Теми статей
Обрати теми

Сума індексації занижена у зв’язку з допущеною помилкою: відповідальність роботодавця

Кучерова Оксана, юрист
Індексація зарплати на підприємстві нараховувалася та виплачувалася. Але виявилось, що при розрахунку її суми припустилися помилки, внаслідок чого працівникам була нарахована індексація в меншому розмірі. Які фінансові санкції загрожують роботодавцю у такому разі?

Як мовиться, «не помиляється тільки той, хто нічого не робить». А тому запитання про розмір штрафу за помилку при розрахунку суми індексації — частий гість на нашій «гарячій лінії».

Отже, давайте розбиратися. З одного боку, насторожує лист Держпраці від 24.01.2018 р. № 503/4/4.3-ДП-18, в якому зазначено, що порушення Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, вважається недотриманням мінгарантій в оплаті праці (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП). А за це, на хвилиночку, загрожує аж 10 МЗП за кожного працівника, щодо якого здійснено порушення!

Але позиція Держпраці досить мінлива. Буквально через 4 місяці після зазначеного листа виходить новий лист від 07.05.2018 р. № 3570/4.1/4.1-ДП-18 («ОП», 2018, № 10, с. 5). Цього разу контролери займають протилежну позицію:

УВАГА!

помилка при розрахунку суми індексації, що призвела до нарахування працівникові індексації в меншій сумі, коштуватиме роботодавцеві всього 1 МЗП (як відповідальність за порушення інших вимог трудового законодавства).

Як бачимо, Держпраці — пані мінлива. На нашу думку, висновок, зроблений фахівцями Держпраці в останньому листі, правильний, оскільки при виплаті індексації, хоча й у меншому розмірі, хоча й із помилкою, мінімальні державні гарантії в оплаті праці фактично дотримані.

Таким чином, інспектор праці, виявивши помилку в розрахунку індексації, фіксує це в акті інспекційного відвідування (акті невиїзного інспектування) і проводить аналіз матеріалів інспекційного відвідування (невиїзного інспектування). Після цього він має право винести припис та/або вжити заходів до притягнення винної в допущених порушеннях посадової особи до встановленої законом відповідальності.

ЦИТАТА

«Припис є обов’язковою для виконання у визначені строки письмовою вимогою інспектора праці про усунення об’єктом відвідування порушень законодавства про працю, виявлених під час інспекційного відвідування або невиїзного інспектування».

При цьому якщо припис буде виконаний у встановлений в ньому строк (роботодавець у строк, зазначений у приписі, донарахує та виплатить працівникам недоотриману суму індексації заробітної плати), то фінансові санкції (штраф у розмірі 1 мінзарплати за порушення інших вимог трудового законодавства, передбачений абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП) до нього застосовуватися не повинні! Це прямо зазначено в п. 28 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295:

ЦИТАТА

«У разі виконання припису в установлений у ньому строк заходи до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності не вживаються».

Це підтверджує і рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 16.07.2018 р. у справі № 804/3401/18 (ср. ).

Що стосується адмінвідповідальності за ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КпАП), нею встановлено

УВАГА!

штраф на посадових осіб підприємств (ФОП) у загальному випадку в розмірі від 510 до 1700 грн.

В такому разі протокол про адміністративне правопорушення у разі його виявлення буде обов’язково складено інспектором праці та передано до суду (див. лист Держпраці від 11.01.2018 р. № 183/3/4.3-3В-18). Виходить, що в питанні адмінвідповідальності доля роботодавця у руках правосуддя.

Як показує судова практика, якщо припис буде виконаний (усунені порушення), а винна посадова особа підприємства (ФОП-роботодавець) визнає свою вину, то суд може обмежитися усним зауваженням і на підставі ст. 22 КпАП звільнити її від адмінштрафу (див., наприклад, постанову Решетилівського районного суду Полтавської області від 17.05.2016 р. у справі № 546/241/16-п, Рівненського міського суду від 24.01.2018 р. у справі № 569/500/18).

Отже, наша порада така: слід бути уважнішими. Але навіть якщо ви абсолютно випадково помилилися при розрахунку сум індексації і вам за результатами інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) винесли припис — виконуйте його в строк, який зазначено. Це допоможе вам уникнути штрафних санкцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі