Теми статей
Обрати теми

«Виборні» виплати у розрахунку відпускних та інших виплат

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Ось і закінчився квітень. Цього року він увійшов до історії — Україна обрала нового Президента. Що далі? Два тури виборів не минули без сліду. Для деяких осіб, які брали участь у їх підготовці, працювали у виборчих комісіях, — це ще й період, на який вони були звільнені від основної роботи. За ці періоди роботодавець зберігав їм середню зарплату або просто звільняв без всяких нарахувань і виплат (залежно від того, на платній або безоплатній основі вони працювали на виборах). Тепер закономірно виникає запитання: як враховуватимуться ці періоди при обчисленні середньої зарплати працівникам згідно з Порядком № 100? Давайте розбиратися.

Нагадаємо, осіб, залучених до виборів у складі членів виборчої комісії (ВК) на дні підготовки до виборів, день голосування, а також дні підрахунку голосів, можна поділити на дві категорії:

1) члени ВК, які отримували за ці дні оплату безпосередньо у ВК, а в роботодавця — ні;

2) члени ВК, які, навпаки, не отримували оплату у ВК, а отримували за ці дні зарплату (середню) у свого роботодавця.

Дотримуючись цього поділу, далі ми говоритимемо саме про середні виплати згідно з Порядком № 100.

Працівник отримував оплату у ВК

Розпочнемо з тих працівників, яких до виконання повноважень члена ВК залучили на платній основі: вони отримували оплату у ВК, а в роботодавця — ні.

За місцем роботи таких працівників звільняли від посадових обов’язків на увесь строк виконання таких повноважень. При цьому в них зберігався тільки стаж роботи, а ось оплата праці, як ми вже сказали, — ні. Вони отримали виплати за рахунок ВК. Усі ці питання ми з вами обговорювали в статті «Вибори. Звільняємо від роботи учасника виборчого процесу» // «ОП», 2019, № 7, с. 16.

Зараз настала черга розібратися з тим, як такий період звільнення на вибори «себе покаже» при нарахуванні відпускних, відрядних та інших виплат за середньою за 2 місяці?

Для відпустки… Чи будуть «виборні» виплати (отримані у ВК) враховуватися при розрахунку зарплати для нарахування відпускних за основним місцем роботи?

Відповідаємо. Звісно ж — ні. Не будуть. Тут усе просто. Є пряма норма, яка дозволяє зробити такий висновок, — абз. 6 п. 2 Порядку № 100:

цитата

«Час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду».

Тож період (календарні дні), протягом якого працівник був звільнений від виконання посадових обов’язків у зв’язку з виконанням обов’язків члена ВК (голови, заступника голови, секретаря) на платній основі, виключається з розрахункового періоду для обчислення відпускних.

Відповідно, виплати, які отримували члени ВК (у тому числі за цивільно-правовим договором), не враховуються при розрахунку середньої зарплати для нарахування відпускних.

Кадровику! Не зараховуємо такий період і до стажу роботи, який надає право на щорічну (основну, додаткову за «важко-шкідливі» умови праці та за особливий характер праці) відпустку. Це пов’язано з тим, що такий період не зазначений у переліку періодів, що включаються до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку згідно зі ст. 9 Закону про відпустки.

Розглянемо ситуацію на прикладі.

Приклад 1. Працівник виконував повноваження члена ВК на виборах Президента — 22 квітня 2019 року. На цей день роботодавець (основне місце роботи) звільнив його від виконання посадових обов’язків і не нараховував зарплату (працівник отримав виплату від виборчкому). З 13.05.2019 р. працівник йде в щорічну відпустку тривалістю 14 календарних днів. Розмір нарахованої зарплати за розрахунковий період травень 2018 року — квітень 2019 року становить 56000 грн.

Розрахуємо суму відпускних.

1. Кількість календарних днів у розрахунковому періоді склала:

365 - 11- 1 = 353 (к. дн.),

де 365 — кількість календарних днів у періоді травень 2018 року — квітень 2019 року;

11 — кількість святкових і неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП, що припадають на період травень 2018 року — квітень 2019 року;

1 — кількість календарних днів, коли працівник здійснював повноваження члена ВК на платній основі і згідно з наказом роботодавця був звільнений від виконання посадових обов’язків за місцем роботи.

2. Розраховуємо середньоденну зарплату:

56000 грн. : 353 к. дн. = 158,64 грн./к. дн.

3. Сума відпускних складає:

14 к. дн. х 158,64 грн./к. дн. = 2220,96 грн.

Для середніх за 2 місяці… За тих же причин (тією ж нормою) «виборні» виплати не враховуємо при розрахунку середньої зарплати за 2 місяці: для оплати днів відрядження, виплати вихідної допомоги, «військових» середніх виплат працівникам.

Також при обчисленні середньої зарплати з виплат за останні два календарних місяці роботи слід виключити дні, за які була нарахована зарплата у виборчій комісії.

Зауважте! Середньоденну заробітну плату за 2 місяці визначають шляхом ділення заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом 2 місяців робочі дні на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період (п. 8 Порядку № 100).

Працівник не отримував оплату у ВК

Тепер про працівників, які залучалися до роботи у ВК на безоплатній основі (епізодично, а також у дні виборів і встановлення підсумків голосування), а за місцем основної роботи за ними зберігали середню зарплату (за ст. 119 КЗпП).

Для відпустки При «післявиборному» виході у відпустку розрахунок відпускних таким працівникам кардинально відрізнятиметься від розрахунку працівникам, які отримували середню зарплату за період їх перебування на виборах у ВК.

Оплата працівникам, залученим до виконання державних або громадських обов’язків, якщо вони виконуються в робочий час (простіше кажучи — середня зарплата), належить до виплат за невідпрацьований час, які, у свою чергу, входять до фонду додаткової заробітної плати (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5). Відповідно до абзацу четвертого п. 3 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати для оплати періоду щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або розрахунку компенсації за невикористані відпустки до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівникові зберігається середній заробіток, у тому числі й за час виконання державних і громадських обов’язків.

Таким чином:

1) збережену середню зарплату слід врахувати при розрахунку суми відпускних;

2) дні залучення до виконання обов’язків члена ВК увійдуть до розрахункового періоду.

Кадровику! За місцем роботи до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, включається період залучення до роботи у ВК на безоплатній основі (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Проте такий період випаде зі стажу роботи, що надає право на щорічну додаткову відпустку за «важко-шкідливі» умови праці та за особливий характер праці (ч. 2 ст. 9 Закону про відпустки).

Приклад 2. Працівник на час залучення до виборчого процесу з 25 березня по 3 квітня 2019 року був звільнений від роботи.

Залучення у ВК було безоплатним, тому оплату за ці дні (за графіком роботи підприємства) за середньою (за 2 місяці) здійснював роботодавець.

З 27 травня 2019 року працівник йде у відпустку на 10 календарних днів. Протягом розрахункового періоду (травень 2018 року — квітень 2019 року) працівникові нараховані такі виплати:

зарплата — 53000 грн.

середній заробіток за час залучення у ВК — 1800 грн.

Розрахуємо суму відпускних.

1. Кількість календарних днів у розрахунковому періоді склала:

365 - 11 = 354 (к. дн.),

де 365 — кількість календарних днів у періоді травень 2018 року — квітень 2019 року;

11 — кількість святкових і неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП, що припадають на період травень 2018 року — квітень 2019 року;

2. Розраховуємо середньоденну зарплату:

(53000 грн. + 1800 грн.) : 354 к. дн. = 154,80 грн./к. дн.

3. Сума відпускних складе:

10 к. дн. х 154,80 грн./к. дн. = 1548 грн.

Для середніх за 2 місяці… А ось при розрахунку середньої заробітної плати за останні 2 місяці виплати за час, протягом якого зберігався середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків тощо), не враховуються (абзац другий п. 4 Порядку № 100).

Отже, «виборній» зарплаті немає місця в розрахунку середньої зарплати за 2 місяці для оплати днів відрядження, виплати вихідної допомоги та іншим виплатам, що розраховуємо виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці. На завершення хотілося б сказати, що ця інформація буде вам корисною ще весь рік (з розрахунку відпускних і компенсації за невикористану відпустку). Тому постарайтеся її не відкладати в довгий ящик.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі