Теми статей
Обрати теми

Реорганізація установи: як перевести працівників

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Бюджетна установа переживає реорганізацію. Планується одне відділення скоротити, а його працівників перевести в інше відділення. Вже затверджена структура нової установи, а штатний розпис знаходиться в Міністерстві на підписі і набуває чинності з 1 грудня. Чи можна вручити працівникам попередження про зміну істотних умов праці 30 листопада, якщо штатний розпис буде введений у дію 1 грудня?

Правила переведення

Трудові відносини з роботодавцями установи, яка реорганізується (шляхом злиття, приєднання, розділення, виділення, перетворення) можуть бути:

• або продовжені на підставі ч. 4 ст. 36 КЗпП;

• або припинені за ініціативою власника або уповноваженого ним органу на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП (при скороченні чисельності або штату працівників).

Оскільки в цьому випадку скорочення штату не відбувається, працівники переходять у штат нового роботодавця автоматично. Звільняти таких працівників і потім укладати з ними нові трудові договори немає необхідності. Не треба також видавати накази (розпорядження) про продовження трудових відносин між працівниками і новим роботодавцем.

Водночас необхідно оформити наказ про включення таких працівників до штатного складу установи. Зазвичай для цього:

• або вносять зміни в діючий штатний розпис (видавши відповідний наказ, в якому в обов’язковому порядку вказують зміст і причини таких змін);

• або затверджують штатний розпис у новій редакції (також на підставі відповідного наказу).

У разі реорганізації установи (коли повністю змінюється її структура), перевагу віддають другому способу (інакше доводиться вносити дуже багато коригувань).

Крім того, треба пам’ятати, що для працівників, які будуть переведені в інший відділ у зв’язку з реорганізацією установи, зміняться істотні умови їх праці.

Нагадаємо: під зміною істотних умов праці розуміють зміну систем і розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або, навпаки, відміну неповного робочого часу, поєднання професій, зміну розрядів, найменувань посад тощо.

Про подібні зміни працівників повідомляють письмово не пізніше ніж за 2 місяці до їх введення (ст. 32 КЗпП)*. Зауважимо, що форма повідомлення законодавством не встановлена, тому можете розробити її самостійно.

* Не може вважатися зміною істотних умов праці зміна назви структурного підрозділу, в якому працює працівник, якщо при цьому не міняються ні функції структурного підрозділу, ні визначені трудовим договором умови праці (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Тоді попереджати працівника за 2 місяці не треба. Проте отримати згоду працівника все одно необхідно.

Цього часу буде достатньо для того, щоб працівник прийняв рішення, чи продовжити йому працювати в нових (змінених) істотних умовах праці або ж відмовитися від них і шукати іншу роботу.

Якщо працівник згоден працювати після зміни істотних умов праці, то протягом 2 місяців бажано отримати від нього заяву про згоду продовжувати роботу. Якщо працівника не влаштовують майбутні зміни:

• йому слід написати заяву про відмову працювати на нових умовах (у ті ж терміни);

• його звільняють на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП з виплатою вихідної допомоги.

Залишилося з’ясувати, коли ж уводяться нові (змінені умови праці)?

Відповідь проста — з того моменту, коли запрацює новий штатний розпис. Тобто дата введення в дію оновленого штатного розпису якраз і буде тим моментом, з якого починають діяти нові для працівників умови праці.

А отже, вона має бути такою, щоб в установи, як того вимагає ст. 32 КЗпП, була можливість попередити працівників про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за 2 місяці.

У ситуації, що розглядається, новий штатний розпис вводиться в дію 1 грудня. Тобто вручити працівникам повідомлення про майбутні зміни треба було не пізніше 1 жовтня**.

** Відлік двомісячного строку розпочинається з дня, що йде за днем попередження працівника про його звільнення (ст. 253 Цивільного кодексу України).

Вручення працівникам повідомлення про зміну істотних умов праці 30 листопада є порушенням термінів повідомлення про зміну істотних умов праці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Воно розцінюється як порушення інших вимог трудового законодавства, за що:

• роботодавцеві загрожує штраф у розмірі 1 МЗП (з 01.09.2020 р. — 5000 грн) за кожне порушення;

• а його посадовим особам — адмінштраф у розмірі від 510 до 1700 грн (від 1700 до 5100 грн — за повторне порушення протягом року).

І пам’ятайте! До закінчення терміну повідомлення працівників для них продовжує діяти «старий» штатний розпис.

Чи можна уникнути штрафів?

Можна. Але для цього ініціаторами переведення з одного відділення в інше повинні виступити самі працівники.

Тоді і повідомляти їх про зміну істотних умов праці не знадобиться, та й чекати 2 місяці теж не треба.

Виходить, такий спосіб дозволяє перевести працівників на законних підставах навіть за день до введення в дію нового штатного розпису.

Але! Для цього необхідно підготуватися документально:

• отримати від кожного працівника заяву з проханням про переведення в інше відділення. Форма заяви — довільна (оскільки законодавством не визначена);

• видати відповідний наказ (розпорядження) керівника про переведення працівників в інше відділення.

Обов’язково вкажіть у такому наказі (розпорядженні) посаду кожного працівника (відповідно до нового штатного розпису), його спеціальність, кваліфікацію, структурний підрозділ, куди переводиться працівник, умови оплати праці, а також дату переведення;

• ознайомити кожного працівника з наказом про переведення в інше відділення під підпис.

Також на підставі наказу (розпорядження) про переведення не забудьте внести відповідні записи:

• про переведення — у розділ IV особової картки працівника (типова форма № П-2);

• про зміну назви роботодавця — у трудову книжку. Це можна зробити за аналогією з перейменуванням установи згідно з п. 2.15 Інструкції № 58 (лист Мінсоцполітики від 10.05.2012 р. № 75/06/186-12)***.

*** Детальніше — у статті «Змінилися особисті дані працівника: вносимо правки до трудової книжки» // спецвипуск «ОП», 2019, № 16/1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі