Теми статей
Обрати теми

Виплачуємо відпускні: як не помилитися у строках

Кучерова Оксана, юрист
З наближенням квітнево-травневих свят багато працівників бажають продовжити собі відпочинок, для чого беруть відпустки. У свою чергу, у бухгалтерів настає гаряча пора у зв’язку з розрахунком та виплатою відпускних. До речі, інспектори Держпраці дуже прискіпливо перевіряють строки виплати не лише зарплати, а й відпускних. Отже, щоб не потрапити в обійми контролерів, нагадаємо вам основні правила виплати відпускних.

Правильні строки виплати відпускних

Зазвичай більшість працівників планують свою відпустку заздалегідь. Для цього роботодавець ще на початку року складає графік відпусток. Однак часто через якість неочікувані життєві обставини доводиться йти у відпустку терміново. Але спільним для всіх відпусток (планових та непланових) є необхідність виплатити відпускні своєчасно.

Нагадаємо

згідно зі ст. 21 Закону про відпустки заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Виникає логічне запитання: три дні — це які дні, календарні чи робочі?

Відповідь можемо знайти в листі Мінпраці від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09. У ньому зазначено, що відпускні має бути виплачено не пізніше ніж за три календарні дні до початку відпустки.

Наприклад, якщо перший день оплачуваної відпустки, яка передбачена ст. 4 Закону про відпустки, — 22 квітня (понеділок), то останнім днем виплати відпускних є 18 квітня (четвер).

Звісно, ви можете виплачувати відпускні раніше. Наприклад, разом із виплатою авансу чи зарплати, яка передує відпустці.

Виплата відпускних пізніше строку

А ось якщо ви не дотрималися триденного строку і виплатили відпускні пізніше, це вже буде порушенням трудового законодавства.

На думку контролерів, ціна такої помилки залежить від того, на який строк затримано виплату відпускних: до одного місяця чи більш ніж на один місяць. Якщо виплату відпускних затримано на строк до одного місяця, тоді це розглядається як порушення інших вимог трудового законодавства. За нього роботодавець несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 1 МЗП, установленої на момент виявлення правопорушення (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП). На сьогодні — 4173 грн.

Якщо виплата відпускних затримана на строк більше одного місяця, то роботодавця можуть притягнути до відповідальності, яка встановлена абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП. У такому випадку йому світить штраф у трикратному розмірі МЗП, установленої законом на момент виявлення порушення. На сьогодні — 12519 грн.

Зауважте, у цій «бочці дьогтю є ложка меду». Такі штрафи накладаються за факт порушення без урахування кількості працівників, права яких було порушено. Тобто розмір штрафу не залежить від кількості «постраждалих» працівників.

Крім того, порушення строків виплати відпускних є підставою для застосування адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (ср. ). Це порушення передбачає накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 510 до 1700 грн.

Як можна легально виплатити відпускні пізніше строку

Держпраці (роз’яснення на сайті Управління Держпраці у Кіровоградській області http://kr.dsp.gov.ua/index.php/3001-kr04-12-17) та Мінсоцполітики (лист від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12) допускають можливість виплати відпускних пізніше, ніж визначено законодавством, але одразу підкреслюють, що це виняткова ситуація і стосується окремо взятого працівника. Це можливо, наприклад, коли від працівника надійшла заява про надання відпустки «поза графіком». Тобто її перенесено на більш ранній строк, і роботодавець проти цього не заперечує. У такому випадку стислі строки надання відпустки не дозволяють роботодавцю виплатити відпускні у триденний строк. Але виплату відпускних в інший строк необхідно погодити із працівником. Для цього можна отримати від нього відповідну заяву.

Таку можливість роботодавцю дає Конвенція Міжнародної організації праці «Про оплачувані відпустки» № 132, ратифікована Україною 29.05.2001 р. (далі — Конвенція)

Підтвердження дієвості цього механізму знаходимо й на практиці (наприклад, рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.11.2018 р. у справі № 0440/6340/18, постанова Апеляційного суду міста Києва від 26.06.2017 р. у справі 757/59035/16-п). Так, дійсно, згідно з п. 2 ст. 7 Конвенції питання про момент виплати відпускних може вирішуватися в договірному порядку між працівником і роботодавцем.

Однак слід звернути увагу на таке. З одного боку, якщо міжнародним договором, в якому бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж у законодавстві України про працю, то застосовуються правила міжнародного договору (ст. 81 КЗпП). Але з іншого — пріоритет норм міжнародного права діє тільки за умови, що вони містять більш пільгові положення для громадян, ніж національне законодавство (п. 8 ст. 19 Статуту Міжнародної Організації Праці, прийнятого в 1919 році).

Таким чином, якщо Конвенцією встановлюється нижчий рівень гарантій порівняно з трудовим законодавством України, то застосовуються положення КЗпП. Загалом умови виплати відпускних у КЗпП більш вигідні для працівника, ніж встановлені Конвенцією, оскільки передбачають виплату відпускних заздалегідь і в чітко встановлені строки, а тому її положення можуть застосовуватися, але лише як виняток.

Отже, ми не рекомендуємо застосовувати норми цієї Конвенції повсякчас і для всіх працівників. Коли про відпустку відомо заздалегідь — краще дотримуватися триденного строку.

Висновки

• Відпускні необхідно виплачувати не пізніше, ніж за три календарні дні до початку оплачуваної відпустки.

• Роботодавець має право виплачувати відпускні раніше триденного строку.

• Порушення строку виплати відпускних може привести до штрафу у розмірі 1 чи 3 МЗП, а посадовим особам роботодавця може загрожувати адмінштраф у розмірі від 510 до 1700 грн.

• Щоб уникнути штрафів, про більш пізній строк виплати відпускних можна домовитись із працівником, отримавши від нього відповідну заяву. Але це здебільшого виняток, аніж загальне правило.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі