Теми статей
Обрати теми

«Карантинна» відпустка: продовжуємо у серпні

Кучерова Оксана, юрист
Чи можна продовжити відпустку без збереження заробітної плати у зв’язку з карантином до 31 серпня?

Ні для кого не секрет, що в Україні було продовжено дію карантину до 31 серпня. Таке рішення закріплено в постанові КМУ від 22.07.2020 р. № 641. Тож давайте розбиратися, чи можна знову продовжити карантинні відпустки та як усе правильно потрібно оформити?

1. Розпочнемо з найпопулярнішої із них — «карантинної» відпустки за свій рахунок, передбаченої ст. 26 Закону про відпустки.

Надання такої відпустки прив’язано до періоду дії карантину. У зв’язку з тим, що Уряд продовжив дію карантину на всій території України до 31 серпня, відповідно й тривалість такої відпустки теж можна продовжити до кінця серпня.

Але спочатку треба звернути увагу на заяву працівника про надання такої відпустки. Якщо в тексті заяви прописана конкретна дата закінчення відпустки або вона прив’язана до конкретної постанови КМУ (наприклад, попередньої «карантинної» постанови КМУ від 20.05.2020 р. № 392), то необхідно отримати від працівника нову заяву про надання відпустки без збереження зарплати.

У свою чергу, це означає, що потрібна не тільки заява від працівника, але й згода роботодавця на надання такої відпустки.

Тож якщо роботодавець буде проти, самовільно продовжити таку відпустку працівник не має права! Навіть незважаючи на те, що зараз діє карантин і всіх закликають залишатися вдома.

2. Відпустка за свій рахунок для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території надається таким особам: матері чи батькові дитини, бабі, діду чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною, або особі, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одному з прийомних батьків чи батьків-вихователів. Вона передбачена п. 31 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

А чи можна продовжувати таку відпустку у серпні? На думку Мінекономіки, можна (лист Мінекономіки від 08.07.2020 р. № 3512-03/42344-01). Навіть незважаючи на відкриття дитсадків у період адаптивного карантину.

Логіка в тому, що така відпустка надається на період оголошення карантину на відповідній території. Підтверджує це й Мінекономіки у згаданому вище листі.

Тобто не має значення, відкритий дитсадок (школа) чи ні, має значення, діє карантин чи ні. Саме тому відмова у наданні такої відпустки працівникам у зв’язку з послабленням протиепідемічних заходів, зокрема відкриттям закладів дошкільної освіти на відповідній території, є безпідставною, оскільки оголошений карантин не знято.

Але, знову ж таки, спочатку подивіться заяву працівника (вона не повинна містити конкретний строк її закінчення).

Хоча тут ситуація простіше, оскільки згода роботодавця на надання такої відпустки не потрібна.

Вона надається в обов’язковому порядку за бажанням працівника. Тобто якщо, наприклад, працівниця — мати дитини віком до 14 років надала заяву про надання такої відпустки, то відмовити їй роботодавець не має права.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі