№8/1

Оплата праці, квітень, 2020/№ 8/1 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Самоізоляція осіб віком 60+: поради для роботодавців Стрімке поширення коронавірусної хвороби вимагає від держави вжиття суворих заходів для запобігання цій загрозі. Одним із них стала самоізоляція осіб віком понад 60 років. Так, дійсно, статистика захворювань в Україні та світі свідчить, що саме вони є групою підвищеного ризику. Але така турбота про старше покоління спричинила чималий головний біль для роботодавців. На пошту нашої редакції активно почали надходити запитання від стурбованих читачів. Отже, запитували — відповідаємо.
  • Конкурс на зайняття посад держслужби Уведення карантину змусило Кабмін внести зміни до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 246.
  • Боремося з коронавірусом: трудові зміни Парламент ухвалив Закон України від 30.03.2020 р. № 540-ІХ, покликаний зменшити негативний вплив поширення коронавірусу на бізнес і звичайних громадян. Зокрема, удосконалили трудове законодавство. Подробиці — у нашому матеріалі.
  • Карантин: кадрова робота триває Постановою КМУ «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» від 11.03.2020 р. № 211 з 12 березня 2020 року на всій території України введено карантин. Нагадаємо, що рішенням Уряду карантин продовжено до 24 квітня 2020 року.
  • Відпустки держслужбовцям на період карантину У зв’язку з коронавірусом буквально вся планета виявилася на карантині. На жаль, не уникнула цієї долі й наша країна. Як наслідок, виникли запитання, пов’язані з оформленням відсутності працівників на робочому місці на період карантину. Один із варіантів — відправити співробітників у відпустку. У цій статті ми нагадаємо основні правила надання відпусток держслужбовцям і зупинимося на особливостях щорічних основних відпусток.
  • Держслужбовець «гуляє за свої»: що врахувати? У період карантину достатньо гостро постає питання про надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати. Для держслужбовців і тут є своя специфіка. Про неї й поговоримо.
  • Дистанційне звільнення «декретниці»: шукаємо варіанти Працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років, надіслала поштою лист із заявою про звільнення за угодою сторін з 10.04.2020 р. та заяву-згоду на отримання трудової книжки. Лист надійшов 14.04.2020 р. Заява про звільнення надрукована та має особистий підпис працівниці. Чи можна звільняти у відпустці для догляду за дитиною? Чи має законну силу надрукована заява або заява повинна бути написана власноруч? Чи може роботодавець відмовити такій працівниці у звільненні? Чи потрібна її особиста присутність для звільнення?
  • Продовжуємо «карантинну» відпустку на відстані Працівнику була надана відпустка без збереження заробітної плати на період карантину з 19.03.2020 р. по 03.04.2020 р. Карантин продовжено до 24.04.2020 р. Як у зв’язку з цим працівнику продовжити відпустку без збереження заробітної плати на період карантину? Чи можна це зробити дистанційно?
  • Відрахування із зарплати за виконавчим листом: пауза на час карантину Працівник просить на період карантину не утримувати із зарплати суму за виконавчим листом. Що робити роботодавцю?
  • Додаткова відпустка водіям: хто має на неї право? В установі працюють водії автотранспортних засобів. Чи можна надавати їм додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю 7 днів? І чи вираховувати час перебування у щорічній відпустки з періоду фактично відпрацьованого часу для додаткової відпустки? У колективному та трудовому договорі тривалість додаткової відпустка не визначена.
  • Зарплата працівників університету при дистанційній формі роботи Чи зберігати заробітну плату науково-педагогічним, педагогічним, науковим працівникам університетів, які застосовують під час карантину дистанційні форми навчання та роботи?
  • Чи можна відправити робітників та фахівців університету у відпустку без збереження зарплати Чи можуть змушувати брати відпустки без збереження заробітної плати під час карантину таких працівників університетів, як інженери, лаборанти, та інших категорій робітників і фахівців?
  • Перелік святкових днів, професійних і міжнародних свят у травні 2020 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі