснено нарахування індексації за попередні періоди, вказане нарахування єдиного внеску здійснюється у місяці його фактичного нарахування (поточному) без віднесення до відповідних місяців, за які проведено таке нарахування.

Щодо виправлення помилок у Звіті за попередні періоди

Порядок виправлення помилок передбачено розділом V Порядку.

У разі виявлення помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, страхувальник може здійснити самостійне виправлення такої помилки у поточному Звіті із застосуванням кодів типу нарахувань, передбачених пунктом 9 розділу IV Порядку (пункт 5 розділу V Порядку).

Крім цього, у пункті 9 розділу IV Порядку зазначено, зокрема, що внесення від’ємних значень сум нарахованої заробітної плати (доходу) допускається лише:

при відображенні сум перерахунків заробітку (доходу), що пов’язані з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю, та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, нарахованих у попередніх періодах;

при відображенні сторнованих сум відпускних та допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

<…>

Перший заступник Голови С. Білан

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Донарахували індексацію: як оподаткувати її суму і відобразити у звітності

Розрахунок індексації зарплати досить складна ділянка роботи для бухгалтера. Чому? Справа в недосконалому і мінливому «індексаційному» законодавстві. Усі ситуації, які трапляються на практиці, ні Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII, ні Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), просто не можуть охопити. Та й деякі норми в цьому Порядку прописані доволі туманно, через що бухгалтери ламають голови над вирішенням окремих питань.

Ось і виходить, що останню крапку у вирішенні спірних ситуацій ставить Мінсоцполітики через певний проміжок часу. Адже саме цьому відомству надано право роз’яснювати порядок застосування норм індексації (п. 14 Порядку № 1078). Роботодавцеві іноді доводиться перераховувати суми індексації (як у плюс, так і в мінус) з урахуванням отриманих роз’яснень. А донарахування/сторнування сум індексації за минулі періоди тягне за собою купу інших оплатно-податкових питань, зокрема, як з таких сум стягувати податки, збори і внески, а також як правильно їх відобразити в зарплатній звітності? Відповіді на ці запитання якраз і надані в листах, що коментуються. Почнемо розбір польотів?

Насамперед зазначимо таке:

індексація зарплати входить до фонду оплати праці у складі додаткової заробітної плати.

Це вказано в п.п. 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), і є важливим у тому числі в цілях її оподаткування. Крім того, п.п. 1.6.2 цієї Інструкції передбачено, що нарахування фонду оплати праці за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, здійснюється у фонді оплати праці того місяця, в якому були здійснені нарахування.

Але це норми Інструкції № 5. Оподаткування виплат здійснюється на підставі спеціальних нормативно-правових актів. Чи є там якісь винятки для донарахованих/сторнованих сум індексації за минулі періоди? Почнемо з ПДФО і ВЗ*.

* Податок на доходи фізичних осіб і військовий збір відповідно.

ПДФО, ВЗ. Оскільки індексація належить до заробітної плати, то ПДФО і ВЗ з неї утримують у загальному порядку за ставкою, що діє на момент нарахування, — 18 і 1,5 % відповідно (п.п. 164.2.1, п. 167.1 і п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ).

«Розкидати» по місяцях суми донарахованої/сторнованої індексації для порівняння з граничним доходом, що надає право на ПСП, не треба. Усю донараховану (сторновану) суму індексації враховують у складі зарплати в місяці нарахування. Аргумент фіскалів — такі суми не потрапляють під дію п.п. 169.4.2 ПКУ (ср. ). Річ у тім, що при перерахунку суми доходів і ПДФО, нарахованого на неї, зокрема для визначення правильного застосування ПСП, тільки доходи у вигляді зарплати за період її збереження відповідно до законодавства, у тому числі відпускні і лікарняні, відносять до періодів, за які вони нараховані. Усі інші зарплатні виплати слід оподатковувати за правилами і ставками, що діють у періоді їх нарахування. Така позиція фіскалів зазначена як у листах, що коментуються, так і в декількох більш ранніх їх роз’ясненнях (див. лист ДФСУ від 13.05.2016 р. № 10468/6/99-99-13-01-01-15 // «ОП», 2016, № 14, с. 15, консультацію фахівця ДФСУ в «ОП», 2016, № 23, с. 22; 2017, № 20, с. 25).

Відзначимо, що раніше позиція фіскалів стосовно сум індексації за минулі періоди була лояльнішою: її незалежно від місяця нарахування відносили до місяців, за які вона нарахована. На жаль, зараз цей підхід не застосовують. І формально вони мають рацію в цьому. Тому

якщо ви нараховуєте індексацію за минулі періоди, то в цілях оподаткування включайте її до зарплати поточного місяця і оподатковуйте за ставками, що діють на момент нарахування. Відносити до місяців, за які вона нарахована, не треба.

Що стосується відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ донарахованої/сторнованої суми індексації за минулі періоди, то її відображайте загальною сумою у складі зарплати в тому звітному періоді (кварталі), в якому вона нарахована. Так, наприклад, донараховану в листопаді 2017 року індексацію за минулі місяці (червень, липень, серпень, вересень 2017 року тощо) відображайте у формі № 1ДФ за 4 квартал 2017 року з ознакою доходу «101» в одному рядку із зарплатою.

ЄСВ. Індексація належить до заробітної плати, а значить, є об’єктом нарахування ЄСВ** (абз. 1 п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, далі — Закон № 2464). ЄСВ на неї нараховують за ставками, встановленими ст. 8 цього Закону. У загальному випадку — для працівників без інвалідності — 22 %.

** Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

А що з донарахованими сумами індексації за минулі періоди (місяці)? Чи розподіляти її за місяцями, за які вона нарахована? Як відобразити такі суми в ЄСВ-звіті?

Згідно з п.п. 3 п. 3 розд. 4 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, п. 9 розд. 4 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435), якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, нараховані суми включаються до заробітної плати того місяця, в якому були здійснені нарахування. При цьому максимальну і мінімальну величини бази нарахування ЄСВ застосовуєте до загального нарахованого доходу за місяць, в якому була донарахована індексація. Розкидати її по місяцях, за які вона була донарахована, не треба. Таке «розкидання» застосовують лише для деяких виплат, таких як відпускні, лікарняні, декретні тощо. Зверніть увагу: ставку ЄСВ застосовують ту, яка діє на день нарахування виплат.

Це означає, що якщо ви, наприклад, у листопаді 2017 року нараховуєте індексацію працівникові — неінваліду за вересень 2017 року, то її включайте до загальної суми зарплати за листопад і ЄСВ нараховуйте на неї за ставкою 22 %.

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 індексація, нарахована за минулі періоди, буде також відображена в одному рядку із зарплатою поточного місяця (п. 9 розд. IV Порядку № 435). Цим Порядком не передбачено відображення донарахованих сум індексації зі спеціальним кодом типу нарахувань за минулі періоди в окремому рядку від зарплати, нарахованої за поточний звітний місяць.

І зверніть увагу на такий момент. Якщо ви сторнуєте суму індексації за минулий період, то загальна сума зарплати за місяць (зарплата, нарахована за поточний місяць, — відсторнована сума індексації за минулий місяць) може виявитися нижче мінімальної зарплати. У цій ситуації вам доведеться також виконати вимогу ч. 5 ст. 8 Закону № 2464 про нарахування ЄСВ виходячи з мінзарплати.

Приклад. Працівника (9-й тарифний розряд) прийняли на роботу до установи з 01.09.2017 р. Останнє підвищення окладу за його посадою було в січні 2017 року. Проте індексацію зарплати за вересень і жовтень 2017 року такому працівникові не нарахували. Помилку виправили в листопаді***. Сума донарахованої індексації склала 232,40 грн. (116,20вересень + 116,20жовтень). Крім того, за листопад 2017 року працівникові нарахована зарплата в сумі 3437,80 грн.

*** Як правильно визначити «базовий» місяць для працівника-новачка — у консультації фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2017, № 21, с. 17.

У наведеному прикладі суми донарахованої індексації за минулі місяці включають до фонду оплати праці за листопад 2017 року. Загальна сума нарахованого доходу складе 3670,20 грн. (3437,80 + 232,40).

Визначимо розмір утриманих і нарахованих податків і зборів.

Із зарплати працівника будуть утримані:

— ПДФО: 3670,20 грн. х 18 % = 660,64 грн.;

— ВЗ: 3670,20 грн. х 1,5 % = 55,05 грн.

Сума нарахованого ЄСВ складе:

3670,20 грн. х 22 % = 807,44 грн.

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 на такого працівника буде заповнений тільки один рядок. У ньому, серед іншого, вкажіть:

— у графі 9 — код категорії застрахованої особи — «1»;

— у графі 11 — місяць і рік, за який проводиться нарахування, — «11.2017»;

— у графах 17 і 18 — загальну суму нарахованої зарплати і зарплату в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ — «3670,20»;

— у графі 21 — суму нарахованого ЄСВ — «807,44».

Донараховані суми індексації будуть відображені в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал у загальній сумі із зарплатою за жовтень — грудень 2017 року, а ПДФО — у загальній сумі податку, утриманого із зарплати за жовтень — грудень.

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі