Теми статей
Обрати теми

Зарплата без дрібних копійок — чи будуть «трудові» штрафи?

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
На жаль, протягом двох місяців, які ми прожили без дрібних копійок, жоден з держорганів не став перейматись проблемою виплати зарплати готівкою. Тож офіційних рекомендацій чи чітких порад ми не дочекались.

Тому ми звернулись до головного «карального» органу, який контролює дотримання трудового законодавства — Держпраці. Хотіли дізнатись позицію контролерів із основних питань:

• чи буде розцінюватись як неповна виплата заробітної плати виплата її без дрібних монет («перетягування» залишку копійок на наступний місяць)?

• чи можна суми зарплати до виплати округлити до найближчих 10 копійок?

На жаль, чіткої відповіді на поставлені нами запитання у листі Держпраці від 26.11.2019 р. № 8971/4/4.1-дп-19 ми не отримали. Але, враховуючи ті законодавчі норми, які згадані у листі, що коментується, бачимо певні орієнтири.

Бюджетники

Варто відзначити креативний підхід Кабміну. Для бюджетників він вирішив проблему виплати зарплати без дрібних копійок постановою від 03.11.2019 р. № 918 (див. консультацію «Виплати бюджетникам: тепер лише через банки» // «ОП», 2019, № 22). Кабмін зобов’язав бюджетні установи проводити всі виплати працівникам лише через банки (у безготівковій формі). Немає готівкової форми виплати зарплати — немає і «копійчаної» проблеми. Заразом і бюджетні кошти можна зекономити на касовому обслуговуванні.

Зауважимо: форму виплати зарплати має право вибрати працівник (ст. 24 Закону України «Про оплату праці»). Про це нагадує Держпраці у листі, що коментується. Тож усі співробітники, які «бажають» отримувати зарплату у безготівковій формі, мають це підтвердити — написати відповідні заяви.

Виплата без дрібних монет

За порушення встановлених строків виплати зарплати та інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплату їх не в повному обсязі роботодавцям «світить» штраф у розмірі 3 мінімалок (ст. 265 КЗпП). Водночас зарплата виплачується у грошових знаках, що мають законний обіг на території України.

На наш погляд, це підтверджує нашу позицію, яку ми відстоюємо від самого початку — виплата зарплати готівкою без дрібних монет, які вилучені з обігу, не призведе до згаданого штрафу, якщо такі копійки залишити в обліку як заборгованість перед працівником. Адже залишок таких копійок роботодавець виплачує працівнику при виплаті зарплати за наступний місяць. Отже, з працівником буде проведено повний розрахунок та й строк затримки не перевищить 1 місяць. Тому підстав для застосування штрафу у трикратному розмірі від мінімалки немає.

Збільшення суми до 10 копійок

Якщо роботодавець буде виплачувати зарплату, збільшуючи суму, яка нарахована до виплати (після утримання ПДФО та ВЗ), до найближчих 10 копійок, то йому слід врахувати положення ч. 2 ст. 127 КЗпП (ср. ). Ця норма передбачає, що відрахування із зарплати працівників для покриття їх заборгованості перед роботодавцем можуть провадитись за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу, якщо працівник не оспорює підстав і розміру відрахування. Такий наказ (розпорядження) потрібно видати не пізніше одного місяця з дня виплати зайвої суми.

Тобто якщо для вирішення проблеми дрібних копійок роботодавець разом із зарплатою виплачує авансом додаткові кошти (декілька копійок), то він має кожного місяця (!) видавати наказ про відрахування із зарплати поточного місяця копійок, зайво виплачених у попередньому місяці. З таким наказом обов’язково потрібно ознайомити працівника під підпис.

Остаточний розрахунок при звільненні

З працівником, який звільняється, потрібно провести остаточний розрахунок у день звільнення, а якщо в такий день він не працює — наступного дня після пред’явлення вимоги. При цьому роботодавець має письмово повідомити працівника про нараховані суми (ст. 116 КЗпП).

Якщо остаточна сума розрахунку містить дрібні копійки (від 1 до 9), то, на наш погляд, роботодавцю безпечніше «подарувати» працівнику декілька копійок, ніж залишати заборгованість перед ним. Про виплату зайвих копійок (які не були нараховані як дохід), роботодавець може попередити працівника у повідомленні про суму остаточного розрахунку та попросити повернути їх на поточний рахунок. Якщо звільнений працівник цього не зробить протягом 3 років, то таку заборгованість можна буде списати як безнадійну*.

* Деякі бухгалтери так вирішують проблеми готівкового розрахунку зі звільненим працівником: загальну суму, яка нарахована працівнику, «підганяють» таким чином, щоб після утримання ПДФО та ВЗ залишилась сума, кратна 10 копійкам. При такому варіанті достовірність нарахованої суми дещо страждає, але на копійчані розбіжності навряд чи хтось зверне увагу.

Округлення

Про округлення суми зарплати Держпраці нічого не сказало. Але ми б не радили так робити. Адже в такому випадку працівник може втратити на завжди частину зарплати. Відповідно прискіпливі контролери можуть трактувати це як неповну виплату зарплати.

Наостанок зауважимо: додаткові «копійчані» проблеми виникають при виплаті лікарняних, які фінансує ФСС. Про те, як вийти із ситуації, ви можете прочитати у нашій консультації «Копійчані» питання, або Виплачуємо лікарняні з каси» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі