Теми статей
Обрати теми

Сплачуємо ЄСВ з МЗП-2019

Огай Олена, експерт з питань оплати праці, Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Відразу позначимо: ЄСВ-правило, що вимагає сплачувати ЄСВ з «мінімалки», якщо у працівника зарплата менше МЗП, не змінилося. З січня 2019 року збільшився тільки розмір МЗП (з 3723 грн. на 4173 грн.). А це означає, збільшилася й сума ЄСВ з МЗП. Давайте повторимо з вами правила сплати ЄСВ з МЗП. Поїхали…

Розпочнемо з головного. Норма ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, що встановлює зобов’язання про сплату ЄСВ з МЗП, нікуди не поділася. А це означає, що вимоги про сплату ЄСВ з МЗП залишилися колишніми. Якщо про нього сказати коротко, то так: за доходами певних працівників, у випадку якщо загальна база нарахування за місяць менша за МЗП, ЄСВ потрібно сплатити з МЗП.

Зі збільшенням розміру мінімальної зарплати із січня 2019 року до 4173 грн. змінилася й сума ЄСВ з МЗП. Порахуємо її:

ЄСВmin = 4173МЗП х 22 %ставка ЄСВ = 918,06 (грн.).

І в яких же випадках потрібно сплачувати саме таку суму ЄСВ? Завжди спочатку приємніше розпочинати розмову з тих осіб, щодо яких це правило виконувати не потрібно. Отже, наведемо перелік цих «щасливців».

Визначаємо винятки з правила сплати ЄСВ з МЗП

Не потрібно виконувати правило сплати ЄСВ з МЗП за доходами тих працівників, для яких установлені так звані «спецставки» ЄСВ, тобто ставки, які менше 22 %. Ось вони.

img 1

img 2

Хотілося б відзначити, що з 1 січня 2019 року нарешті були внесені зміни в ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ. З цієї дати на доходи працівників з інвалідністю, які працюють у фізосіб-підприємців, нараховується ЄСВ за ставкою 8,41 %, а не як було раніше — 22 %. Це означає, що виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП з 1 січня 2019 року за доходами таких осіб не потрібно! Але майте на увазі, що на винагороду за виконані роботи (надані послуги) за договорами ЦПХ, яка спрачується особам з інвалідністю, ЄСВ нараховується за ставкою 22 %.

Отже, ми визначилися, що вимога про сплату ЄСВ з МЗП поширюється тільки на доходи тих працівників, з яких ЄСВ стягується за ставкою 22 %. Але й тут є винятки. Ось вони.

img 3

Отже, ми визначилися, що зобов’язання зі сплати ЄСВ з МЗП потрібно виконувати щодо доходу працівника без інвалідності, що нараховується за основним місцем роботи.

А тепер давайте представимо перелік виплат, які включаються до бази нарахування ЄСВ. Це треба знати, оскільки саме ЗАГАЛЬНА сума бази нарахування ЄСВ порівнюється з МЗП.

Рахуємо загальну базу нарахування ЄСВ

img 4

Отже, із складовими бази нарахування ЄСВ за основними працівниками, без інвалідності, за якими потрібно виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, ми розібралися. А чи виникають ситуації, коли і щодо таких працівників виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП не потрібно? Виникають!

Коли вимога ЄСВ з МЗП за основними працівниками не працює

img 5

От і всі правила та винятки. З їх допомогою ви безпомилково знайдете вихід із будь-якої ситуації, пов’язаної зі сплатою ЄСВ з МЗП.

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ ТА СКОРОЧЕННЯ

Закон про ЄСВЗакон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Інструкція № 5Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Інструкція № 449Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449.

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

МЗП — мінімальна заробітна плата.

ФОП — фонд оплати праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі