Теми статей
Обрати теми

Реорганізація навчального закладу & середній заробіток «контрактника»

Болохова Тетяна, експерт з питань оплати праці
Працівник навчального закладу проходить військову службу за контрактом. За ним зберігається місце роботи, посада і середній заробіток. У вересні всіх працівників попередили про реорганізацію навчального закладу шляхом приєднання до іншого навчального закладу. Їм було вручено попередження про звільнення на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Яким буде середній заробіток «контрактника» в новому навчальному закладі?

Розпочнемо з юридичних нюансів.

У ч. 4 ст. 36 КЗпП знаходимо дві норми.

1. При реорганізації навчального закладу шляхом приєднання до іншого навчального закладу дія трудового договору працівника триває.

2. Припинення трудового договору за ініціативою власника або уповноваженого ним органу можливе тільки у разі скорочення чисельності або штату працівників згідно з п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

При цьому заборонено звільняти осіб, які проходять службу за контрактом.

Для них ст. 119 КЗпП передбачено гарантії у вигляді збереження місця роботи, посади і середнього заробітку. Такі особи можуть бути звільнені на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП лише у разі повної ліквідації підприємства (установи) та з обов’язковим працевлаштуванням.

Виходячи з викладеного можливі дві ситуації, в яких середній заробіток «контрактника» розраховуватиметься по-різному.

img 1Реорганізація установи проходить шляхом приєднання до іншої установи (без повної ліквідації).

У такому разі працівників пільгових категорій переводять до штату правонаступника (подовжують з ними трудовий договір) в обов’язковому порядку. Детальніше про це читайте в статті «Реорганізація навчального закладу: доля контрактників і декретників» // «ОП», 2019, № 18.

Оскільки трудові відносини не припинялися і трудовий договір продовжує діяти, то середньоденну зарплату, за якою оплачується період військової служби, наново розраховувати не треба.

Продовжуйте оплачувати період військової служби за тією середньоденною зарплатою, яка була розрахована раніше, — виходячи з виплат за останні 2 місяці роботи перед вступом на військову службу. Інакше кажучи, розрахунковий період не змінюється.

Увага! Якщо за період, коли працівник проходить військову службу за контрактом, посадовий оклад працівників навчального закладу підвищувався, то треба врахувати норму про коригування середнього заробітку, яка передбачена п. 10 Порядку № 100.

img 2Якщо відбувається повна ліквідація установи, то працівник, який проходить військову службу, може бути звільнений на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Але з обов’язковим працевлаштуванням (в іншій установі).

У цьому випадку на новому місці роботи на період військової служби за контрактом за «контрактником» також зберігають місце роботи, посаду, на яку він буде прийнятий, і середній заробіток.

Проте середньоденну зарплату для нього треба буде розрахувати наново — виходячи зі встановленого окладу. Для цього оклад поділіть на кількість робочих днів, передбачених графіком роботи в місяці прийняття на роботу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі