Теми статей
Обрати теми

Із філії до філії: відпускні нюанси переведення

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівника однієї з філій державного підприємства переводять до іншої філії. З якої дати відлічувати робочий період для надання відпустки такого працівника — з дати прийняття на роботу чи з дати переведення?

Зауважимо, що філія не є самостійною юридичною особою та діє на підставі затвердженого положення про філію. Саме у цьому документі прописуються повноваження керівника філії, серед яких може бути право самостійно приймати на роботу і звільняти працівників. У зв’язку з цим розглянемо два варіанти.

1. Керівники філій не наділені повноваженнями самостійно приймати на роботу і звільняти працівників.

У такому разі переведення працівника з однієї філії до іншої розцінюється як його переведення на іншу постійну роботу у межах одного підприємства (на підставі ч. 1 ст. 32 КЗпП). Тобто без факту звільнення співробітника (роботодавець не змінюється). А оскільки так, то робочий період для розрахунку днів відпустки для такого працівника також залишиться незмінним і відлічуватиметься з дати його прийняття на роботу.

2. Керівники філій наділені повноваженнями приймати на роботу і звільняти з неї працівників.

Тоді при переведенні працівника до іншої філії:

• трудовий договір з колишнім роботодавцем (філією, звідки переводять працівника) припиняється (на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП);

• працівникові виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки «на дітей»;

• за бажанням працівника така компенсація перераховується на рахунок нового роботодавця.

А ось новий роботодавець повинен пам’ятати: якщо переведений працівник не використав за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку й не отримав за неї грошову компенсацію, то до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку на новому місці роботи, зараховується період, за який працівник не використав дні відпустки у колишнього роботодавця (ч. 3 ст. 9 Закону про відпустки).

А оскільки так, то робочий рік на новому місці роботи йому слід відлічувати не з дня укладення нового трудового договору, а з урахуванням періоду, за який працівник не використав відпустку за попереднім місцем роботи.

Приклад. 24.08.2020 р. працівник прийнятий на роботу до філії Б за переведенням з філії А. Керівник кожної з філій наділений правом приймати працівників на роботу і звільняти їх з роботи.

Згідно з наданою довідкою на попередньому місці роботи працівник не використав щорічну відпустку за період роботи з 25.11.2019 р. по 23.08.2020 р. Компенсація за неї перерахована на нове місце роботи. З 07.12.2020 р. працівник хоче піти у щорічну відпустку повної тривалості — 24 календарних дні.

Враховуючи вимоги ст. 9 Закону про відпустки, робочий рік, за який буде надана відпустка, відлічуємо не від дати прийняття на роботу (24.08.2020 р.), а з 25 листопада 2019 року. Таким чином, роботодавець надасть працівникові з 07.12.2019 р. щорічну відпустку тривалістю 24 календарних дні за робочий рік з 25.11.2019 р. по 24.11.2020 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі