Теми статей
Обрати теми

«Карантинні» зміни в трудовому законодавстві

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Коментар до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» від 30.03.2020 р. № 540-IX

Законодавці внесли зміни до нормативних актів: КЗпП, Закон про зайнятість*, Закон про ЄСВ та ін.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Розглянемо ті з них, які зачіпають інтереси роботодавців та працівників.

Трудові відносини. У КЗпП внесли норми, що дозволяють:

1) установлювати для працівників гнучкий режим робочого часу (ст. 60 КЗпП);

2) укладати трудовий договір про дистанційну (надомну) роботу (ст. 24 КЗпП). Причому обов’язково письмово!

Виняток — на час загрози поширення епідемії такі умови дозволено встановлювати в наказі (розпорядженні) керівника.

Є й неприємний момент. Тепер у ст. 113 КЗпП чітко прописано, що час простою на період карантину, встановленого Кабміном, оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки.

Допомога по частковому безробіттю. Карантин тепер є підставою для отримання допомоги по частковому безробіттю (ст. 471 Закону про зайнятість).

Така допомога:

1) надається роботодавцям — суб’єктам малого і середнього підприємництва (вони виплачують отримані суми працівникам — застрахованим особам), якщо:

а) у них немає заборгованості з виплати зарплати і сплати ЄСВ, яка виникла протягом п’яти років, що передують року зупинення виробництва;

б) вони встигнуть звернутися за отриманням коштів протягом 30 календарних днів з дня призупинення (скорочення) виробництва;

2) установлюється за кожну годину, на яку працівникові була скорочена тривалість робочого часу з розрахунку 2/3 тарифної ставки (окладу). При цьому розмір допомоги не може перевищувати розміру МЗП.

Допомога по безробіттю. Є зміни й для осіб, що втратили роботу (п. 51 розд. XI Закону про зайнятість, постанова КМУ від 29.03.2020 р. № 244):

• статус безробітного тепер надається відразу після подання відповідної заяви (без необхідності протягом 7 днів відвідувати співбесіди з роботодавцями);

• допомога по безробіттю призначається з 1-го дня після реєстрації (без особистого відвідування безробітним центру зайнятості).

ЄСВ. Є додаткові послаблення для платників ЄСВ. Зокрема, продовжено період, на який підприємців звільнили від сплати ЄСВ за себе, а роботодавців від сплати ЄСВ-штрафів і пені. Такі послаблення діятимуть до 31 травня 2020 року.

Детальніше про це читайте в «Як сплачувати ЄСВ під час карантину» цього номера.

Доплати медикам та соцпрацівникам. Кабмін має установити розмір додаткових доплат медпрацівникам на період карантину (у розмірі до 300 %). Крім того, Уряд повинен установити додаткові доплати працівникам сфери соцзахисту населення, які безпосередньо надають соцпослуги за місцем проживання отримувачів соцпослуг (до 100 % зарплати на період карантину).

Закон набув чинності 02.04.2020 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі