Теми статей
Обрати теми

Підпис головлікаря на лікарняному: коли він потрібен

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівниця потрапила до лікарні на денний стаціонар не за місцем прописки, але у своєму місті. Чи повинен головний лікар лікарні поставити свій підпис і круглу печатку в графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» лікарняного листка?

Незалежно від причини виникнення, тимчасова непрацездатність працівників має бути засвідчена в установленому порядку. Тобто працівник повинен мати правильно оформлений листок непрацездатності (п. 1.1 Інструкції № 455*).

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Згідно з п. 1.9 Інструкції № 455 листок непрацездатності в амбулаторно-поліклінічних установах видається лікарем і переважно за місцем проживання або роботи хворого.

Тому в загальному випадку саме лікар оформляє лицьовий бік бланка листка непрацездатності (п. 1 Інструкції № 532**).

** Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, Фонду «нещасних випадків» від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Але будьте уважними! У деяких випадках на лікарняному листку знадобиться ще й підпис головного лікаря. До них належать такі ситуації:

1) працівник обрав лікаря і лікувально-профілактичний заклад не за місцем проживання*** або роботи. Тоді лікарняний лист видається за наявності заяви-клопотання особи, погодженої з головним лікарем або його заступником, засвідченої підписом і круглою печаткою лікувально-профілактичної установи (п. 1.9 Інструкції № 455);

*** Це ви можете визначити за даними з паспорта працівника та інформації з графи «Назва і місцезнаходження закладу охорони здоров’я».

2) тимчасова непрацездатність працівника настала поза постійним місцем проживання і роботи (під час відрядження, санаторно-курортного лікування, відпустки тощо). У цьому випадку лікарняний видається за місцем тимчасового перебування особи з дозволу головного лікаря лікувально-профілактичної установи (п. 1.10 Інструкції № 455);

3) працівник перебував на стаціонарному лікуванні поза постійним місцем проживання, у тому числі й з інших адміністративних районів міста (п. 1.11 Інструкції № 455). Тоді листок непрацездатності видається з дозволу головного лікаря, засвідчується його підписом і печаткою лікувально-профілактичної установи на кількість днів, необхідних для лікування.

Зверніть увагу: аналогічна вимога міститься й у п. 3.8 Інструкції № 532. Запис здійснюється в графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» з обов’язковим записом у медичних картках амбулаторного або стаціонарного хворого.

Тому якщо працівник лікувався на денному стаціонарі не за місцем прописки (в іншому районі того ж міста), у його лікарняному листі має бути заповнена графа «Видачу листка непрацездатності дозволяю». При цьому проставлення печатки або внесення записів у лікарняний лист лікувальною установою за місцем проживання не вимагається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі