Теми статей
Обрати теми

У декрет із запізненням: нюанси оплати лікарняного

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Загальна тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (у загальному випадку) становить 126 календарних днів. Проте не всі майбутні матусі згодні вчасно перервати свою трудову діяльність. Найактивніші з них трохи затримуються (з власної ініціативи або на прохання керівництва). Про нюанси розрахунку допомоги по вагітності та пологах таким «бджілкам» сьогодні нагадаємо.

У тому, що працівниця продовжує працювати в період, коли вона вже повинна була піти в декретну відпустку, нічого кримінального немає. Законодавством це не заборонено*.

* Це підтверджує ФСС на своєму сайті (fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/966702).

Кожна працівниця має право сама для себе вирішити: чи варто їй продовжувати працювати після того, коли в неї виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами або все ж піти в таку відпустку. На що ж потрібно звернути увагу при розрахунку допомоги «запізнілій» матусі.

img 1Допомогу по вагітності та пологах нараховуйте за фактичні дні перебування працівниці в декретній відпустці.

А все тому, що така допомога надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 1 ст. 25 Закону про соцстрахування).

Звісно, якщо працівниця продовжує працювати, то жодної втрати зарплати не відбувається (роботодавець зазначає відпрацьовані дні в табелі і нараховує за них зарплату). Оплачувати лікарняний лист за рахунок коштів ФСС ви будете тільки з дня, коли працівниця скористалася своїм правом на відпустку і припинила працювати, по останній день відпустки, зазначений у листку непрацездатності.

До речі, про те, з якого дня працівниця користуватиметься своїм правом на декретну відпустку, вона повинна зазначити в заяві на таку відпустку. А роботодавець, у свою чергу, повинен видати наказ (лист Мінсоцполітики від 28.02.2019 р. № 228/0/206-19 // «ОП», 2019, № 6, с. 5).

Можете підказати майбутній матусі таке. Обираючи день для виходу у відпустку, вона може не звертати уваги на те, який це день (робочий, вихідний або святковий). Допомога по вагітності та пологах нараховується за календарні дні. Тобто вирішивши піти у відпустку після закінчення трудового тижня, у заяві можна сміливо написати: початок декретної відпустки — наступний календарний день, тобто субота (а не понеділок). Тоді саме з цього дня буде нараховано допомогу.

img 2Те, що працівниця продовжує працювати, на розрахунковий період не впливає.

Причина в тому, що при визначенні розрахункового періоду відіграє роль місяць настання страхового випадку. Місяць настання страхового випадку — це місяць, в якому у працівниці настало право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами згідно з медичним висновком (строк 30 тижнів).

Тому в нашій ситуації за розрахунковий період ми повинні прийняти 12 календарних місяців, що передують місяцю настання права на декретну відпустку згідно з лікарняним листом. Хоча ми не прибічники того, щоб ваші співробітниці в очікуванні маленького дива займалися «розгрібанням завалів» на роботі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі