Теми статей
Обрати теми

Переведення на нижчеоплачувану посаду: визначаємо «базовий» місяць і суму індексації

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Для працівників, яким були підвищені оклади в січні 2019 року, право на індексацію зарплати настало ще в липні. З липня зарплату слід було індексувати на коефіцієнт 3,1 %, а сума індексації за повністю відпрацьований місяць — 62,22 грн. А як індексувати зарплату, якщо працівника перевели на іншу постійну нижчеоплачувану посаду? З таким запитанням до редакції нашої газети звернувся читач. Давайте разом розберемо нюанси індексації зарплати в такій ситуації.

Переведення на іншу нижчеоплачувану роботу (посаду)

Перед тим як перейти до розгляду питання про індексацію зарплати, нагадаємо, що під переведенням на іншу роботу (посаду) розуміється зміна трудової функції працівника.

Так, згідно зі ст. 21 КЗпП працівник зобов’язаний виконувати роботу, визначену трудовим договором. У свою чергу роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором (ст. 31 КЗпП). Якщо виникла необхідність змінити трудову функцію (виконувану роботу, обумовлену трудовим договором), оформляють переведення на іншу роботу (посаду).

УВАГА!

Переведення на іншу постійну роботу, у тому числі й нижчеоплачувану, можливе тільки з відома працівника (ч. 1 ст. 32 КЗпП).

Переведення на іншу постійну нижчеоплачувану роботу передбачає для працівника певні гарантії. За ним зберігається колишній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення (ч. 1 ст. 114 КЗпП). Детальніше про таке переведення читайте в статті «Переведення на нижчеоплачувану роботу: розставляємо акценти» // «ОП», 2018, № 15. Зараз же з’ясуємо, що відбувається з індексацією зарплати переведеного працівника.

Індексуємо зарплату переведених працівників

Для переведених працівників передбачені особливі правила при індексації зарплати. Так, для працівників, зокрема, переведених до іншої організації, на іншу роботу в тій же організації, обчислення індексу споживчих цін (далі — ІСЦ) для проведення індексації проводиться з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник (п. 102 Порядку № 1078).

Тобто для такої категорії працівників установлені особливі правила для визначення «базового» місяця.

Важливо!

Орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.

Ця загальна норма повинна застосовуватися для усіх переведених працівників. Причому не має значення, на яку посаду (роботу) був переведений працівник: на нижче- або вищеоплачувану. Але є особливості індексації зарплати переведених працівників у бюджетних організаціях і на комерційних підприємствах. Розглянемо їх детальніше.

Переведення у бюджетній організації

Бюджетні організації (установи) підвищують посадові оклади тільки згідно з постановами КМУ. Це передбачено ст. 8 і 13 Закону про оплату праці. Тому в питаннях індексації зарплати треба орієнтуватися на останнє нормативне підвищення окладів для відповідної категорії працівників.

Особливе значення це має, якщо працівника перевели на новостворену посаду. У такому разі незалежно від місяця введення посади до штатного розпису бюджетної установи (організації), «базовим» місяцем буде місяць підвищення тарифних ставок (окладів) згідно з рішеннями Кабміну (законодавче підвищення).

Детальніше про це читайте в консультації фахівця Мінсоцполітики «У держоргані нова посада. Як індексувати зарплату держслужбовця, переведеного на неї» // «ОП», 2018, № 22.

Приклад 1. У листопаді 2019 року до штатного розпису органу ОМС була введена нова посада спеціаліста, на яку в цьому ж місяці перевели працівника.

Попри те, що нова посада була введена до штатного розпису ОМС у листопаді 2019 року, «базовим» місяцем при індексації зарплати працівника, переведеного на неї, буде червень-2019. Адже саме цього місяця згідно з постановою КМУ від 19.06.2019 р. № 525 відбулося підвищення окладів посадовим особам і службовцям ОМС. Приріст ІСЦ розраховують з місяця, що настає за місяцем підвищення окладів (п. 5 Порядку № 1078).

У листопаді 2019 року зарплату за такою посадою не індексують, оскільки перевищення порога індексації не відбулося:

(0,994липень х 0,997серпень х 1,007вересень х 100 = 99,8 % < 103,0 %).

Переведення на комерційному підприємстві

Так само як і в бюджетних установах, при індексації зарплати на підприємствах треба дотримуватися норм Порядку № 1078. Водночас, на відміну від бюджетних організацій (установ), підприємства самі мають право приймати рішення про підвищення окладів своїм працівникам, про введення до свого штату нової посади і встановлення посадового окладу за нею. Тому при індексації зарплати переведених працівників підприємств треба орієнтуватися на місяць підвищення окладів за новою для працівника посадою.

У разі якщо працівника підприємства перевели на новостворену посаду, орієнтуйтеся на місяць створення нової посади (її введення до штатного розпису). Адже саме цього місяця в штатному розписі затверджений (тобто став відомий) розмір окладу за цією посадою.

Приклад 2. На підприємстві в листопаді 2019 року була створена нова посада — економіста (оклад — 6000 грн.). У цьому ж місяці на неї перевели працівника, який обіймав посаду заступника головного бухгалтера (оклад — 8000 грн., «базовий» місяць — січень 2019 року).

«Базовим» місяцем для переведеного працівника буде листопад 2019 року (місяць установлення посадового окладу в штатному розписі за цією посадою). У листопаді 2019 року права на поточну індексацію такий працівник не має, оскільки право на неї ще не настало.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі