Теми статей
Обрати теми

У лікарняному листі тільки «дні МСЕК»: оплачувати або ні?

Димитренко Світлана, начальник відділу нормативно-правового регулювання у сфері загальнообовіязкового соціального страхування Департаменту пенсійного і соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Працівник надав лікарняний лист, відкритий 23 лютого 2018 року. Цього ж дня (згідно із записом у лікарняному листі) йому встановлена інвалідність III групи. Огляд у МСЕК був здійснений 28 лютого 2018 року. Загальний період, на який виписаний лікарняний: 23.02.2018 р. — 28.02.2018 р. Чи підлягає оплаті такий лікарняний лист? У березні цьому ж працівникові виписаний ще один лікарняний лист за період хвороби: 20.03.2018 р. — 27.03.2018 р. Чи є якісь особливості в оплаті цього листа, адже працівник на момент його виписки вже є особою з інвалідністю?

Насамперед слід зазначити, що працівники з інвалідністю є застрахованими особами для цілей Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) і підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на загальних підставах.

Оплата лікарняних листів для таких осіб призначається і виплачується у звичайному порядку:

— за перші п’ять днів за рахунок коштів підприємства, установи, організації, за правилами, встановленими Порядком оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності в результаті захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів рободавця, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440;

— починаючи з шостого дня — за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі — Фонд) (абз.1 ч. 2 ст. 22 Закону № 1105).

Винятком є лише призначення і виплата лікарняних застрахованим особам з інвалідністю, які працюють на підприємствах і в організаціях суспільств УТОГ та УТОС. Таким особам допомога з ТВП виплачується за рахунок Фонду починаючи з першого дня непрацездатності (абз.3 ч. 2 ст. 22 Закону № 1105).

Водночас лікарняні листи, в яких значиться позначка про встановлення інвалідності, мають свої відмітні особливості в оплаті.

Так, згідно з абз.1 ч. 2 ст. 22 Закону № 1105:

«Допомога по тимчасовій непрацездатності <…> виплачується Фондом застрахованим особам <…> за увесь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності)».

Таким чином, оплаті в лікарняному листі з позначкою про встановлення інвалідності підлягає період тільки до дня встановлення інвалідності. Сам же день установлення інвалідності та всі подальші дні, зазначені в лікарняному листі як період розгляду документів у МСЕК, не оплачуються*.

* Аналогічні роз’яснення щодо цього містяться в листі ФСС з ТВП від 31.03.2010 р. № 04-06/Ш-155з-230 // «ОП», 2010, № 10, с. 9. — Прим. ред.

На підставі записів у лікарняному листі, відкритому 23 лютого 2018 року, видно, що в період з 23 по 28 лютого 2018 року МСЕК проводила огляд застрахованої особи і її документів для визначення причини, групи, часу настання інвалідності, а також строку, на який вона встановлюється.

За результатами такого огляду рішенням комісії означеній особі встановлена інвалідність III групи з дати — 23 лютого 2018 року. Про що також свідчить запис у лікарняному листі.

Збіг дати відкриття лікарняного листа і дати встановлення інвалідності означає таке: лікарняний лист оплаті не підлягає.

Водночас відзначимо, що якщо працівник у період з дати направлення документів до МСЕК по дату огляду (зазначений у листку непрацездатності) не ходив на роботу і не виконував своїх службових обов’язків, то такий період вважається не відпрацьованим з поважної причини — «тимчасова непрацездатність»**. Такі календарні дні підлягають виключенню з розрахункового періоду при оплаті подальших лікарняних листів (п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266).

** Такої ж думки дотримуються фахівці Мінсоцполітики в листі від 06.09.2016 р. № 293/18/99-16 // «ОП», 2017, № 16, с. 10. Прим. ред.

У зазначеній ситуації 6 «днів МСЕК» (з 23 по 28 лютого 2018 року включно) є календарними днями неоплачуваної тимчасової непрацездатності. Вони мають бути виключені із загальної кількості календарних днів за розрахунковий період при визначенні середньоденної зарплати для оплати лікарняного листа, виписаного на період з 20 по 27 березня 2018 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі