Теми статей
Обрати теми

Приймаємо-переводимо в одному місяці: заповнюємо таблицю 5 ЄСВ-звіту

Дзера Тетяна, начальник відділу супроводу інформаційних систем і електронних реєстрів Пенсійного фонду України
Працівник прийнятий 1 лютого 2019 року на посаду вантажника (наказ від 31.01.2019 р. № 53). З 15 лютого 2019 року він переведений на посаду комірника (наказ від 12.02.2019 р. № 71). Як відобразити в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 прийняття працівника і переведення його на іншу посаду протягом одного місяця?

Спочатку відзначимо, які події нині нам потрібно обов’язково відобразити в таблиці 5 ЄСВ-звіту.

Отже, згідно з п. 8 розділу ІV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.05.2018 р. № 511 (далі — Порядок № 435) таблицю 5 потрібно формувати і подавати, якщо протягом звітного періоду (місяця):

• був укладений або розірваний трудовий договір із застрахованою особою (цивільно-правовий договір);

• був укладений або розірваний трудовий договір із застрахованою особою, яка працевлаштована на нове робоче місце;

• особу було переведено на іншу посаду або роботу в того ж страхувальника;

• особа вперше вступила на військову службу або закінчила проходження військової служби (з виключенням зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо)) в порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби;

• особі надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (у тому числі особам з числа військовослужбовців, рядового і командного складу);

• особі надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;

• особі надано відпустку для догляду за дитиною з 3 років до досягнення нею 6-річного віку.

З умов поставленого запитання ми бачимо, що в роботодавця відбулися дві події протягом одного звітного місяця: 1 лютого з працівником укладений трудовий договір (1-ша подія), а через 15 днів його перевели на іншу посаду (2-га подія).

Як відобразити в таблиці 5 ЄСВ-звіту інформацію про прийняття на роботу працівника, ви напевно знаєте. Тому на ній не зупинятимемося, її заповнення показано нижче.

А ось «з переведенням»потрібно враховувати таке.

У таблиці 5 відображають переведення на іншу постійну посаду або роботу в того ж страхувальника. Тобто те переведення, інформацію про яке записують до трудової книжки працівника.

У таблиці 5 НЕ відображають:

• тимчасове переведення (наприклад, згідно зі ст. 33 і 34 КЗпП), про яке немає запису в трудовій книжці працівника;

• переведення працівника, за його згоди, на інше підприємство (установу, організацію). Ця інша підстава для подання таблиці 5 (звільнення на підставі п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП).

У ситуації, що розглядається, йдеться про переведення на постійну іншу посаду. Отже, відображаємо!

Інформацію про переведення працівника на іншу посаду або роботу в того ж страхувальника потрібно відобразити в таблиці 5 у тому ж порядку, як і про прийняття на роботу (п. 8 розд. IV Порядку № 435). При цьому якщо переведення на іншу посаду або роботу здійснюється не з 1-го числа звітного місяця, у таблиці 5 на застраховану особу формуємо два рядки:

перший — з відомостями за попередньою посадою та з останнім днем роботи на ній (графа 11 «дата закінчення»).

другий — із зазначенням посади, на яку переведений працівник, і дати початку роботи на цій посаді (графа 11 «дата початку»).

Зауважте: дата закінчення роботи за «старою» посадою і дата початку роботи за «новою» посадою не можуть бути однаковими.

За обома рядками обов’язково мають бути заповнені графи 12 — 16!

У графі 16 «Документ-пiдстава про початок роботи ...» і в одному, і в другому рядку потрібно зазначити наказ (номер і дату), на підставі якого відбулося переведення працівника на іншу посаду.

Звертаємо увагу, графу 17 за рядками з інформацією про переведення не заповнюємо! Зазначати в ній слово «переведення» не потрібно!

Таким чином, у звіті за лютий 2018 року в ситуації, що розглядається, на працівника в таблиці 5 потрібно сформувати три рядки. Як вони будуть заповнені, дивіться нижче.

Таблиця 5. Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби

img 1

Фрагмент заповнення таблиці 5 ЄСВ-звіту за лютий 2019 року

Що стосується таблиці 6, то в ній слід заповнити один рядок на загальну суму зарплати, нараховану за періоди роботи за однією та другою посадою. Зверніть увагу, що в графі 15 таблиці 6 потрібно показати суму днів, яку працівник фактично був у трудових відносинах із роботодавцем протягом звітного місяця. Враховуючи, що працівник прийнятий 1 лютого, у графі 15 слід поставити «28».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі