Теми статей
Обрати теми

Чи достатньо листка непрацездатності для оформлення «декретної» відпустки

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Запитання, яке ми поставили фахівцям Мінсоцполітики, полягало в такому. Чи є достатньою наявність листка непрацездатності для надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами? Чи «декретна» відпустка може бути надана тільки на підставі наказу про надання такої відпустки?

Річ у тому, що згідно зі ст. 17 Закону про відпустки оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається на підставі медичного висновку тривалістю:

1) до пологів — 70 календарних днів;

2) після пологів — 56 календарних днів (70 календарних днів — у разі народження двох дітей і у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

Таким медичним висновком якраз є листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами (п. 6.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455).

На цій підставі можна говорити, що чинне законодавство не вимагає наявності заяви від працівниці і відповідно наказу для того, щоб їй була надана «декретна» відпустка. І як показує практика, наказ про надання працівниці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами не завжди оформляється. Не приховуємо, що якщо такий наказ буде оформлений, це теж не буде помилкою.

При цьому в таблиці 5 ЄСВ-звіту в графі 16 у місяці початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами бухгалтер може показати або номер і дату наказу про надання «декретної» відпустки або серію, номер і дату листка непрацездатності.

Що ж відповіли нам фахівці Мінсоцполітики? Вони відповіли, що законом не визначено, що одночасно з листком непрацездатності жінка повинна подати заяву на надання відпустки, а роботодавець — видати наказ. Але доцільніше все ж це зробити.

І нижче додають, що видання наказу про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами є обов’язковим. Але при цьому посилання на законодавчий або нормативний документ не дають.

Тому резюме можна зробити таке: Мінсоцполітики рекомендує для оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами видавати наказ (особливо якщо жінка в таку відпустку пішла пізніше за строк, зазначений в лікарняному листі). Але! Додамо від себе: за відсутність такого наказу відповідальність теж відсутня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі