Теми статей
Обрати теми

Перерахунок ПДФО: «стара пісня» про важливе

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Для кожного бухгалтера кінець року — це початок підбиття річних підсумків, звірянь, перерахунків тощо. Річний перерахунок ПДФО серед них. Він є обов’язковим і проводиться щороку в грудні. Тож нагадаємо правила перерахунку ПДФО, а також відображення його результатів у звітності.

Усі роботодавці, які є податковими агентами, зобов’язані проводити річний перерахунок ПДФО (п.п. «а» п.п. 169.4.2 ПКУ). Деякі з них проводять необов’язковий перерахунок ПДФО за інші періоди протягом календарного року (місяць, квартал) на підставі п.п. 169.4.3 ПКУ, аби переконатися в правильності нарахування податку. Але такий проміжний (протягом року) перерахунок не звільняє їх від загального річного перерахунку.

У таблиці нижче, у форматі запитання — відповідь, розглянемо порядок та нюанси перерахунку ПДФО у 2020 році.

Порядок та нюанси перерахунку ПДФО у 2020 році

Запитання

Відповідь

Кого стосується обов’язковий річний перерахунок ПДФО?

По-перше, тих, хто проводить такий перерахунок, а саме роботодавців (як юридичних, так і фізичних осіб), які є податковими агентами.

По-друге, тих, кому проводять перерахунок, а саме всіх найманих працівників, які станом на 31 грудня 2020 року перебувають у трудових відносинах із роботодавцем (за основним місцем роботи та за сумісництвом)

Коли проводиться річний перерахунок ПДФО?

Не пізніше ніж при нарахуванні заробітної плати за останній місяць поточного року, тобто в грудні 2020 року

Чи включати до річного перерахунку ПДФО звільнених протягом року працівників?

Для працівників, які були звільнені протягом поточного року, перерахунок ПДФО проводиться в місяці їх фактичного звільнення (п.п. «в» п.п. 169.4.2 ПКУ). У загальному річному перерахунку вони участі не беруть

Як перераховувати ПДФО працівнику, прийнятого протягом поточного року?

Перерахунок ПДФО за новоприйнятими працівниками також треба проводити у грудні 2020 року. У ньому візьме участь період з місяця прийняття такого працівника на роботу по грудень 2020 року.

Важливо! Платник податків має право на отримання ПСП тільки від одного роботодавця. Трапляються ситуації, коли в одному місяці фізична особа звільняється в одного роботодавця і приймається на роботу до іншого роботодавця. І якщо працівник реалізував право на ПСП у місяці звільнення на старому місці роботи, то права на отримання в цьому місяці податкової соціальної пільги на новому місці роботи він не має. І може скористатися ПСП тільки з наступного місяця роботи (роз’яснення в категорії 103.08.04 ЗІР)

Працівник подав заяву на застосування ПСП протягом року. Як перераховувати ПДФО?

Перевіряємо наявність права на застосування ПСП з місяця подання заяви на застосування ПСП (п.п. 169.2.2 ПКУ).

Для цього заробіток кожного місяця (починаючи з місяця отримання заяви на ПСП) порівнюємо з граничним розміром доходу для застосування ПСП

Працівник подав заяву на припинення застосування ПСП протягом року. Як перераховувати ПДФО?

Відповідно до п.п. «б» п.п. 169.4.2 ПКУ обов’язковий перерахунок ПДФО треба робити в останньому місяці застосування до його доходу ПСП (місяці припинення застосування, зазначеному у заяві).

Тоді у річному перерахунку ПДФО візьме участь період з наступного місяця (коли ПСП перестала надаватись) і по грудень 2020 року

Які доходи беруть участь в обов’язковому перерахунку ПДФО?

В обов’язковому річному перерахунку ПДФО бере участь тільки зарплата. Вона включає:

• основну, додаткову зарплату та інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які нараховуються працівнику у зв’язку з відносинами трудового найму (п.п. 14.1.48 ПКУ). Їх перелік містить Інструкція № 5 (у частині, що не суперечить ПКУ);

• лікарняні (виплачувані як за рахунок роботодавця, так і за рахунок коштів Фонду соцстрахування) (абз. 3 п.п. 169.4.1 ПКУ);

• привілейовані дивіденди (п.п. 170.5.3 ПКУ).

Перерахунок незарплатних доходів для визначення правильності їх оподаткування — це виключно добровільна справа роботодавця / податкового агента

Як враховуються при перерахунку ПДФО суми зарплати, у тому числі донарахованої/сторнованої?

Зарплатні виплати, зокрема премії, доплати, надбавки, нараховані (донараховані/сторновані) за попередні податкові періоди (місяці), оподатковуємо в тому податковому періоді (місяці), в якому вони були фактично нараховані (фактично донараховані/сторновані)

Як враховувати при перерахунку ПДФО лікарняні та відпускні?

Зарплата працівника за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податків на лікарняному, належить до податкових періодів, за які вона нарахована (абз. 3 п.п. 169.4.1 ПКУ).

Метою такого розподілу є визначення граничної суми доходу, що надає право на отримання ПСП

Як здійснювати перерахунок ПДФО, якщо відпускні за січень 2021 року нараховано в грудні 2020 року?

Тут діємо за загальним правилом включення відпусток до того періоду, за дні якого вони нараховані. Тобто сума відпускних за січень 2021 року для визначення права на ПСП і суми ПДФО буде приплюсована до зарплати січня 2021 року

Чи треба подавати уточнюючий звіт за формою № 1ДФ, якщо працівнику були нараховані перехідні лікарняні у січні 2021 року за грудень 2020 року — січень 2021 року?

По-перше, такі лікарняні на момент їх нарахування треба віднести до доходів тих місяців, за які вони нараховані. По-друге, визначити право на застосування ПСП окремо в кожному з місяців (грудні 2020 року і січні 2021 року) та здійснити розрахунок ПДФО.

У разі коли за грудень 2020 року виявиться (при додаванні до суми грудня грудневих лікарняних), що працівник не мав права на ПСП, а пільгу застосували (або навпаки), то це не є помилкою. І жодних уточнюючих звітів щодо цього подавати не треба. Відповідний обов’язковий перерахунок ПДФО (доутримання або повернення) роботодавець може зробити при річному перерахунку ПДФО у грудні 2021 року (або у місяці звільнення чи відмови від ПСП) у загальному порядку

Що робити з результатами перерахунку?

За результатами перерахунку ПДФО (крім нульових) може виявитися переплата або недоплата податку. Тоді:

• у разі переплати ПДФО — зменшуємо на суму такої переплати суму ПДФО за грудень 2020 року;

• у разі недоплати ПДФО — збільшуємо на суму такої недоплати суму ПДФО за грудень 2020 року

Якщо суми ПДФО за грудень 2020 року недостатньо для зменшення на суму переплати податку?

Тоді сума нарахованого ПДФО в наступних місяцях зменшується до повного її повернення працівнику.

У разі якщо працівник звільняється, а сума переплати перевищує розмір утриманого ПДФО у місяці звільнення, то повернення суми такого перевищення ПКУ не передбачає. Таке роз’яснення прописали податківці в категорії 103.25 ЗІР

Якщо сума недоплати ПДФО більше заробітку працівника за грудень 2020 року? Чи є обмеження при утриманні суми недоплати?

Суму недоплаченого ПДФО у будь-якому разі утримують у повному обсязі. Але до розміру утримань застосовують обмеження згідно зі ст. 128 КЗпП. Тобто загальна сума відрахувань із зарплати працівника не повинна перевищувати 20 % «чистої» суми зарплати, а у випадках, окремо передбачених законодавством, — 50 або 70 %.

Тому якщо заробітку працівника за грудень з урахуванням зазначених обмежень не вистачає, то утримання недоплати ПДФО проводиться за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців до повного погашення суми такої недоплати.

Якщо ж працівник сам виявив бажання (через заяву) погасити таку недоплату, то законодавче обмеження не застосовуємо й утримуємо недоплату згідно із заявою працівника

Як результати перерахунку відобразити у звітності?

Результати річного перерахунку відображають у податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал 2020 року.

При цьому суми недоплати або переплати ПДФО вносять до даних граф 4 і 4а, збільшуючи (при недоплаті) або зменшуючи (при переплаті) суму фактично утриманого з працівника ПДФО. Якщо результати перерахунку не «вміщуються» у грудневі відрахування/донарахування і зменшують/збільшують суми ПДФО січня та/або лютого 2021 року, то, за аналогією, заповнюються дані граф 4 і 4а в 1 кварталі 2021 року.

Зарплатні доходи у формі № 1ДФ відображайте з ознакою «101»

Чи можна не проводити річний перерахунок ПДФО?

Ні, не можна, бо він є обов’язковим. Але відповідальність за його непроведення чинним законодавством не передбачена. Та штрафів можна не боятися, якщо все «гладенько» й у розрахунках ПДФО немає помилок. Інакше буде «гаряче»

Чи треба подавати уточнюючий розрахунок, якщо під час проведення перерахунку були виявлені помилки в нарахуванні ПДФО?

Законодавство надає можливість виправити помилку в нарахуванні ПДФО, яка допущена протягом поточного календарного року, без штрафів (абз. 8 п. 127.1 ПКУ). Якщо помилка самостійно виявлена й виправлена при проведенні річного перерахунку ПДФО, то уточнюючий розрахунок за формою № 1ДФ подавати не потрібно.

Наприклад, виявили, що працівнику помилково застосували ПСП у 1 кварталі 2020 року. При проведенні річного перерахунку виправилися. Суму недоплати ПДФО утримали з грудневої зарплати працівника та відобразили у формі № 1ДФ за 4 квартал 2020 року. Уточнюючий перерахунок за 1 квартал 2020 року не подаємо

Звісно, сучасні бухгалтерські програми «заточені» під чинне законодавство (вчасно, через оновлення, враховуючи всі зміни) і більшість бухгалтерів робить річний перерахунок ПДФО просто через відповідну опцію.

Але треба пам’ятати, що машина — це лише інструмент у здійсненні розрахунків.

Тому ми нагадаємо детальний механізм перерахунку ПДФО. Його послідовність зображена на рисунку.

img 1

Механізм річного перерахунку ПДФО за 2020 рік

Радимо вам, навіть якщо ви щомісячно та/або щоквартально перевіряєте утримання ПДФО, зробити загальний річний перерахунок ПДФО для того, щоб переконатися в правильності нарахування та, у разі виявлення помилки, безболісно виправитися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі