Теми статей
Обрати теми

Стоїте на обліку в центрі зайнятості — страховий стаж «капає»!

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Чи включається до страхового стажу для виплати лікарняних і декретних період перебування на обліку в центрі зайнятості? Також цікавить ситуація, коли працівник стояв на обліку в центрі зайнятості і в цей час виконував громадські роботи (допомоги по безробіттю не отримував).

Страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею або роботодавцем страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (ч. 1 ст. 21 Закону про соцстрахування).

Виняток із цього правила — періоди відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності). Ці періоди включаються до страхового стажу як періоди, за які сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Таким чином, період перебування працівника на обліку в центрі зайнятості з отриманням допомоги по безробіттю зараховують до страхового стажу.

Тепер про громадські роботи. Це вид суспільно корисних оплачуваних робіт в інтересах територіальної громади, які організовуються для додаткового стимулювання мотивації до праці, матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб і виконуються ними на добровільних засадах (ст. 31 Закону про зайнятість*). Громадські роботи, що відповідають потребам певної територіальної громади або задовольняють громадські потреби територіальних громад, організовуються місцевими держадміністраціями, виконкомами сільських, селищних, місцевих рад за участю центрів зайнятості, на договірних засадах.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру затверджений постановою КМУ від 20.03.2013 р. № 175.

Детальніше про відмінності між громадськими і суспільно корисними роботами ви можете прочитати в статті «Суспільно корисні роботи — примусова праця аліментників» // Спецвипуск «ОП», 2019, № 20/1.

З особами, які беруть участь у громадських роботах, укладають на строк, який сумарно протягом року не може перевищувати 180 календарних днів, строкові трудові договори для працевлаштування на створені тимчасові робочі місця.

При цьому оплату праці таких працівників здійснюють за фактично виконану роботу в розмірі, який не може бути меншим, ніж мінімальна заробітна плата (ч. 4 і 5 ст. 31 Закону про зайнятість).

Відомості про виконання громадських робіт заносять до трудової книжки працівника. Виходячи з вищевикладеного, період громадських робіт також зараховують до страхового стажу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі