Теми статей
Обрати теми

Викладач-контрактник повернувся на роботу: що робити з педнавантаженням?

Кучерова Оксана, юрист
Мабуть, нікого з роботодавців вже не здивуєш тим, що якщо працівник йде служити за контрактом, то роботодавець має зберегти за ним не лише місце роботи та посаду, а ще й середній заробіток за правилами ст. 119 КЗпП.

Детальніше про це ми писали в статті «Працівник уклав контракт про проходження військової служби на 3 роки: що робити роботодавцеві?» // спецвипуск «ОП», 2018, № 16/1.

Але, як завжди це буває, практика підкидає нам нові задачки. Цього разу задачку із зірочкою нам запропонувала наша читачка.

Після закінчення строку дії контракту, який підписав викладач професійно-технічного навчального закладу, він повернувся на роботу. Але на цей час педагогічне навантаження у професійно-технічному навчальному закладі вже було розподілене. Що ж робити в такому випадку та чи можливо виконати гарантії ст. 119 КЗпП?

Звісно, педагогічне навантаження можна перерозподілити і протягом навчального року. Але законодавство дозволяє це зробити тільки в разі зміни кількості годин з окремих предметів, що передбачається робочим навчальним планом, або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства України про працю (ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV).

У листі Мінсоцполітики від 07.08.2019 р. № 1167/0/206-19 фахівці цього відомства підказують, що якщо роботодавець заздалегідь на врахував повернення викладача зі служби, то в нього є два варіанти дій:

• або надати такому викладачу іншу організаційно-педагогічну роботу. У такому випадку оплата здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

• або оформляти простій з вини роботодавця. У загальному випадку час простою не з вини працівника оплачуйте з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки (окладу). Такий обов’язковий мінімум прописаний у ст. 113 КЗпП. Як бачимо, на думку Мінсоцполітики, в пріоритеті все ж реалізація гарантій для військовослужбовців, а не інтереси роботодавців. Тобто хоч-не-хоч, є навантаження чи ні, а зберегти місце роботи та посаду, ще й заплатити такому працівникові все ж треба.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі