Теми статей
Обрати теми

Здаємо кров: пільги для донорів від роботодавця

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Це чудово, що серед нас є люди, які не чекають особливого приводу, щоб допомогти. Вони просто приходять на виручку в потрібний момент. А деякі з них ідуть ще далі — стають донорами крові. Такий вчинок під силу не кожному. Тому таких сміливців треба оберігати і заохочувати. На законодавчому рівні така підтримка проявляється у вигляді пільг і гарантій. Які з них повинен надати роботодавець — розповімо в сьогоднішній статті.

Пільги для донорів крові

Отже, ваш працівник вирішив здавати кров — стати донором крові. Ви, як роботодавець, повинні знати, які пільги надавати такому працівникові. Про них сказано в ст. 124 КЗпП і ст. 9 Закону № 239*.

* Закон України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР.

Перерахуємо їх.

1. Звільнення від роботи. У день медичного обстеження і в день давання крові та (або) її компонентів ви повинні звільнити працівника від роботи зі збереженням середнього заробітку.

Тобто в загальному випадку — працівника ви повинні звільнити від роботи на 2 дні. Але, як правило, і медобстеження, і давання крові відбуваються в один день. Тому і працівникові у такому разі надається звільнення від роботи на 1 день.

Увага! Така «донорська» пільга:

може не спрацювати. Адже підставою для звільнення від роботи є письмова заява від працівника про намір здати кров (особливості її складання ми розберемо нижче). Якщо ж такого документа не буде — працівник не отримає свій заслужений день відпочинку;

може бути перенесена. Таке може статися, якщо за погодженням з керівництвом працівника залучать до роботи в день давання крові. Тоді згодом роботодавець повинен буде надати донорові інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку замість втраченого вільного дня.

2. Додатковий день відпочинку. Роботодавець повинен надати додатковий день відпочинку після кожного дня давання крові та (або) її компонентів зі збереженням середнього заробітку.

Порядок надання такого дня відпочинку залежить від того, коли саме працівник здавав кров. Якщо це (ст. 9 Закону № 239):

робочий день — працівник має право самостійно вибрати, коли скористатися додатковим днем відпочинку: або відразу після дня давання крові (медичного обстеження), або приєднати його до щорічної відпустки, або використати в інший зручний для нього час протягом року після дня давання крові або її компонентів;

вихідний, святковий або неробочий день — донорові надають додатковий день відпочинку в загальному порядку;

період щорічної відпустки — відпустку подовжують на відповідну кількість днів залежно від числа днів давання крові і днів додаткового відпочинку. Тобто якщо працівник здав кров один раз у період щорічної відпустки — останню доведеться продовжити на 2 календарних дні (день давання крові + день додаткового відпочинку) (листи № 303, № 76 і № 90**). Тому працівникові бажано до закінчення відпустки повідомити роботодавця про свій вчинок, щоб той встиг виконати вимоги ст. 9 Закону № 239.

** Листи Мінпраці від 21.09.2007 р. № 303/13/116-07, від 06.04.2011 р. № 76/13/133-11 і від 02.04.2010 р. № 90/13/116-10 відповідно.

Зведемо нюанси надання «донорських» пільг у кожному конкретному випадку в таблицю.

Нюанси надання «донорських» пільг

День медобстеження, давання крові

Звільнення від роботи

Додатковий день відпочинку

Робочий день (працівник пройшов медобстеження, але кров не здавав)

У день проходження медичного обстеження працівникові-донору належить звільнення від роботи (так само, як і в день давання крові)

Додатковий день відпочинку не належить (оскільки фактично донорства не було)

Робочий день (працівник не виконував свої трудові обов’язки цього дня)

Працівник звільняється від роботи в день медичного обстеження і в день давання крові (це може бути 2 дні). Проте, як правило, медичне обстеження і давання крові відбуваються в один і той же день. Якщо це так, то працівник звільняється від роботи на 1 день

Працівникові належить один додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. Його працівник вибирає самостійно. Цей день можна приєднати до щорічної відпустки або використати в інший час протягом року після дня давання крові

Робочий день (працівник за погодженням з керівництвом цього дня був залучений до роботи)

Оскільки в донорський день працівник працював, то як компенсація йому надається інший 1 день відпочинку (листи № 76 і 90)

Робочий день (працівник не писав заяву про намір здати кров)

Звільнення від роботи не надається (листи № 76 і 90)

Вихідний день (святковий або неробочий)

Звільнення від роботи не надається, оскільки в такий день працівник і так не працює (листи № 76, 90 і 303)

День навчальної відпустки, відпустки без збереження зарплати, соціальної відпустки

Звільнення від роботи не надається

День щорічної відпустки (основної, додаткової)

Відпустка подовжується на 2 дні: 1 день за медичне обстеження і давання крові + 1 день як додатковий день для відпочинку за донорство (листи № 76 і 303). У цьому випадку заяву про намір здати кров працівник може не подавати

Відмітимо, що вищезгаданими пільгами можуть скористатися працівники-донори як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом.

Ось тільки якими документами підтвердити своє «донорське» право?

Розглянемо нижче.

Документальне оформлення

Щоб надати «донорські» пільги, роботодавцеві слід запастися підтвердними документами.

А саме:

1) отримати від працівника заяву про намір здати кров.

Зробити це треба не пізніше ніж за три дні до дня медичного обстеження, яке проводиться перед даванням крові та (або) її компонентів (ст. 14 Закону № 239). У такій заяві працівник вказує день давання крові (медичного обстеження) і дату, вибрану ним як додатковий день відпочинку.

Увага!

Заява про намір здати кров є підставою для надання працівникові звільнення від роботи на день давання крові (день медогляду).

Якщо працівник не напише таку заяву і не подасть його роботодавцеві, пільги йому не бачити.

Водночас право на додатковий день відпочинку він не втрачає. Адже для його отримання знадобитися інший документ (про нього розповімо нижче). На жаль, у Законі № 239 не сказано, про які три дні для подання заяви йде мова (робочі чи календарні). На наш погляд, маються на увазі саме календарні дні, оскільки:

• згідно із загальною нормою — ч. 2 ст. 252 ЦКУ, термін визначається календарною датою;

• у Законі № 239 немає ані слова про перенесення днів, зазначених у заяві, якщо вони припадають на вихідні, святкові або неробочі дні.

Тобто при поданні заяви працівникові слід орієнтуватися на 3 календарні дні.

Наприклад, якщо працівник вирішив здати кров 27.09.2019 р.(п’ятниця), то останнім днем подання заяви для нього буде 23.09.2019 р. (понеділок). Між цими датами якраз пройдуть потрібні 3 дні — 24, 25 і 26 вересня. Якщо ж кров вирішено здавати 30.09.2019 р. (понеділок), то крайньою датою подання заяви стане 26.09.2019 р. (четвер). До триденного періоду увійдуть — 27, 28 і 29 вересня (навіть якщо вони вихідні). Важливо! Заява не подається:

• якщо працівник перебуває у відпустці, відрядженні.

На нашу думку, подавати заяву не треба і у тому випадку, коли між днем виходу з відпустки (повернення з відрядження) і днем давання крові залишається менше 3 днів. Так, якщо працівник повернувся з відрядження 23.09.2019 р., а здати кров він хоче вже наступного дня — подавати заяву-попередження йому не треба (все одно не встигне). Але якщо він захоче виконати свій обов’язок пізніше (наприклад, 27.09.2019 р.), то він повинен буде подати заяву відразу після повернення (23.09.2019 р.), щоб дотриматися 3-денного терміну;

• коли кров терміново потрібна для надання невідкладної медичної допомоги хворому;

• у випадках, передбачених ч. 1 ст. 19 Закону № 239 (у разі стихійного лиха, аварій і катастроф, епідемій, епізоотій та інших надзвичайних ситуацій на усій території України);

• якщо день давання крові (медичного обстеження) припадає на вихідний;

2) видати наказ про надання пільг за донорство крові.

Не доведеться цього робити, тільки якщо працівник (а) не писав заяву про намір здати кров; (б) здав кров у вихідний, святковий або неробочий день; (в) здав кров у період навчальної відпустки, відпустки без збереження зарплати, соціальної відпустки, хвороби. У такому разі відразу переходимо до наступного пункту.

Але повернемося до наказу. У такому документі зазначаємо:

• день звільнення від роботи співробітника (у загальному випадку збігається з днем давання крові, медичного обстеження);

• додатковий день відпочинку за день давання крові (переносимо із заяви працівника-донора);

• даємо розпорядження бухгалтерії на оплату таких днів за середньою заробітною платою.

Ознайомлюємо працівника з цим наказом під підпис. Зауважимо: Закон № 239 зобов’язує роботодавців безперешкодно відпускати донорів з місця роботи для давання крові.

Виняток — ситуація, коли відсутність донора на його робочому місці може призвести до загрози життю або здоров’ю людей, до невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави і громадського порядку, до істотного матеріального збитку або інших тяжких наслідків (ст. 6 Закону № 239). Якщо це ваш випадок — обов’язково запасіться наказом з обґрунтуванням причини, через яку ви не дозволили працівникові, який бажає здати кров, піти з роботи, з посиланням на Закон № 239 (ср. ). Ознайомте працівника з таким наказом під підпис.

Вирішивши залучити працівника до роботи в день давання крові (медичного огляду), обов’язково обговоріть з ним його вихід на роботу. Вам слід оформити таке погодження у письмовій формі і довести його до відома працівника під підпис. Після цього не забудьте внести зміни в раніше виданий наказ про надання пільг за донорство крові (додати в нього день відпочинку за час роботи в «донорський» день) (лист Мінсоцполітики від 16.01.2019 р. № 8/0/103-19/283);

3) отримати від працівника документи, що підтверджують донорство.

Згідно з п. 2.8 Порядку № 385 таким документом є довідка за формою № 435/о «Довідка про надання донорам пільг» (форма затверджена наказом МОЗ від 07.07.2003 р. № 301).

Зовнішньому сумісникові на роботі за сумісництвом доведеться надати завірену належним чином копію такої довідки.

Увага!

Тільки наявність вказаної довідки надає працівникові право на отримання додаткового дня відпочинку (навіть за відсутності заяви про намір здати кров).

Зауважимо, що зберігати на підприємстві, в установі такі довідки треба протягом 5 років (позиція 321 Переліку № 578***).

*** Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту від 12.04.2012 р. № 578/5.

Попереджаємо: замість довідки за формою № 435/о, працівник може принести довідку за формою № 436/о «Довідка по обстеженню донора». Вона видається, якщо після проходження медичного обстеження або з технічних причин донація не відбулася. Такий документ не дає працівникові права на додатковий день відпочинку. Тому роботодавцеві доведеться відкоригувати раніше виданий наказ про донорські пільги (прибрати згадку про надання додаткового дня відпочинку);

4) видати наказ про надання додаткового дня відпочинку (на підставі довідки за формою № 435/о, а також якщо працівник не писав заяви про намір стати донором крові).

Працівник здав кров у період щорічної відпустки? Видайте наказ про продовження відпустки на кількість додаткових днів відпочинку через донорство. Але за умови, що працівник своєчасно повідомив вас про давання крові. Інакше ви не зможете своєчасно виконати вимоги ч. 4 ст. 9 Закону № 239 (продовжити відпустку на 2 дні).

Заповнюємо табель

У табелі обліку використання робочого часу «донорські» дні відображайте:

• або буквеним кодом «ІН»;

• або цифровим — «22»,

тобто як інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо).

Нюанс. Якщо працівник здав кров під час щорічної відпустки (тобто відпустка подовжується на 2 дні), тоді:

• день проходження медичного огляду і давання крові, а також день, що йде за ним (додатковий день відпочинку за донорство), у табелі позначаємо буквеним кодом «ІН» або цифровим — «22»;

• а дні щорічної відпустки (основні і продовжені завдяки донорству) — буквеним кодом «В» або цифровим — «08».

Ну ось і все, що треба знати про пільги працівників, які здають кров.

Але! Правильно оформити — це пів справи.

Ще треба правильно оплатити дні медичного огляду і давання крові, а також додаткові дні відпочинку, а саме зберегти працівникам середній заробіток.

Про це й піде мова в наступній статті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі