Теми статей
Обрати теми

Премія за результатами оцінювання держслужбовця: як включити до розрахунку відпускних

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
У грудні 2018 року держслужбовцеві виплатили премію за результатами оцінювання за 2018 рік. У березні 2019 року такий держслужбовець йде в щорічну основну відпустку тривалістю 30 календарних днів. Чи включати премію, виплачену в грудні 2018 року за результатами оцінювання держслужбовця за 2018 рік, до розрахунку середньої зарплати для оплати періоду відпустки?

Особливості включення премій і винагороди

Розраховуючи середню зарплату для оплати відпускних, керуйтеся Порядком № 100. У ньому зазначені виплати, які включають до розрахунку середньої (п. 3 цього Порядку), і ті, які в розрахунку участі не беруть (п. 4 Порядку № 100).

Так, виробничі премії і премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії включають до розрахунку середньої зарплати. Причому премії включають до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Стосується це премій, нарахованих як за місяць, так і за квартал або більший проміжок часу.

А ось разові премії, наприклад, до святкових дат, ювілею тощо в розрахунку участі не беруть. Це передбачено п. 4 Порядку № 100.

Включають до розрахунку «середньої» й одноразову винагороду за підсумками роботи за рік, за вислугу років. Але тут є нюанси.

img 1До розрахунку відпускних потрапить тільки винагорода, нарахована в поточному році за попередній рік.

Це прямо випливає із положень абз. 2 п. 3 Порядку № 100. Наприклад, до розрахунку середньоденної заробітної плати потрапить винагорода, нарахована в січні 2019 року, але за підсумками роботи за 2018 рік. Якщо винагороду нараховують у поточному році за поточний рік (припустимо, у грудні 2018 року нарахована винагорода за підсумками роботи у 2018 році), то її взагалі не враховують при обчисленні середньоденної зарплати для відпускних (а також і для інших виплат, що визначаються за Порядком № 100). На це неодноразово звертали увагу фахівці Мінсоцполітики у листах від 26.01.2007 р. № 49/13/155-07, від 02.03.2007 р. № 696/0/10-07/13 та від 24.06.2008 р. № 411/13/84-08 (див. «ОП», 2017, № 10, с. 8).

img 2Одноразову винагороду розподіляють не між місяцями року, за роботу в яких вона була нарахована, а між місяцями розрахункового періоду, за який здійснюється розрахунок середньої заробітної плати.

Це означає, що одноразову винагороду за підсумками роботи за рік і за вислугу років «розкидають» за місяцями розрахункового періоду, додаючи до заробітку за кожен місяць розрахункового періоду 1/12 винагород, нарахованої в поточному році за попередній рік.

Отже, у загальному випадку (коли кількість місяців розрахункового періоду дорівнює 12) до розрахунку середньої зарплати потрапить уся сума одноразової винагороди. Якщо розрахунок відпускних працівникові проводять не за 12 календарних місяців, а за менший період, то враховують не усю суму одноразової винагороди, а її частину, пропорційну кількості місяців розрахункового періоду.

Наприклад, якщо розрахунковий період дорівнює 6 місяцям, то до розрахунку середньоденної зарплати буде включена не вся сума одноразової винагороди за підсумками роботи за рік, а 6/12 від її суми.

Щоб правильно врахувати до розрахунку середньої зарплати для відпускних премію за результатами оцінювання, нараховану держслужбовцеві в грудні 2018 року, важливо визначити, до якої заохочувальної виплати її віднести: до премії або винагороди за підсумками року.

Визначаємо характер премії за оцінювання

Частиною 9 ст. 44 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII і п. 3 розд. 2 Типового положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їх апаратів (секретаріатів), затвердженого наказом Мінсоцполітики від 13.06.2016 р. № 646 (далі — Положення № 646), за отримання держслужбовцем відмінної оцінки за результатами оцінювання державної діяльності передбачена виплата премії.

Таку премію виплачують не пізніше строку виплати зарплати за місяць, в якому затверджено висновок щодо результатів оцінювання, але не пізніше грудня року, в якому проводиться оцінювання службової діяльності (абз. 2 п. 4 розд. 3 Положення № 646).

Оцінювання держслужбовців проводиться один раз на рік, отже, й премія за результатами оцінювання виплачується також разово.

Тобто з метою включення до розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100:

Важливо!

премія за результатами щорічного оцінювання держслужбовців належить до разової винагороди за підсумками роботи за рік.

Отже, премія, виплачена держслужбовцеві в грудні 2018 року за результатами оцінювання за 2018 року, не включається до розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100, у тому числі для розрахунку відпускних. Пояснення просте: згідно з абз. 2 п. 4 розд. 3 Положення № 646 таку премію нараховують у поточному році за підсумками оцінювання поточного року. А отже, одна з основних умов включення винагороди до розрахунку середньої зарплати (див. Момент 1) не виконується.

Висновок

Премію, нараховану в грудні 2018 року за результатами оцінювання держслужбовця за 2018 рік, до розрахунку середньої зарплати для оплати періоду відпустки не включають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі