Теми статей
Обрати теми

Реорганізація навчального закладу: доля контрактників і декретників

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Навчальний заклад реорганізують шляхом приєднання до іншого навчального закладу. Які дії необхідно здійснити нинішньому роботодавцеві щодо працівників, у тому числі щодо тих, хто служить за контрактом, і тих, хто перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років?

Розпочнемо з юридичних тонкощів.

У разі реорганізації шляхом приєднання юрособа припиняється (припиняє свою діяльність). Але при цьому майно, права і зобов’язання переходять до правонаступника (ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV).

Крім того, у ч. 4 ст. 36 КЗпП передбачено: у разі реорганізації підприємства (зокрема, шляхом приєднання) трудовий договір працівника продовжує діяти. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу дозволяється тільки у разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Виходить, трудові відносини з усіма працівниками установи, реорганізованої шляхом приєднання, продовжують діяти автоматично. Звільняти їх і заново приймати на роботу до нового роботодавця не потрібно. Оформляти накази (розпорядження) про продовження трудових відносин між працівниками реорганізованої установи і правонаступником також не знадобиться.

Але в результаті реорганізації змінюється роботодавець. Цей факт потрібно відобразити в «трудових» документах. Тому новий роботодавець повинен:

• включити «приєднаних» працівників до штатного складу нової установи (видає відповідний наказ);

• внести до трудових книжок працівників записи про зміну назви роботодавця. Це можна зробити за аналогією з перейменуванням установи згідно з п. 2.15 Інструкції № 58 (лист Мінсоцполітики від 10.05.2012 р. № 75/06/186-12)*.

* Детальніше — у статті «Змінилися особисті дані працівника: вносимо правки до трудової книжки» // спецвипуск «ОП», 2019, № 16/1.

Якщо штатна чисельність працівників новоствореного закладу (правонаступника) менше ніж у реорганізованих закладів, то частину персоналу доведеться звільнити. У цьому випадку з працівниками, не задіяними в нового роботодавця, припиняють трудові відносини на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Причому з обов’язковим дотриманням усіх вимог КЗпП, зокрема, що передбачають особливий порядок звільнення окремих категорій працівників (прописані в ст. 119, 184 і 1861 КЗпП).

Нагадаємо: згідно з ч. 3 ст. 184 КЗпП не допускається звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до 3 років (до 6 років).

Також заборонено звільняти осіб, які служать за контрактом у військовій частині і для яких ст. 119 КЗпП передбачені гарантії у вигляді збереження місця роботи, посади та середнього заробітку.

Такі особи можуть бути звільнені на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП тільки у разі повної ліквідації підприємства (установи) та з обов’язковим працевлаштуванням. Оскільки реорганізація установи шляхом приєднання не є його повною ліквідацією, то працівників «захищених» категорій переводять до штату правонаступника (продовжують з ними трудовий договір) в обов’язковому порядку.

Отже, таких працівників треба включити до штатного складу нової установи, а до їх трудових книжок внести запис про зміну назви роботодавця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі