Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Постанова КМУ № 295 про «трудові» перевірки визнана нечинною

Апеляційним адміністративним судом визнана нечинною постанова КМУ «Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 26.04.2017 р. № 295.

Нагадаємо, цією постановою ухвалені два документи:

Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю;

Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

У результаті виходить, що інспектори Держпраці та виконавчих органів місцевих рад не мають права проводити інспекційні відвідування, які призначені згідно з постановою № 295.

Інспектори Держпраці мають право проводити планові та позапланові перевірки щодо дотримання вимог трудового законодавства суб’єктами господарювання виключно в порядку, передбаченому Законом України «Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

«Кредитова підзвітна сума»: коли не буде ПДФО і ВЗ

В узагальненій податковій консультації, затвердженій наказом від 26.04.2019 р. № 181, Мінфін підтвердив свою позицію, викладену ним у листі від 26.02.2019 р. № 11220-16-63/5675, про неоподаткування ПДФО і ВЗ компенсації «кредитових» підзвітних сум.

Так, якщо роботодавець підтверджує доцільність та обґрунтованість витрат працівника, здійснених у зв’язку з виконанням його трудової функції, то сума компенсації за товари (роботи, послуги), придбані працівником за його власні кошти для роботодавця, не оподатковується ПДФО і ВЗ.

Придбання у рамках трудових відносин можна підтвердити, зазначивши в трудовому договорі / контракті (посадовій (робочій) інструкції) працівника, що в його посадові (робочі) обов’язки входить, зокрема, закупівля товарів, робіт, послуг для потреб роботодавця. Також можна зробити окремий наказ (розпорядження), в якому перерахувати найменування посад (назви робіт), обіймаючи (виконуючи) які, працівник робить закупівлю товарів/робіт/послуг.

Детальніше про це ви можете прочитати в журналі «Оплата праці», 2019, № 8, с. 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі