Теми статей
Обрати теми

«Стимули» для проведення перерахунку ПДФО

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
У попередній статті ми з вами розглянули порядок проведення перерахунку ПДФО за підсумками року. Як виявилося — це досить трудомістке завдання. Адже бухгалтерові доводиться наново перераховувати ПДФО за кожен місяць і за кожним працівником. Добре, якщо співробітників «раз, два — та й годі!» А якщо їх набагато більше? У такій ситуації цілком логічно виникає запитання: а чи можна не проводити перерахунок ПДФО? Зараз розповімо.

Відразу попередимо, проведення перерахунку ПДФО* за результатами звітного року — це обов’язок роботодавця (п.п. 169.4.2 ПКУ). Тому ставитися до нього варто серйозно.

* Зверніть увагу: обов’язку проводити перерахунок ВЗ у роботодавця немає (п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Звісно, відповідальність за непроведення перерахунку законодавством не передбачена. Ба більше, роботодавець має право перевіряти суми утриманого податку не лише за підсумками року, а й за будь-який період та в будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування (п.п. 169.4.3 ПКУ).

Тому якщо ви впевнені, що у формах № 1ДФ, поданих протягом 2019 року, ви не допускали помилок, а до бюджету податок сплачений на повну (немає недоплати за ПДФО), то хвилюватися не варто. Але зауаважте, якщо недоліки в сумах утриманого ПДФО були:

а) й після закінчення року їх так і не виправили, внаслідок чого не утримали з працівника суми ПДФО, яких не вистачає, і, відповідно, не сплатили їх до бюджету, підприємству, установі, організації загрожує штраф згідно з п. 127.1 ПКУ в розмірі:

25 % від суми недоплати — при першому порушенні;

50 % — за ті ж дії, здійснені повторно протягом 1095 днів;

75 % — за третє й подальші порушення.

Ну а, крім цього, ще й пеню. Якщо ви запізнилися зі сплатою ПДФО до бюджету більш ніж на 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку сплати такого податкового зобов’язання, пеню доведеться сплатити з розрахунку 100 % річних облікової ставки НБУ, чинної на день виплати (нарахування) доходу на користь фізичної особи за весь період прострочення (n.n. 129.1.3 ПКУ);

б) й подали форми № 1ДФ з недостовірними відомостями/помилками, підприємству, установі, організації загрожує штрафна санкція згідно з п. 119.2 ПКУ в розмірі (лист ДФСУ від 23.11.2016 р. № 20232/5/99-99-13-01-01-16):

510 грн. — за перший неправильний звіт;

1020 грн. — за кожен подальший протягом податкового року.

Але й це ще не все. Посадовим особам підприємства за неутримання і неперерахування до бюджету сум ПДФО при виплаті доходу фізичним особам загрожує попередження або адмінштраф згідно зі ст. 1634 КпАП у розмірі від 34 до 51 грн. (від 51 до 85 грн. при повторному порушенні протягом року). Врятувати їх від такого покарання може тільки переплата за ПДФО.

Водночас якщо ненарахування, неутримання та/або несплату (неперерахування) ПДФО податковий агент виявив самостійно при проведенні перерахунку і виправив у наступних податкових періодах протягом податкового (звітного) року, штрафів згідно з пп. 127.1 і 119.2 ПКУ не буде (абз. 8 п. 127.1 ПКУ, абз. 5 п. 119.2 ПКУ).

Переконливий аргумент, звісно ж? Тож не варто зайвий раз нехтувати проведенням перерахунку ПДФО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі