Теми статей
Обрати теми

Середній заробіток «солдата підприємства»: чи утримувати аліменти?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Чи треба утримувати аліменти з середнього заробітку працівника, який уклав контракт на військову службу і пішов служити?

Так, треба. Зараз пояснимо чому.

Спершу нагадаємо, які гарантії передбачені для працівників, які уклали контракт на військову службу і приступили до неї.

ЦИТАТА

«За працівниками, прийнятими на військову службу за контрактом у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності»

Ч. 3 ст. 119 КЗпП

Особливий період в Україні продовжує діяти і нині (листи Міноборони від 18.10.2016 р. № 322/2/6917 і від 20.10.2016 р. № 316/1/903), тому нарахування і виплати таких сум працівникам-контрактникам роботодавцеві не уникнути.

Середній заробіток, що зберігається, належить до фонду додаткової зарплати (як оплата працівникам, які залучаються до виконання державних або громадських обов’язків).

На такий заробіток треба нараховувати ЄСВ і утримувати з нього ПДФО і ВЗ.

Щоб дізнатися, чи треба з таких сум утримувати ще й аліменти, доведеться заглянути в Перелік № 146*. У цьому документі перераховані доходи, з яких стягуються аліменти (див. п. 1 Переліку № 146), і доходи, з яких аліменти не утримуються (п. 12 Переліку № 146).

* Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений постановою Кабміну від 26.02.93 р. № 146.

Так, аліменти утримуються з усіх видів заробітку і додаткової винагороди за основним місцем роботи і за сумісництвом (п. 1 Переліку № 146).

Сюди ж потрапляє і заробітна плата, яка зберігається за працівником під час виконання ним державних і громадських обов’язків (вказана окремо в п.п. 6 п. 1 Переліку № 146).

Висновок

Із середньої зарплати «солдата підприємства» аліменти утримують у загальному порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі