Теми статей
Обрати теми

Щодо надання соціальної додаткової відпустки на дітей

Міністерство соціальної політики України
Лист від 26.03.2018 р. № 480/0/101-18/284

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто ваше звернення і в межах компетенції повідомляється.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (в тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

Як слідує із зазначеної норми, для отримання такої відпустки жінці недостатньо мати двох дітей віком до 15 років, вона ще повинна працювати (виконувати свої трудові обов’язки).

Враховуючи те, що у наведеному випадку жінка після народження другої дитини (набуття права на таку відпустку) не приступала до виконання своїх трудових обов’язків та не відпрацювала жодного робочого дня, а оформила щорічну відпустку, на нашу думку, права на додаткову соціальну відпустку вона не має.

Слід зауважити, що Мінсоцполітики України інформує та надає у межах своїх повноважень роз’яснення (підпункт 103 пункту 3 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 423). Роз’яснення та листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони носять рекомендаційно-інформаційний характер.

Директор Департаменту О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Соцвідпустка на дітей за рік перебування в «декретній», «до трьох років» і щорічній відпустках: позиція Мінсоцполітики

У листі, що коментується, Мінсоцполітики відповіло на наш запит щодо соцвідпустки на дітей, надання якої передбачене ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96).

Запит стосувався такої ситуації: «У працівниці є старша дитина, якій у 2018 році виповнюється 7 років. Також 15.01.2018 р. вона народила другу дитину.

З 06.11.2017 р. по 11.03.2018 р. працівниця перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами за другою дитиною тривалістю 126 календарних днів. Відразу після завершення цієї відпустки працівниці за її бажанням надана щорічна основна відпустка тривалістю 24 календарні дні з 12.03.2018 р. по 04.04.2018 р. З 05.04.2018 р. працівницею оформлена відпустка для догляду за другою дитиною до досягнення нею 3 років.

Чи виникає у такої працівниці право на соціальну додаткову відпустку на дітей за підставою «жінка, що працює та має двох дітей віком до 15 років» за 2018 рік?».

Відразу ж зазначимо, що працівниця цілком обґрунтовано скористалася щорічною основною відпусткою відразу ж після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Річ у тому, що жінці перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї за її бажанням надається щорічна відпустка в обов’язковому порядку (за наявності права на таку відпустку). Про це зазначено в п. 3 ч. 13 ст. 10 Закону № 504/96.

Далі поговоримо про соцвідпустку на дітей за рік, в якому жінка народила другу дитину і після її народження перебувала в «декретній» відпустці, щорічній відпустці і у відпустці «до трьох років». Чому, власне, виникло запитання про право жінки на соцвідпустку на дітей у такій ситуації? Зараз пояснимо.

Соцвідпустка на дітей віднесена до виду соціальних відпусток, а не щорічних (ст. 4 Закону № 504/96). Отже, її надання прив’язане до календарного року. При цьому соцвідпустку на дітей надають виключно працюючим жінкам (вимога ст. 19 Закону № 504/96, підкреслена в листі, що коментується). Тобто жінка як мати двох дітей віком до 15 років отримує право на соцвідпустку на дітей лише за той рік, в якому відпрацювала хоча б один день (лист Мінсоцполітики від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15).

З цієї причини соцвідпустка на дітей не належить за рік, протягом якого працівниця повністю перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та/або у відпустці для догляду за дитиною до 3 років (листи Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16, від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

Водночас у листі Мінсоцполітики від 06.02.2018 р. № 203/0/101-18/284 (див. в «ОП», 2018, № 5, с. 9) зазначено: у випадках, коли працівниця з початку року перебувала в щорічній відпустці і відразу після її закінчення бажає скористатися соцвідпусткою на дітей, не вбачається підстав для відмови в наданні такої соцвідпустки. З цього листа випливає, що для цілей надання соцвідпустки на дітей працівниця вважається працюючою в період її перебування в щорічній відпустці.

У випадку, наведеному в запитанні, працівниця може претендувати на соцвідпустку на дітей як мати двох дітей віком до 15 років після народження другої дитини (тобто з 15.01.2018 р.). Проте за умовами запиту працівниця з початку 2018 року вже перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Але після цієї відпустки відразу ж оформила щорічну відпустку і тільки після неї — відпустку для догляду за другою дитиною до 3 років. Ми вже зазначали, що перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і відпустці для догляду за дитиною до 3 років не призводить до виникнення права на соцвідпустку на дітей. А ось чи дає працівниці перебування в щорічній відпустці право на соцвідпустку на дітей за підставою «жінка, що працює та має двох дітей віком до 15 років» за 2018 рік?

Мінсоцполітики вважає: жінка, яка після народження другої дитини (набуття права на соцвідпустку на дітей) не приступила до виконання своїх трудових обов’язків і не відпрацювала жодного робочого дня, а оформила щорічну відпустку, права на соцвідпустку на дітей не має.

Отже, на думку Мінсоцполітики, жінка, яка з початку 2018 року перебувала з відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, згодом у щорічній відпустці і потім до кінця року у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, не вважається працюючою для цілей надання соцвідпустки на дітей. І перебування в щорічній відпустці у 2018 році тут значення не має, оскільки за фактом після щорічної відпустки вона все одно не приступила до виконання своїх обов’язків хоча б на один день. Отже, працівниця як мати двох дітей віком до 15 років не має права на соцвідпустку на дітей за 2018 рік. А ось якби вона відпрацювала хоча б один день у 2018 році, то у неї виникло б право на соцвідпустку на дітей за 2018 рік.

До позиції Мінсоцполітики варто дослухатися, адже поки надання соцвідпустки на дітей не буде належним чином виписано на нормативному рівні, тільки це Міністерство може направляти у питаннях надання такої «дитячої» відпустки.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі