Теми статей
Обрати теми

Коли Іванова стала Петровою: зміна прізвища під час хвороби

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівниця підприємства тривалий час перебуває на лікарняному. У цей період вона встигла вийти заміж і змінити прізвище. У результаті первинний лікарняний лист був виписаний на старе прізвище, а лист-продовження — на нове. Чи приймати до оплати такий листок непрацездатності?

У працівників (як у застрахованих осіб) є низка обов’язків. Зокрема: надавати страхувальникові, страховикові достовірні документи, на підставі яких призначається матеріальне забезпечення і надаються соціальні послуги (ч. 2 ст. 16 Закону про соцстрахування). Тому, змінивши прізвище, працівниця повинна була сповістити про це свого роботодавця.

Ваша працівниця цього не зробила? Це не причина відмовляти їй в оплаті лікарняного. Адже такої підстави для відмови, як неповідомлення (несвоєчасне повідомлення) роботодавця про зміну даних, у ст. 23 Закону про соцстрахування немає.

Проте комісія із соцстрахування зобов’язана буде перевірити правильність заповнення листків непрацездатності, наданих працівницею. Ось тут і виникне запитання: чи вважати лікарняний лист, виписаний на нове прізвище працівниці, правильно заповненим?

Щоб відповісти на це запитання, звернемося до документа, що регламентує порядок заповнення лікарняних листів, — до Інструкції № 532*. У ній передбачено: паспортна частина листка непрацездатності (тобто прізвище непрацездатного, його ім’я і по батькові) заповнюється за даними документів (п. 2.2 Інструкції № 532).

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом ФСС від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, МОЗ, Мінпраці, ФСС з ВПТ від 03.11.2004 р. № 532/274/136/-ос/1406.

Що це за документи? Паспорт або інший документ, що засвідчує особу непрацездатного (п. 1.6 Інструкції № 455**).

** Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Тому для заповнення лікарняного листа у разі зміни прізвища медустанова могла використати:

• як старий паспорт*** працівниці (з відміткою про необхідність заміни) — із старим прізвищем;

*** Такий паспорт дійсний один місяць з дня зміни прізвища (п. 24 гл. 2 розд. III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Мін’юсту від 18.10.2000 р. № 52/5).

• так і новий паспорт (з новим прізвищем).

Що, імовірніше, й сталося в цьому випадку. Адже в лікарняному листі — продовженні зазначено вже нове прізвище працівниці.

А оскільки так, то жодної помилки в лікарняному листі немає. І оплачувати його треба на загальних підставах.

Звичайно, можливий і такий варіант: лікарняний виписаний на «старе» прізвище, а на момент надання його роботодавцеві працівниця змінила прізвище.

У такому разі — також не буде помилки. Адже у працівниці є підтвердження того, що вона змінила прізвище, — свідоцтво про шлюб. На підставі копії цього документа і заяви працівниці вам достатньо оформити наказ про зміну прізвища. А копію наказу підшити до лікарняного і протоколу комісії із соціального страхування. Тоді під час перевірки до вас точно не виникне запитань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі