Теми статей
Обрати теми

Неповний місяць у працівника-«окладника»

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Розрахунок зарплати — справа тонка. Зробиш неправильний крок, чекай на неприємності.

Знайти вихід із заплутаних ситуацій допомагає Мінсоцполітики. Наведемо запитання, з яким ми звернулися за роз’ясненнями до цього відомства.

ЦИТАТА

Працівникові встановлений шестиденний робочий тиждень (з понеділка по п’ятницю робочий день — 7 год, у суботу — 5 год). Його оклад за місяць — 5500 грн. (доплат, премій немає). У січні такому працівникові надана відпустка тривалістю 24 календарних дні (з 8 по 31 січня 2019 року).

Як правильно розрахувати його зарплату за робочі дні з 2 по 5 січня?

Варіант 1. Виходячи з відпрацьованих робочих годин:

5500 грн. : 167 год x (3 дн. x 7 год + 1 дн. x 5 год) = 856,29 грн.

Варіант 2. Виходячи з відпрацьованих робочих днів:

5500 грн. : 25 дн. x 4 дн.= 880 грн.

У чому тут особливість?

По-перше, працівникові встановлений оклад.

По-друге, встановлений шестиденний робочий тиждень.

По-третє, він відпрацював місяць не повністю.

Проблем із розрахунком зарплати при погодинній оплаті праці немає. В усіх випадках годинну тарифну ставку множать на фактично відпрацьовані години. А ось при розрахунку зарплати працівникові, якому встановлений оклад (місячна тарифна ставка), існують деякі особливості. Так, якщо працівникові встановлена місячна тарифна ставка (оклад) і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в місяці, за який здійснюється розрахунок зарплати, то йому нараховують тарифну ставку (оклад) у повному розмірі.

Водночас якщо такий працівник-«окладник» відпрацює з певних причин (відпустка, хвороба тощо) не всі дні місяця, які згідно з графіком є для нього робочими, то заробітна плата йому буде нарахована тільки за фактично відпрацьований час. Але що буде «мірилом» при неповністю відпрацьованому місяці: дні або години?

У листі від 15.04.2019 р. № 553/0/206-19, що коментується, Мінсоцполітики роз’яснює, що в разі неповністю відпрацьованого місяця зарплату працівникові слід нараховувати пропорційно відпрацьованим дням.

Стосовно наведеного запитання: оклад (місячну тарифну ставку) працівника треба розділити на кількість робочих днів за графіком роботи за місяць, а потім отриманий результат помножити на кількість днів, фактично відпрацьованих працівником цього місяця:

5500 грн. : 25 роб. дн. х 4 роб. дн. = 880 грн.

Й абсолютно не важливо, скільки робочих днів на тиждень установлено працівникові: 5 або 6. Головну роль тут відіграє, як саме здійснюється розрахунок зарплати. Якщо зарплату розраховують за годинними тарифними ставками, то орієнтиром будуть відпрацьовані години. Якщо ж за денними тарифними ставками або за окладом — орієнтуйтеся на відпрацьовані дні.

Увага! Трапляються ситуації, коли при розрахунку зарплати за відпрацьований час для працівника-«окладника» використовують годинну тарифну ставку. Так, якщо працівник був відсутній на роботі декілька годин, то відпрацьовані години цього дня оплачуємо виходячи з годинної ставки. На це звертало увагу Мінсоцполітики в листі від 27.12.2017 р. № 2993/0/101-17 (див. «ОП», 2018, № 2, с. 6).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі