Теми статей
Обрати теми

Мінімальний ЄСВ-внесок: прийняття-звільнення

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Правила сплати ЄСВ мають низку особливостей. Давайте розберемося, як нараховувати ЄСВ у місяці прийняття і звільнення працівника.

У загальному випадку в місяці прийняття/звільнення працівника ЄСВ треба нараховувати з суми фактично нарахованої зарплати. Виняток — якщо в таких місяцях працівник перебував у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацював усі робочі дні звітного місяця, передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством (п. 9 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449).

Як це діє — розглянемо на конкретних прикладах.

Приклад 1. Працівник (без інвалідності) за основним місцем роботи звільняється 25 жовтня 2019 року. Сума зарплати за відпрацьовані дні жовтня і сума компенсації за невикористану відпустку становить 4000 грн. Як нарахувати ЄСВ?

У цій ситуації працівник відпрацював жовтень не повністю. Це означає, що суму ЄСВ треба нарахувати на загальну суму нарахованої зарплати і компенсації за невикористану відпустку.

Сума ЄСВ за жовтень 2019 року становить 880 грн.

(4000 x 22 %).

Сплачувати мінімальний ЄСВ-внесок не треба!

Приклад 2. Працівниця (без інвалідності) за основним місцем роботи звільнилася, не виходячи з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, 30 серпня 2019 року. Сума компенсації за невикористану відпустку — 2600 грн. Як нарахувати ЄСВ?

Співробітниця звільнена в останній робочий день серпня 2019 року. Протягом цього місяця вона перебувала в трудових відносинах з роботодавцем протягом усіх робочих днів місяця звільнення. Тобто правила про сплату мінімального ЄСВ-внеску треба дотримуватися.

Оскільки сума компенсації за невикористану відпустку 2600 грн. виявилася менше МЗП (4173 грн.), роботодавцеві за серпень треба було нарахувати ЄСВ з МЗП.

Сума ЄСВ становитиме 918,06 грн.

(4173 х 22 %).

Приклад 3. Працівник (без інвалідності) прийнятий на основне місце роботи 2 вересня 2019 року на неповну зайнятість (0,5 штатної одиниці). Сума зарплати за вересень становить 2500 грн. Як нарахувати ЄСВ?

Працівник прийнятий на роботу не з першого календарного дня місяця, а з першого робочого дня місяця. Він відпрацював усі робочі дні місяця. Це означає, що нам треба при нарахуванні ЄСВ на його зарплату виконати вимогу про сплату мінімального ЄСВ-внеску. Оскільки сума нарахованої зарплати за вересень 2019 року (2500 грн.) менше МЗП, то ЄСВ треба нарахувати з «мінімалки».

ЄСВ становитиме 918,06 грн.

(4173 грн. х 22 %).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі